水母攪皂之"皂再生, 再生皂"~

作者: jellyfishy 發表于 2010-12-5 02:14:51
9965 81
prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:53:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:44
我個窗向南呀~~~ 隔住個窗,諗住唔會好熱.平時風雨花就放在那兒,佢唔夠光,無乜花開.
我真係太天 ...

隔住個玻璃窗都有UVA穿透.............................
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 10:46:26 |顯示全部樓層

話時話,上星期開始用自己設計配方的洗髮皂,洗了幾天,發現洗感和效果比洗身用的手工皂好很多.
睇下今晚有無時間post 個配方和大家研究下~~
回復

claudiatang 發表於 2011-1-10 10:47:16 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

沒有研磨呀,挖出來大小不同的碎塊就直接落鍋煮溶,當然是杰到.....總算入到模。
前兩天脫模要剪開個豆腐盒...硬過我條命﹗
回復

claudiatang 發表於 2011-1-8 19:36:39 |顯示全部樓層
calling 水母......
再生皂是否兩個星期就可以用?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 09:08:36 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-8 19:36
calling 水母......
再生皂是否兩個星期就可以用?

不一定,要視乎本身舊皂的情況.
有幾個情況:

1.做再生皂的皂原本已經熟成,那麼做完再生皂,待乾了脫膜,完全硬身,就可以用喇,一般天氣不是很潮濕(around 60%-70% RH), 一個星期左右就用得.

2.做再生皂的皂還未熟成,雖然座熱打再生皂這個過程會加速皂化,但我還是建議皂晾多一兩個星期,之後用pH紙 check 下,低過pH9 才用.

簡單d諗,可以咁計:
例子1
30/12/2010 打的皂,原定30/1/2011 才熟成,10/1/2011 拿來作再生皂,連脫模晾皂,我會在 20/1/2011 用pH 紙測試下,ok的話,低過 pH 9,就會打當天日期印,可以用了.

3.如果做再生皂時,下的水較多(e.g. 1份水 : 10份皂,已經是很多水了),水多,自然要多點時間晾皂,而且皂體縮水較多,一般要2-4個星期不等.我最長試過要4星期,皂才完全乾硬.
水多有個好處,皂體較易入模,因為無咁快乾,有時間造型和去除氣泡,皂面較平滑,成品會靚仔d~
回復

claudiatang 發表於 2011-1-10 09:42:12 |顯示全部樓層
我那些再生皂沒有加水.....是還未熟的皂,因為脫不了模而硬生生的脫到七零八落迫住要再煮溶再再倒模。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 10:18:19 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-10 09:42
我那些再生皂沒有加水.....是還未熟的皂,因為脫不了模而硬生生的脫到七零八落迫住要再煮溶再再倒模。 ...

啊~ 原來係咁,咁你已經把它們研磨再生了? 入模容易嗎?
回復

貓后 發表於 2011-1-10 10:49:15 |顯示全部樓層

好丫,我等你d資料
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 11:00:29 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-10 10:47

沒有研磨呀,挖出來大小不同的碎塊就直接落鍋煮溶,當然是杰到.....總算入到模。

嘩~ 完全唔落水,梗係硬啦~
你不是用座熱的方法煑溶皂碎? 如果直接煮皂,會很易煑燶和大大破壞了皂的營養. 
回復

claudiatang 發表於 2011-1-10 11:21:44 |顯示全部樓層

找不到人問呀﹗是用隔水煮。跟在菲媽家那樣。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 11:36:25 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-10 11:21

找不到人問呀﹗是用隔水煮。跟在菲媽家那樣。

隔水煮就沒問題了~ 做再生皂要俾多點時間煑啊~ 我次次都要煮上個多小時~

好浪費能源喔....  發表於 2011-7-10 10:49
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-22 08:09:34 |顯示全部樓層
之前實驗, 同一底再生皂分2鍋, 一鍋用隔水加熱法, 另一煱用微波爐丁, 微波爐個底... 洗感不大好, 明顯無隔水加熱個隻咁滑和潤. 最後微波爐丁個底俾我用來洗衫~~
回復

八王爺 發表於 2011-7-10 10:06:30 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 10:37
鬆糕問題正正是過熱過乾問題

原來真喺過熱過乾!
我見有啲書教人50-52混合鹼和油,是否過熱呢?
因為有啲書又教人43度左右!?

