水母攪皂之"皂再生, 再生皂"~

作者: jellyfishy 發表于 2010-12-5 02:14:51
9966 81
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:29:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:22
一入模就咁這樣保溫?
現在天氣很冷啊~ 有無出白粉或鬆糕現象呀?
如果d皂無失溫,一般等佢地硬左就脫 ...

明白, thanks
回復

claudiatang 發表於 2010-12-28 16:36:53 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:31
放果度, 啊汪好少走埋去

到時用這些皂替阿汪洗白白...............
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 16:39:51 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:31
日頭就夠溫度, 夜晚就超凍,
如果用發泡膠箱入住, 封好個箱, 會唔會好d?

當然好啦,整好後馬上入箱,保溫一天,之後可以打開個蓋等硬,再脫模
留意,夏天有卅度就唔使保溫都得
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:42:32 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 16:39
當然好啦,整好後馬上入箱,保溫一天,之後可以打開個蓋等硬,再脫模
留意,夏天有卅度就唔使保溫都 ...

好彩無攞晒d發泡膠箱來種菜啫
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:47:51 |顯示全部樓層
日頭就夠溫度, 夜晚就超凍,
如果用發泡膠箱入住, 封好個箱, 會唔會好d?

梗係好好多~ 打皂入模最重要係頭一天保溫.保溫得好,就沒有你見到的鬆糕問題(皂化不完全,皂體鬆散很易爛)和白粉問題(即你見到皂面白懞懞的東東).
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:51:55 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 16:39
留意,夏天有卅度就唔使保溫都 ...

夏天咁鬼熱,如果加埋乾燥,可能未到2個星期已經完全皂化~
記唔記得有次你介紹早上打皂,放在陽光下的窗邊保溫,不用入箱的方法?
那次我有2底皂,同時打,同時入模,同一個窗邊保溫,只是一個貼著玻璃窗邊,較熱,那底第二日已經好鬼硬,硬到切唔開(切斷了我2條鋼線!! ),2個星期已經pH8!!! 成舊都pH8!!! 快到咁!!! :L
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:54:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:47
梗係好好多~ 打皂入模最重要係頭一天保溫.保溫得好,就沒有你見到的鬆糕問題(皂化不完全,皂體鬆散很 ...

咁而家擺返入箱, 有無用呀?
今晚打多底入箱試下先~
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:55:22 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:29
回復 jellyfishy 的帖子

都唔知算唔算保溫,~

睇埋脫模後切皂時,鬆糕和白粉問題是否嚴重再決定是否失敗. 
如果真係咁不幸,也有補救方法,就係加入我呢個再生皂大家庭~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:57:18 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:54
咁而家擺返入箱, 有無用呀?

面上長了雀斑,除非脫左佢啫(即係切左佢!!)~ 否則白滑靚樣係唔會回復架~~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:58:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:55
睇埋脫模後切皂時,鬆糕和白粉問題是否嚴重再決定是否失敗. 
如果真係咁不幸,也有補救方法,就係加入 ...

我鐘意再生皂個樣, 覺得舊皂好蠢好可愛
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:59:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:57
面上長了雀斑,除非脫左佢啫(即係切左佢!!)~ 否則白滑靚樣係唔會回復架~~   ...

唔靚唔緊要, 會唔會唔用得?
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:10:29 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 16:58
我鐘意再生皂個樣, 覺得舊皂好蠢好可愛

o爺~~~ 你講緊我呀?  

皂有白粉,唔係唔用得,pH一般較高,洗感較乾(個人感受,唔知點解)~
鬆糕問題,就麻煩很多,鬆糕皂很易散很易爛,莫說下水即溶,手指大力點都散.也不知是否皂化不完全,放2個星期還是會鬆鬆的,強烈建議把它們再生啦.

坦白講,我現在都是用再生皂洗澡,一來大多cp皂都未熟成或已送給朋友,二來有人說再生皂洗感一流,所以我就試了~

嘩~ 真係好正,完全唔乾,很保濕很潤(不知是否經過座熱加工,使皂體上上下下都完全皂化)!
洗面洗身都好good~ 泡泡綿綿的又多又滑,最初男丁唔肯用我的皂(想搵舊皂打佢!!),但一次打完波,佢焗住借我的再生皂用,用完後,乾淨又爽又唔乾咁話.
用下用下,男丁居然肯自動用我的再生皂來洗面,洗了一個星期,那個滿是黑頭的鼻鼻都少了黑頭!!!! 佢現在都愛上了再生皂~(哈哈~~~ 我就笑得出喇~~~)
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-28 17:18:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:10

皂有白粉,唔係唔用得,pH一般較高,洗感較乾(個人感受,唔知點 ...

我用來洗身, 洗面,洗頭一次過, 超good
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:25:37 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-28 17:18
我用來洗身, 洗面,洗頭一次過, 超good

你呢批咁大量,成家人連狗狗洗一年都洗不完啊~
試下玩再生皂啦,好好玩架~~ 包你歡喜~~~   
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:25:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 16:51
夏天咁鬼熱,如果加埋乾燥,可能未到2個星期已經完全皂化~  
記唔記得有次你介紹早上打皂,放在陽 ...

記得,不過唔記得提你放2-3日就拎返去陰涼處放姐
就係熱+乾太耐=>太快乾硬化,唔好切同難打印~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:27:42 |顯示全部樓層
夏天就一定唔可以晒太陽啦,太快化學反應會令到件皂硬夾脆,容易裂開散晒
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:29:36 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:25
記得,不過唔記得提你放2-3日就拎返去陰涼處放姐
就係熱+乾太耐=>太快乾硬化,唔好切同難打印~ ...

嗚.... 個底皂放左兩日一夜~~  熟到殺死我啦~~~ 要用大菜刀切!!
最衰個次渲染得幾靚,但切唔開,只有一半可以用作朋友結婚禮品!我要重做多底~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:37:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:10

皂有白粉,唔係唔用得,pH一般較高,洗感較乾(個人感受,唔知點 ...

鬆糕問題正正是過熱過乾問題
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:41:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:29
嗚.... 個底皂放左兩日一夜~~  熟到殺死我啦~~~ 要用大菜刀切!!
最衰個次渲染得幾靚,但切 ...

你果度太陽超勁,我呢面得2個鐘,剛好
咪住,你果d係咪硬油太多,我用馬賽皂幾日都頂得下喎~
不過白粉問題真係唔明幾時會走出黎,試過同一底皂液,放保溫箱,有再加發泡膠片蓋下,都係有d有起,有d冇,冇蓋果d就多數起~
下次要學返第一底個condition, 廿幾度,50零60度濕度,冇保溫,用膠袋封實,睇下會唔會一樣咁靚
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 17:44:23 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-28 17:41
你果度太陽超勁,我呢面得2個鐘,剛好

我個窗向南呀~~~ 隔住個窗,諗住唔會好熱.平時風雨花就放在那兒,佢唔夠光,無乜花開.
我真係太天真,當左底皂係花咁諗,日照光譜唔夠植物用,但熱力保溫足夠有餘!!!
回復