水母攪皂

作者: jellyfishy 發表于 2010-11-14 23:45:43
45293 789
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 11:25:54 |顯示全部樓層
有無買蓖麻葉粉, d 綠色幾好睇~~
jellyfishy 發表於 2010-11-22 10:43

呢隻冇啊~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-22 11:28:39 |顯示全部樓層
呢隻冇啊~
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 11:25

係明顯的草綠色, 下次俾d你試~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 11:33:51 |顯示全部樓層
好啊,太多綠色添加劑都變左棕色,都未搵到真正既綠色~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-22 11:36:10 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 11:33

有無紫草粉/紫草油/紅檀粉, 深紫色, 都幾好.
回復

cklife 發表於 2010-11-22 12:08:46 |顯示全部樓層
用你舊羊奶皂洗頭,過三次都唔多乾淨。(可能因為我經常打波?)
25% coconut oil, 可以接受嗎? ...
jellyfishy 發表於 2010-11-20 21:55

係網上資料話唔好超過20%超過左容易敏感...
係呀...我舊人係好潤羊奶皂...我自己都冬天先用呀....你覺得唔乾淨,我諗你要整過一舊皂洗髮先得。

我舊羊奶皂洗完髮,應該有D油痴係頭髮上面囉.....因為用黎沖涼,洗完都有少少油痴係皮膚上面,唔洗另外搽油嘛.....

不過我老公都用黎洗髮無投訢,我自長髮用黎洗要落三次皂先得,所以我改左用茶籽粉洗髮囉....懶得另外再做一舊皂....

不過依家剪短左頭髮,用黎洗髮都OK....

用皂係每個人感覺都唔同,所以同一條配方,A用左好好,B可能唔多適合,適合自己獨特既配方,真係要慢慢試先得。
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-22 12:13:35 |顯示全部樓層
係網上資料話唔好超過20%超過左容易敏感...
係呀...我舊人係好潤羊奶皂...我自己都冬天先用呀....你 ...
cklife 發表於 2010-11-22 12:08

短左頭髮? 剛剪短的嗎?
昨晚試做洗髮皂, 加左幾種添加粉: 可樂果, 蓖麻粉, 首烏粉, 搞到舊皂灰灰黑黑~
用皂洗頭, 要預多一倍時間沖涼~ 若果用洗頭液, 應該方便好多~ 但我又唔想再搞多范...
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-22 15:07:23 |顯示全部樓層
我成日整皂, 入溫箱後一天, 皂面都起少少白粉, 點算? 如何防止?
回復

hellokitty_971 發表於 2010-11-22 15:22:26 |顯示全部樓層
我想知道, 你屋企檯面似唔似實驗室^^
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 16:48:21 |顯示全部樓層
我成日整皂, 入溫箱後一天, 皂面都起少少白粉, 點算? 如何防止?
jellyfishy 發表於 2010-11-22 15:07

噴少少水上去.資料來源..............唔記得
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-22 16:50:45 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 16:48

好~ 今晚番去試下先~
回復

SSL200507 發表於 2010-11-22 18:20:27 |顯示全部樓層
回復 170# jellyfishy

I sent you PM.  
回復

cklife 發表於 2010-11-22 19:53:52 |顯示全部樓層
短左頭髮? 剛剪短的嗎?
昨晚試做洗髮皂, 加左幾種添加粉: 可樂果, 蓖麻粉, 首烏粉, 搞到舊皂灰灰黑 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-22 12:13

係呀剪短左呀....不過仲要剪多次,同髮型師講我要剪男仔頭,佢都仲係剪得唔夠短又唔夠薄。
唔知點解依家D髮型師死唔肯剪多D頭髮,我老公搵好多個都係咁死唔肯同佢偷薄。

用洗體皂做洗髮水,我自己覺得唔多好用,除非加增調劑,唔係既話佢好稀,水水咁,用起上黎唔方便,倒落手就流走晒。開少D水等佢傑D,又怕濃度太高,對頭皮唔好。
回復

cklife 發表於 2010-11-22 19:54:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-11-22 15:07

我會切皂後用濕布抺一抺佢囉...
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-23 08:54:28 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 16:48

昨晚試左, 深色個d就ok, 淺色個d唔得.
今晚切皂時試埋ck個方法先~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-23 08:55:32 |顯示全部樓層
好想2-3日就打皂, 但最煩係清洗工具呢個環節~ 洗到手仔軟~~
回復

cklife 發表於 2010-11-23 09:29:53 |顯示全部樓層
好想2-3日就打皂, 但最煩係清洗工具呢個環節~ 洗到手仔軟~~
jellyfishy 發表於 2010-11-23 08:55

會咩?放到第二日用熱水溶左D皂咪得囉.....好簡單架....
回復

cklife 發表於 2010-11-23 09:34:51 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 11:33

綠色我用過菠菜汁,初整好都綠既....放耐左就慢慢變淡色,但唔會變棕色囉...
另外用法國綠泥,係好淡既粉綠色,因為唔落得多,所以D色只係少少綠....但我覺得幾靚囉...
紅色可以試下紅泥....我畫花紋有時會用佢...

綠泥、紅泥係礦物粉,一般會用黎做面膜用,而且係礦物可以放好耐。

紅泥或綠泥加自己做既乳液,混合後就係高級既泥面膜。用粉狀面膜覺得乾既人可以試下,清潔得黎無咁乾,清洗前輕輕按膜面部,就有埋去死皮既效果,好方便。
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-23 09:35:52 |顯示全部樓層
會咩?放到第二日用熱水溶左D皂咪得囉.....好簡單架....
cklife 發表於 2010-11-23 09:29

可能我最怕洗碗... 有時唔煮飯係因為唔想洗碗~
鍾意整煲仔飯,因為無乜碗要洗~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-23 09:38:44 |顯示全部樓層
綠色我用過菠菜汁,初整好都綠既....放耐左就慢慢變淡色,但唔會變棕色囉...
另外用法國綠泥,係好淡 ...
cklife 發表於 2010-11-23 09:34

我用白泥做mask, 昨晚試加2滴玫瑰果油混埋一齊做mask, 效果幾好,感覺無咁快乾,皮膚好似潤d添.
試左幾隻粉,白泥最溫和,檸檬粉最美白~
回復

cklife 發表於 2010-11-23 09:40:30 |顯示全部樓層
可能我最怕洗碗... 有時唔煮飯係因為唔想洗碗~
鍾意整煲仔飯,因為無乜碗要洗~~    ...
jellyfishy 發表於 2010-11-23 09:35

咁洗野時唔好當洗碗囉....我係等要用皂時先洗,一般係拖地或洗厠所前先去溶左工具D皂,再用D皂水洗野。

咁樣你感覺會唔會好D?

我都好憎洗碗,所以自己煮野,會一邊煮一邊洗,咁食完就無咁多野要洗嘛...

最怕老公下廚,佢煮完野個廚房好恐怖,一大堆碗油笠笠,仲周圍放,又唔會順手搓下D洗碗布,攪到D布又油又水。

雖然老公煮野食叻我好多,但我唔中意佢入廚房。
回復