混合溫度...要視番室溫...冬天要熱少少...夏天凍少少...佢地有D人玩底溫添呀...  發表於 2011-7-10 10:50
回復

claudiatang 發表於 2011-7-11 10:23:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-7-10 10:06
原來真喺過熱過乾!
我見有啲書教人50-52混合鹼和油,是否過熱呢?
因為有啲書又教人43度左右!? ...

我通常都在40度左右。這種天氣可能要低少少或許會好點。因為最近幾底都超多白粉﹗
回復

cherrylwy 發表於 2011-9-26 00:49:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 00:04
23/12/10 又來一次再生~~~!!

300g 雜皂碎

我唔係好明呀﹗
啡色果d係咪再生皂?咁彩色果d係普通皂碎(不是再生皂)嗎?

試過你就明喇~ 個d 有色粒粒, 係味溶晒的皂碎~  發表於 2011-9-26 23:25
回復

cherrylwy 發表於 2011-9-26 23:43:20 |顯示全部樓層
我試過呀,無有色粒粒呀,乜唔係要全部溶晒佢咩?

我未試過咁有耐性溶到無粒~ -,-  發表於 2011-9-26 23:54
回復

cherrylwy 發表於 2011-9-27 01:03:55 |顯示全部樓層
我驚佢皂化失敗吖嘛,溶左一粒鐘咁濟,不過出來效果唔錯(我指外形)~
但係我唔知幾時要同佢地脫模呀!

一粒鐘... 咁都算快喇~ 我成日要溶個多小時~ 乾左可以脫模啦~  發表於 2011-9-27 08:51
回復

太陽鳥 發表於 2013-7-12 19:31:27 |顯示全部樓層

我前幾天做了這皂(g): 椰子40、棕櫚60、乳木果脂80、甜杏仁160、可可脂20、NaOH 58(x2.5倍水)、純水145。

發覺好快trace.......所以才計下條數,驚覺相加後總油量360,及在Helen's皂程式計過NaOH都不對,多出7.2g NaOH,我想拿做再生皂,是否需要加些油品 or 直接重做呢?

這方在"1天學會xxx" p.40......  教訓教訓  

第二條問題:

6月尾做了你分享貼內之"鹽皂" :椰子350g、酪梨 75g、篦麻 75g、Salt 250g、NaOH 88g - 2%應86.2g 但...但...但 我計後寫落紙是 70g  水(x2.6倍) 182g,

清洗皂用具時,仲有油出現=不夠 NaOH。   鹽皂可否做重生 (蒸時無曬鹽)?

我應如何處理2個皂方再生呢...... 希望水母及各位指教

有無鹽皂的相?  發表於 2013-7-12 20:40
鹽皂: 有油出不等於不夠NaOH  發表於 2013-7-12 20:39
1. 係呀~ 加番NaOH相應的油量就可以了~  發表於 2013-7-12 20:38
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-12 20:45:32 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2013-7-12 19:31
我前幾天做了這皂(g): 椰子40、棕櫚60、乳木果脂80、甜杏仁160、可可脂20、NaOH 58(x2.5倍水)、純水145。
...

"6月尾做了你分享貼內之"鹽皂" :椰子350g、酪梨 75g、篦麻 75g、Salt 250g、NaOH 88g - 2%應86.2g 但...但...但 我計後寫落紙是 70g  水(x2.6倍) 182g"

你意思是, 鈉量減得太多? 為左了解多d你的問題, 可否解一解為乜要減鹼?
有模時有無ot? 成皂後的皂有無油水分離?還是有相會比較易理解你的問題.
回復

太陽鳥 發表於 2013-7-12 23:35:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-7-12 20:45
"6月尾做了你分享貼內之"鹽皂" :椰子350g、酪梨 75g、篦麻 75g、Salt 250g、NaOH 88g - 2%應86.2g 但... ...

我在你貼 "水母鹽皂" #14 睇到你們討論過所以自己試下

有模時有無ot? 打到trace 才加鹽,之然再攪混,d 鹽令個皂變重,之後就入摸

成皂後的皂有無油水分離? 那就無,只是浸洗皂具時有浮油出現

我會皂熟後都試下,當超脂

June 13 鹽皂

June 13 鹽皂

青黛色鹽皂= 百潔布

啊~一般打鹽皂要 ot 才好入模,d鹽就不會沉晒落皂底.  發表於 2013-7-12 23:49
回復