返回列表 發新帖

日7.9級強震 東京冒煙 海嘯逹6米高

作者: 孖吉 發表于 2011-3-11 15:09:15
2221 35
八王爺 發表於 2011-3-11 17:21:14 |顯示全部樓層
派錢有咩用! 又唔出得埠。都係留番本地消费
回復

比得大帝 發表於 2011-3-11 17:22:51 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-3-11 16:48
有呀,我仲驚d股票趺,拿拿聲搵下係唔係,係就要通知老細~
不過成朝都搵唔到段新聞 ...

以科學角度解釋, 地震前發生大量電磁波, 令某些人接收到訊息
回復

hipo 發表於 2011-3-11 17:22:54 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-11 15:51
乜唔係昨天的事嗎?  點解我看這個主題前已有印象仙台地震?  唔通係我昨晚發夢仙台地震?

我今日冇睇睇過電 ...

you are correct... it did happen on 9 mar...

see this reporting... the same area !
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15059102
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-3-11 17:32:37 |顯示全部樓層
朋友既東京老細同佢講 : 震得好勁, d 樓撞埋一齊, d 員工走晒出去樓下空地, 但佢照舊在office入面.
而朋友的家姐還在東京,但暫時聯絡唔到

回復

claudiatang 發表於 2011-3-11 17:41:41 |顯示全部樓層
回復 wendy_choy_hk 的帖子

乜解究位老板要死守在寫字樓?
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-3-11 17:54:23 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-11 17:41
回復 wendy_choy_hk 的帖子

乜解究位老板要死守在寫字樓?

簡單一句,佢係傻嫁
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-3-11 18:03:07 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-3-11 17:32
朋友既東京老細同佢講 : 震得好勁, d 樓撞埋一齊, d 員工走晒出去樓下空地, 但佢照舊在office入面.
而朋友 ...

朋友搵到家姐啦,佢家姐而家在羽田機場,但可能太多人,機場已經冇野食賣
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-3-11 18:04:38 |顯示全部樓層
天文台稱日本地震引發海嘯不會影響本港
http://hk.news.yahoo.com/article/110311/18/n5vh.html

天文台表示,日本 地震引發的海嘯,預計對香港不會有影響。天文台高級科學主任黃永德表示,由於有台灣 及呂宋的陸地阻隔,今次海嘯進入南海的機會低,到達香港的時間,預計為晚上九時,正值低潮,因此對香港不會有影響,預料海水水位只有半米改變。
回復

擔泥 發表於 2011-3-11 18:30:35 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-3-11 18:04
天文台稱日本地震引發海嘯不會影響本港
http://hk.news.yahoo.com/article/110311/18/n5vh.html

雙比週邊地區, 我們確實身處福地.
回復

ivo 發表於 2011-3-11 21:33:13 |顯示全部樓層
book晒機位/酒店/買埋JR East Pass 21號飛, 要cancel兼唔見錢...
回復

p@g 發表於 2011-3-11 21:45:17 |顯示全部樓層
ivo 發表於 2011-3-11 21:33
book晒機位/酒店/買埋JR East Pass 21號飛, 要cancel兼唔見錢...

有財爺果6k 補貼...希望唔洗唔見咁多啦
回復

ivo 發表於 2011-3-11 22:05:37 |顯示全部樓層
p@g 發表於 2011-3-11 21:45
有財爺果6k 補貼...希望唔洗唔見咁多啦

算啦, 財散人安樂...
回復

claudiatang 發表於 2011-3-11 23:13:26 |顯示全部樓層
回復 ivo 的帖子

破財擋災.........以後機會多的是。如果置身在彼岸就會有此想法:如果能平安回家的話用光全副身家都肯。
回復

claudiatang 發表於 2011-3-11 23:14:32 |顯示全部樓層
回復 ivo 的帖子

有買保險嗎?這種情況有冇得賠?(部份)
回復

ivo 發表於 2011-3-11 23:36:11 |顯示全部樓層
回復 claudiatang 的帖子

聽日先問,今晚全部冇人聽.

回復

Vienne 發表於 2011-3-11 23:48:14 |顯示全部樓層
朋友係東京讀書,話震到企唔穩,電器震跌晒,成晚不停餘震,好驚。
回復