水母攪皂之"皂再生, 再生皂"~

作者: jellyfishy 发表于 2010-12-5 02:14:51
9846 81

再生皂, 好多打開皂的花友應該都做過. 把皂碎湊合一起, 番熱溶成一煱, 重新入模. 由於經過熱製, 加速皂化, 再生皂一般兩個星期晾乾後可用. 再生皂比CP 皂快熟成, 個人感覺再生皂洗感柔順, 泡沫綿密, 添加物的色和味不會因皂化而變色走味, 香味更濃郁.

再生皂, 一般都是孔多多, 白不夠白, 看似很多雜粒, 沒乜花紋.  
外形不夠CP皂出模美麗的再生皂, 別人選也選CP 皂, 再生了, 卻是二奶命, 受冷落, 很寂寞, 點算?

外形不及CP皂, 再生了的再生皂, 寂寞啊~

點算?
加點心思, mix and match with CP 皂, 補補妝, 希望有人要.

好味嗎?  

多謝花友March 提醒, 再生了的再生皂, 加了鮮檸皮, 變身成清香的檸檬蛋糕~~~

再生皂不能吃的啊, 還是加個豬仔印, 提提大家口勿動~~

再生皂,我用開座熱溶皂法,這樣比較能保留皂的營養,即係咁:
1.大鍋載水,小鍋在內,小鍋用來坐熱皂,加熱溫度不要太高,我一般用80-120度,內鍋溫度一般不會over 80度;
2.刨皂成幼條/絲;
3.鋪一層皂絲,噴濕佢,再鋪,又噴濕佢,每鋪一層都要噴濕;
(水量多少,要看原本的皂有幾乾,e.g. 剛打好幾天的皂,或天氣還是很濕潮,一般不用下太多水,我習慣少於10%加水;如果天口好乾燥,皂又很硬又乾,多一點水無防)
4.加水期間,還可加入精油,1-2%植物油,蜜糖,麥皮等添加物,隨個人喜好.(注意,留意添加物會影響皂的保存期,我不會加奶,因為好易壞)
5.蓋上煲蓋,keep住焗熱30min左右;
6.待皂變成半透明,用膠刮撈勻,快手入模.完成.

再生皂等到夠乾夠硬,就可以用,水加得少的話,一兩個星期已可以用,水加得多的話,就要三四個星期了.

評分

查看全部評分

貓后 發表於 2010-12-5 12:08:35 |顯示全部樓層
嘩,好睇又好靚丫
claudiatang 發表於 2010-12-5 12:10:11 |顯示全部樓層
真的似蛋糕呀.............
Monse 發表於 2010-12-5 14:11:08 |顯示全部樓層
加杯茶呢就仲整喇.
真係好有水準啊, 努力.
jeffiau 發表於 2010-12-5 15:55:56 |顯示全部樓層
再點算?
加點心思, mix and match with CP 皂, 補補妝, 希望有人要...
jellyfishy 發表於 2010-12-5 02:14

做咩咁說的?
好靚靚喎,
你打算不要它咩?
march 發表於 2010-12-5 17:11:38 |顯示全部樓層
靚到爆!!兩溝效果好靚!

再生加左D乜呀?好似好多料,我估可以去死皮呢!
其實二奶真係好好!比大婆更得我鍾意,我老公也是喜愛二奶多D,因為'姣'味道呀!精油都可以用小D!!
march 發表於 2010-12-5 17:13:03 |顯示全部樓層
其實都幾頂你唔順!專登搵隻咁鬼靚既碟來襯托!add7icon
花無知 發表於 2010-12-5 18:28:33 |顯示全部樓層
好,好,好,靚呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
cklife 發表於 2010-12-5 18:55:14 |顯示全部樓層
曾經見過一個前輩既再生皂,一D都唔粗糙,入左一個精緻既模,出番黎一D洞洞都無,個樣同CP皂無咩分別.....

依D係要功力.....我都只係見過一個人做得咁靚....
fianfumy 發表於 2010-12-5 21:52:28 |顯示全部樓層
嘩... 真係好靚 , 你做到咁靚 , 一點也不會冷落它呀 .
jellyfishy 發表於 2010-12-5 22:08:07 |顯示全部樓層
多謝大家支持, 希望把再生皂執得又靚又好用, 讓它變得色香"美"引死人~~~
jellyfishy 發表於 2010-12-5 22:14:28 |顯示全部樓層
靚到爆!!兩溝效果好靚!

再生加左D乜呀?好似好多料,我估可以去死皮呢!
其實二奶真係好好!比大婆更得 ...
march 發表於 2010-12-5 17:11

係我衰, 之前幾種cp 皂碎放埋一齊, 無分開顏色, 攪到呢底再生皂混成啡色, 又混雜左不同添加物 ...
男丁最初見到煱再生皂, 衰衰笑我似响度攪 c 棍!
好彩和你傾完, 給我好多idea, 使到成品唔似舊 c ~
jellyfishy 發表於 2010-12-5 22:15:43 |顯示全部樓層
其實都幾頂你唔順!專登搵隻咁鬼靚既碟來襯托!
march 發表於 2010-12-5 17:13

响聖安娜買蛋糕時送的碟, 我好鍾意relakuma, 睇住佢, 人都鬆弛晒~
你都分享下皂相, 等我地學下野啦~~
jellyfishy 發表於 2010-12-5 22:16:50 |顯示全部樓層
曾經見過一個前輩既再生皂,一D都唔粗糙,入左一個精緻既模,出番黎一D洞洞都無,個樣同CP皂無咩分別.....
...
cklife 發表於 2010-12-5 18:55

唉... 我仲有五六底皂碎, 可以慢慢練習. 你快d 俾d 料來, 點樣可以做零毛孔啦~
lameric 發表於 2010-12-5 22:26:45 |顯示全部樓層
我又要!
candyafr 發表於 2010-12-5 22:34:20 |顯示全部樓層
再生皂, 好多打開皂的花友應該都做過. 把皂碎湊合一起, 番熱溶成一煱, 重新入模. 由於經過熱製, 加速皂化,  ...
jellyfishy 發表於 2010-12-5 02:14

真係好啊
cklife 發表於 2010-12-5 22:59:31 |顯示全部樓層
唉... 我仲有五六底皂碎, 可以慢慢練習. 你快d 俾d 料來, 點樣可以做零毛孔啦~ ...
jellyfishy 發表於 2010-12-5 22:16

可惜我唔係果位前輩喎...我只係見過成品咋....
prodorothyhkg 發表於 2010-12-8 18:43:58 |顯示全部樓層
唉... 我仲有五六底皂碎, 可以慢慢練習. 你快d 俾d 料來, 點樣可以做零毛孔啦~ ...
jellyfishy 發表於 2010-12-5 22:16

水母,我尋晚又攪左3件再生皂係用蒸既方法,蒸完入模,不過尾果d都係乾硬碎,嬲起上黎連模放入爐中火蒸多30-40min,好樣好多啊,今晚post 上黎~
prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 00:18:45 |顯示全部樓層
相黎啦~

個底冇散開

個底冇散開
P1040982 (Small).JPG
P1040983 (Small).JPG
P1040984 (Small).JPG
P1040985 (Small).JPG

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-12-9 00:46:48 |顯示全部樓層
長方形個舊... 睇唔到個花紋.
其餘2舊好似豆沙月餅~
即係你最後都要丁丁佢呀?
12345下一頁