新手 手工皂基油和精油油質問題

作者: jjcolagirl 發表于 2014-10-19 00:34:59
2089 6
大家好 我是新手 未做過皂 我在[DIY 護理品及手工皂材料店價格比較 ]看到昱日森林,美詩和永興的基油和精油比較便宜 想問大家有無用過 質量好嗎?做出來的皂用完會很乾嗎?謝謝
clychris 發表於 2014-10-24 23:10:38 |顯示全部樓層
做出來乾唔乾同配方有關係

只買過昱日同美詩, 感覺昱日似新鮮啲, 可能嗰次買唔好彩
回復

jjcolagirl 發表於 2015-2-3 16:58:45 |顯示全部樓層
clychris 發表於 2014-10-24 23:10
做出來乾唔乾同配方有關係

只買過昱日同美詩, 感覺昱日似新鮮啲, 可能嗰次買唔好彩 ...

唔該晒~!!!
回復

jellyfishy 發表於 2015-2-4 10:30:03 |顯示全部樓層
呢度置頂有很多資料,也有店舖資料,你看看有無用啦~
回復

jjcolagirl 發表於 2015-2-5 14:22:08 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-2-4 10:30
呢度置頂有很多資料,也有店舖資料,你看看有無用啦~

我睇左好多資料 都試整左4款皂 已中毒 哈哈 想試多D唔同既油同精油既分別 不過發現好多精油都好貴 格過價 但價錢都相差幾遠 我又唔知邊間質量好 你精油會係邊度買多? 我睇過newsolutions但郵費都幾貴... 要買好多先平 我諗緊試下香草工房 你有無咩提議呢 謝謝你

EO 1分錢1分貨/.\ New Direction 都ok~  發表於 2015-2-5 14:23
回復

jjcolagirl 發表於 2015-2-5 16:05:04 |顯示全部樓層
jjcolagirl 發表於 2015-2-5 14:22
我睇左好多資料 都試整左4款皂 已中毒 哈哈 想試多D唔同既油同精油既分別 不過發現好多精油都好貴 格過價 ...

哈哈 我打錯字... 我想打new direction (not new solutions) 連郵費都幾貴 >.< 呢度會唔會有團購既呢?
其實精油既作用大唔大呢? 因為精油只沾總油重2-3% 而係皂化過程入面精油成份會唔會分解左呢? 會唔會係香味多過作用呢
唔好意思 好多問題添

團購可遇不可求 xdd  發表於 2015-2-5 17:56
精油入皂只是提供香味,其精油結構已在皂化過程中破壞。  發表於 2015-2-5 16:40
回復

jellyfishy 發表於 2015-2-6 09:50:03 |顯示全部樓層
我們這裡有時會攪合購的~  不過真的.... 可遇不可求~ 哈~

哈哈 咁我要多d上黎留意下  發表於 2015-2-6 16:38
回復