新手做的皂 好開心

作者: jjcolagirl 發表于 2015-3-6 11:15:50
1403 7

之前PO左失敗既皂 PO返d成功相先 呢d係我前幾個月整既皂 雖然我無敏感皮膚 但自己用自己整既皂好開心 已經中毒 會繼續試多d唔同配方既洗感

呢個係酪梨油皂 依家用緊 好耐無試過用皂沖涼 比我想像中好唔會太澀 都有泡泡 不過我覺得唔夠潤 等我遲d試下其他款

橄欖乳皂 同書個樣差好遠 不過第一次算係咁 玩拉花真係好開心
藍色個款自己轉左lemongrass精油 諗住試下唔同味 但個時唔知道精油會影響TRACE既速度  所以藍色個隻已經太杰 供起晒 唔平滑 下次要再努力!

天竺葵豆漿洗臉皂 今次呢個皂整出黎成底蘿蔔糕咁 好多氣孔 可能有jojoba oil同茉莉浸泡油 trace到好難入模...

黑糖薑汁皂 呢個算係比較成功

整左咁多都係試左一款 我怕一次過試幾舊皂會濕過易壞d 所以諗住用完一舊先一舊 

評分

查看全部評分

sausau 發表於 2015-3-6 15:39:07 |顯示全部樓層
看你切皂,拉花手勢不似新手喎
回復

claudiatang 發表於 2015-3-6 16:40:13 |顯示全部樓層
他是新手。我是BB班

點會呢 太過獎了 我有排學!  發表於 2015-3-7 10:05
回復

jjcolagirl 發表於 2015-3-7 09:53:46 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2015-3-6 15:39
看你切皂,拉花手勢不似新手喎

拉花是係我第一款做的皂 十月開始做第一款 總共做左6款皂咋 睇左好多Youtube先試 但其實同書差好遠 本書整得好靚 仲未控制到 要多多練習 切皂買了切皂器 所以比較直

同埋我主要上網睇書 呢度真係學到好多野 可以同喜歡做皂的朋友交流下真係太好呢~ 因為身邊都唔多朋友會用皂
回復

jack872184 發表於 2015-3-7 13:00:28 |顯示全部樓層
天竺葵豆漿洗臉皂呢,我覺得可隔走D 茉莉先入皂, 洗臉有茉莉甩出泥好5方便

我又無諗過呢個問題呢 多謝溫馨提示 :D  發表於 2015-3-7 22:54
回復

jellyfishy 發表於 2015-3-9 09:01:51 |顯示全部樓層
好多氣孔是因為打皂時的力度太大, 試下入模前慢慢攪皂, 可用刮慢攪令皂內的泡浮出, 入模後DUM或前後推幾十下消泡, 減少氣泡問題.
回復

jjcolagirl 發表於 2015-3-9 11:46:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-3-9 09:01
好多氣孔是因為打皂時的力度太大, 試下入模前慢慢攪皂, 可用刮慢攪令皂內的泡浮出, 入模後DUM或前後推幾十 ...

因為我唔係手打 我係用攪拌器 因為我覺得手打好似打唔勻 下次我入模前會用刮慢慢攪先  thank you 水母師姐

大家分享下哮, 不用叫我師姐了. 呢度無輩份的.  發表於 2015-3-9 13:21
我只用手打, 不用機打, 無你講的問題. 不勻原因不在機或手.  發表於 2015-3-9 13:21
回復

jjcolagirl 發表於 2015-3-13 12:26:31 |顯示全部樓層
哈哈 今次跟書打個蜜糖優格乳皂 今次試手打諗住唔會咁快trace 一切都好順利 加左香精之後 本來諗住調好啡色再一齊入模 點知調好啡色白色已經開始凝固 入模好杰 好似蘿蔔糕咁 切開一定好多孔

岩岩整起好深色!

隔左一日好似個樣好d咁

看來幾好味^^  發表於 2015-3-14 14:10
回復