浸水仙時間

作者: prodorothyhkg 发表于 2016-1-5 14:42:41
10094 6

2016 年浸水仙又黎啦
一般香港天氣18-25日開花,今年2月8日初一,如果想保險D 初六(1月15日)浸1/3 左右,之後每3日再開1/3 浸
不過呢排暖到日間著短袖衫都得,應該唔使廿日就開花,所以我會初8/9(1月17-18日) 先開始分三批浸
大家自己執生

介水仙頭企頭方法: https://www.youtube.com/watch?v=VOLCq-TjEDo

介水仙頭蟹爪方法: https://www.youtube.com/watch?v=skepDBC4eXk
prodorothyhkg 發表於 2016-1-5 15:06:52 |顯示全部樓層

過往經驗,用矮壯素D葉極易黃,所以有太陽晒就唔洗落都得

矮壯素包裝上寫開始浸水時加,但我的經驗,矮壯素我會係浸水之後3日才加,因為介完水仙浸水後會出潺,我洗幾日等D潺冇乜再出先處理,浸左矮壯素24小時後轉反浸清水
wingkaiau 發表於 2016-1-11 16:00:21 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝樓主的分享
wingkaiau 發表於 2016-1-11 16:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
請教一下,家中沒有太多陽光,可否以led 燈加強照射補光?
ghosy 發表於 2016-1-11 17:05:45 |顯示全部樓層

上年唔識,初一就浸,結果好早開花,最遲開ge勉強捱到年初三......
今年冬天一樣唔凍,過幾日先買,一買左就好心急搞....

順便講埋,上年搞完水仙之後,手指公指甲同肉的位置有少少裂開,之後又就咁洗水仙球,第日換水都係就咁洗...
之後就隻手指公又紅又腫,痛左幾日咁囉....
都係戴手套安全d.
wingkaiau 發表於 2016-1-12 17:01:08 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你,我會小心一點
Mon2009 發表於 2016-1-21 12:00:36 |顯示全部樓層
我今年今晚至浸…