第一次種鬱金香 開始長高了 (Updated 28-Feb)

作者: jjcolagirl 發表于 2011-1-16 22:34:11
4616 28

種了差不多三個星期 長高了 很期待花開的時候 
大家今年有種鬱金香嗎?
jjcolagirl 發表於 2011-2-4 13:39:34 |顯示全部樓層

大年初一照 
回復

jjcolagirl 發表於 2011-2-7 23:36:00 |顯示全部樓層

大家知吳知係吳係花蕾?但佢都未長高就出花蕾... 是什麼原因呢? 
是Apricot Impression 全日照 沒有缺水的呢...

回復

毛仔 發表於 2011-2-8 18:31:48 |顯示全部樓層
沒種過, 應是花蕾.
回復

caca8j 發表於 2011-2-8 20:34:32 |顯示全部樓層
無乜唔妥,情況良好,我直情覺得啱啱好
栽種位置每天至少要有5~6小時以上的光照,否則莖葉會徒長,且開花不良,失去觀賞價值。
回復

jjcolagirl 發表於 2011-2-8 21:53:25 |顯示全部樓層
回復 caca8j 的帖子

真係太好了 因為我見Purple Prince (Yellow Pot)都未咁快出花蕾~ 我以為會好似風信子個D夾花 係棵莖度開花之類 等佢再大d我再upload pic thank you very much >3< 
回復

caca8j 發表於 2011-2-8 21:55:55 |顯示全部樓層
jjcolagirl 發表於 2011-2-8 21:53
回復 caca8j 的帖子

真係太好了 因為我見Purple Prince (Yellow Pot)都未咁快出花蕾~ 我以為會好似風信子 ...

加油! 等你UPDATE,個顏色唔錯
回復

ememhk 發表於 2011-2-14 23:12:02 |顯示全部樓層
我果d種左兩星期咋, 正耐心等待中.
btw, 我去吉之島十蚊店買左一種叫"球根之肥料".... 佢話岩tulip用架.
$10貨仔, 我趁我d花花未有花蕾施左少少肥....
回復

jjcolagirl 發表於 2011-2-15 11:01:24 |顯示全部樓層

回復 ememhk 的帖子

噢 你在那裡的$10店買啊?
我12月尾種 種了大約10棵左右 只有一棵有花蕾 好似已經消蕾了... j_j
真的不知道是什麼原因 應該沒有缺水 也沒有移植 全日照... 太陽太猛曬死了?? >O< 希望其他的不會消蕾吧
給大家看看消蕾的照片

回復

caca8j 發表於 2011-2-15 12:46:15 |顯示全部樓層
點解咁0架?! 而家太陽又唔會有幾猛啫...
又真係幾奇怪
回復

ememhk 發表於 2011-2-15 14:20:55 |顯示全部樓層
九龍城廣場既2/F 既十蚊店園藝SECTION比較齊全.
我只種了2粒.... 宜家都只係得2塊葉
仲要我好手多.... 我竟然將佢地既泥倒出黎, 加肥料再種過 .... 真係祝我好運囉.... 哈哈哈....
回復

ememhk 發表於 2011-2-17 11:45:51 |顯示全部樓層
其實鬱金香鐘意咩天氣呢? 10度左右?  有陽光?! (我幻想歐洲既春天)
呢幾日又濕又有霧, 同上個星期差好遠, 我都唔駛淋花.
回復

jjcolagirl 發表於 2011-2-17 23:56:33 |顯示全部樓層

我今日去左九龍城十蚊店行下 都買左根球花肥呢 你落幾多呀 我見佢話落一杯? 係吳係即係一湯匙呢 
個度都真係好多園藝用品呢~ 真係多謝晒你的資料 

我睇好多forum都話要最合適的溫度係10-15度呢 同埋都要有充祝的陽光
不過我都係第一次種 希望其他開到花 不過d花呢排無咩新進展 吳知係吳係無太陽呢... 我呢幾日都無淋水呀 好似好濕咁~

希望你個d都快d開花 得閒upload d相睇下分享下~
回復

ememhk 發表於 2011-2-18 01:36:38 |顯示全部樓層
肥料旁邊有中文解說, 我記得佢話唔好直接接觸根部, 同埋好似有花雷唔落得架喎.
我棵野未有花蕾, 我倒晒d泥出黎.... 混合左1-2更肥料入泥.... 再種... 我覺得錯錯地
睇到包裝背後既圖, 應該就咁放响泥面ok....

有無其他花友教路呀?
回復

fnv234 發表於 2011-2-18 20:46:45 |顯示全部樓層

鬱金香唔駛落肥架,佢到開花都係用球根嘅營養
同埋鬱金香唔應該倒出嚟,好容易會傷到根
回復

ememhk 發表於 2011-2-26 10:58:41 |顯示全部樓層
我衰左喇..... 葉葉枯黃左
我見佢有花蕾架.... 但可惜....
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 3&fromuid=42293
回復

jjcolagirl 發表於 2011-2-27 09:03:05 |顯示全部樓層

我有一棵的葉子也有枯 沒有擴大範圍 但我懷疑不會開花 因為一段時間沒有長大又沒有花蕾

回復

jjcolagirl 發表於 2011-2-27 09:05:53 |顯示全部樓層

我家的鬱金香近照 Apricot Impression 有兩棵有花蕾 好緊張 吳知今次會吳會開到花呢?

仲有另外兩盆Purple Prince
回復

ememhk 發表於 2011-3-19 16:10:01 |顯示全部樓層
好耐無上來, 我的花已經原原全全枯晒, 掉左咯.....
你既呢? 截至2月尾 好似唔錯呀.
回復

jjcolagirl 發表於 2011-3-23 22:27:39 |顯示全部樓層

我個d得個霖 最後開吳到花.. >_<..
回復

12下一頁