一線之差

作者: prodorothyhkg 發表于 2011-2-14 18:16:36
2337 28

果真是天才與白痴只係一線之差

畢業 3年 攞綜援年半
中大碩士 200次見工失敗
2011年02月14日

【本報訊】碩士本來是社會的棟樑,但 26歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半前更開始領失業綜援,每月靠 1,830元過活;他幾乎每三日見一份工,但逾 200份申請卻無一份成功,連應徵麥當勞也被拒門外。梁在網上撰文控訴教育制度失敗,「細個幾努力讀書都冇用」。網民看過文章後,有人深表同情,更多人直斥他是 80後「高學歷、低能力」的人辦。梁對抨擊不以為然,說:「我唔係高分低能!」

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14970808
prodorothyhkg 發表於 2011-2-14 18:19:04 |顯示全部樓層
回復

孖吉 發表於 2011-2-14 18:30:31 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-2-14 18:19
下半part 更好笑~
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=201102 ...

我今朝幾乎噴啡!下次我去 headhunter 度試吓問有冇 iced mocha 先~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-14 19:05:10 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-2-14 18:30
我今朝幾乎噴啡!下次我去 headhunter 度試吓問有冇 iced mocha 先~

或者問下有有mocha味既茶都得
真係鄧d納稅人唔抵,神高神大,冇殘冇費,居然攞綜緩,而且好似覺得係人地欠左佢咁
回復

oneonewe 發表於 2011-2-15 07:21:56 |顯示全部樓層
其實公務員啱佢做
政府啱啱請ACO
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-15 10:43:37 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2011-2-15 07:21
其實公務員啱佢做
政府啱啱請ACO

唔使in就話姐,要in佢咁既樣 除非搵人幫佢而佢真係知錯就有用
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-15 11:39:39 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2011-2-15 07:21
其實公務員啱佢做
政府啱啱請ACO

你咁講得罪好多人。
回復

比得大帝 發表於 2011-2-15 11:55:08 |顯示全部樓層
佢應該去學吓interviewing skill, 應該有幫助
回復

mirry 發表於 2011-2-15 12:12:18 |顯示全部樓層
咩細個幾努力讀書都無用呀,係佢咁既格幾努力讀書都無用
回復

八王爺 發表於 2011-2-15 12:29:23 |顯示全部樓層
EQ,佢真係要改善吓。
只能說學歷不代表一切,而佢個CASE亦不代表普遍人口。
回復

八王爺 發表於 2011-2-15 12:41:21 |顯示全部樓層
再講吓,我都有很多舊同學去咗外國讀書,做埋嘢或無嘢做返黎。
碩士只是一個學習程度指標,同實際工作能力/反應/待人接物,完全無關。
相信係哩度各位沒有去過外國讀書,不應隨便批評本地敦育有乜問題,我地大部份都係本地教育出黎嘅!
我話都唔知幾得! 不能排除有個別不適應,但本地的教育出來的人以後的生活真係有問題咩?

係外國更多碩士, 甚至博士都無工做,只不過大家唔知唧。
隨時外國攞救濟啲碩士多過真正赤貧。
啲報紙真係嘩眾取寵,無聊。

所以話大眾傳媒為生存,無所不用其極!

回復

oneonewe 發表於 2011-2-15 15:24:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-15 11:39
你咁講得罪好多人。

sorry 絕無貶意
我聽之前的同事講
有個公務員同事日日唔做o野/做埋哂D無厘頭o野
個阿head都要搞成十幾年先可以炒o左佢
回復

claudiatang 發表於 2011-2-15 16:50:15 |顯示全部樓層
真的有用心去找工作,一定會找到的。很多工才不在乎你是否大學生或乜士物士。我人生路不熟都一直有工作,只要不去計較就可以了。十二個小時的紙板人我都做過啦.....
回復

corina 發表於 2011-2-15 22:54:32 |顯示全部樓層
我有朋友有兩個學士學位,兩個碩士學位,一個博士學位,畢業後揾咗成年工都揾唔到,最後返大陸做教授......
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-16 11:47:22 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2011-2-15 15:24
sorry 絕無貶意
我聽之前的同事講
有個公務員同事日日唔做o野/做埋哂D無厘頭o野

度度都有怪人架啦~

私人公司一樣有怪人,仲好多怪人係上級,甚至老板添~
你之前應該都試過因為頂唔順公司d怪上司或同事,明明你正正常常,但最後轉工的人是你啦.
回復

alansing 發表於 2011-2-16 11:50:03 |顯示全部樓層
我阿媽聽到之后....
第一個反應係爆粗話佢正 xk " 我地班納稅人就係要用呢 d 錢來養呢啲"福街"
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-16 11:58:12 |顯示全部樓層
我有個朋友,佢同事係私人公司(某教車學校)入職半年,係公司跌倒,扭親隻腳喎(乜都無斷),claim完工傷,claim病假,claim足2年! 第三年都未洗番工,仲係claim 緊病假,公司扣除放假的糧,都仲要每個月俾幾千蚊佢洗~ 但我朋友話見到呢個同事不時去街市行,唔似有事,行得走得又唔洗用拐杖,幾爽~ 所以話,怪人邊度都有~~
回復

比得大帝 發表於 2011-2-16 12:13:25 |顯示全部樓層
佢都算因工受傷吖
有個空姐自己整親條腰, 唔出聲照返工, 固意在飛機撞落度門度做成工傷, claim咗一大舊, 差唔多成世人唔使做.
回復

八王爺 發表於 2011-2-16 12:24:31 |顯示全部樓層
真係乜人都有。
甄住收尾幾年。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-16 13:18:08 |顯示全部樓層
懶人到處都係
回復

12下一頁