番茄有病

作者: 孖吉 發表于 2010-11-29 20:48:07
1597 10

天台種的番茄經常都有葉枯黃,起初以為淋水唔夠,但係淋水多咗之後都係繼續乾。

近幾個星期出了新葉,但好快又唔掂,發覺上面有啡黃色好似泥塵的東西,又以為係鄰居裝修 ...

但係睇真d,係有病呀!睇過關於番茄的病害資料都冇呢樣嘢,大家俾啲意見,係乜野病:

首先,葉的邊會有些好像泥塵的東西,而葉面會好似有一層薄薄的黃色

剪低咗同一塊葉,葉底也有一層薄薄黃色,而且葉面變脆。如果留在樹上,跟住變乾/枯

附近另一棵也有

是什麼病呢?
小寶 發表於 2010-11-30 10:13:42 |顯示全部樓層
真菌病, 係咪病左好耐喇? 全棵都係咁定係一部份係咁?
回復

孖吉 發表於 2010-11-30 10:21:07 |顯示全部樓層
係都份係咁,而家啲新葉都好靚呀,但相信遲啲會成棵係咁。之前試過,會成棵的葉枯哂好似薯片咁,出返啲新葉冇事,但係啲葉大咗過一排又會好似而家咁 ...
回復

小寶 發表於 2010-11-30 10:30:36 |顯示全部樓層
回復 3# 孖吉

不如你試下噴打菌藥, 先剪去大部份病葉試試
回復

孖吉 發表於 2010-11-30 10:40:36 |顯示全部樓層
回復  孖吉

不如你試下噴打菌藥, 先剪去大部份病葉試試
小寶 發表於 2010-11-30 10:30

應該用邊隻藥呀?(我驚花店買的虊毒得濟)
而家結緊果,打虊係咪要剪埋啲果呢?
回復

小寶 發表於 2010-11-30 10:54:32 |顯示全部樓層
回復 5# 孖吉

有機農藥可用依天得, 無機的可用百菌清, 葉SIN寧試試, 打緊果可以用不織布袋包起佢才打藥~
我都唔知得唔得架, 試下囉~
回復

孖吉 發表於 2010-11-30 11:03:17 |顯示全部樓層
回復  孖吉

有機農藥可用依天得, 無機的可用百菌清, 葉SIN寧試試, 打緊果可以用不織布袋包起佢才打藥 ...
小寶 發表於 2010-11-30 10:54

唔該哂小寶,我今晚就試試!
回復

claudiatang 發表於 2010-11-30 11:06:17 |顯示全部樓層
我d番茄有地圖蟲,好多片葉都有牠爬過的痕跡
回復

孖吉 發表於 2010-11-30 12:27:12 |顯示全部樓層
我d番茄有地圖蟲,好多片葉都有牠爬過的痕跡
claudiatang 發表於 2010-11-30 11:06

潛葉蟲可以用 苦楝油 防咖,入咗葉裏面的蟲可能要剪葉嘞!
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-26 21:45:47 |顯示全部樓層
cut away the sick leave la
Quick quick...
回復

孖吉 發表於 2011-3-26 22:04:42 |顯示全部樓層
啲番茄食咗添喇,好甜
回復