水母攪皂

作者: jellyfishy 發表于 2010-11-14 23:45:43
45289 789
cklife 發表於 2010-11-18 13:31:07 |顯示全部樓層
回復  cklife

What's the definition of 馬賽皂?  How do you value the essence in tone high/medi ...
SSL200507 發表於 2010-11-18 12:28

http://blog.sina.com.tw/peach/article.php?pbgid=18244&entryid=1812
回復

cklife 發表於 2010-11-18 13:34:23 |顯示全部樓層
CK~請問有機羊奶喺邊度買呀?
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 11:32

買左好耐過晒期架喇.......去賣有機食材店搵下啦....隻奶粉依家好似多左好多地方有賣....
回復

cklife 發表於 2010-11-18 13:41:16 |顯示全部樓層
看了不少網上心得,大至都說要幾個星期適應,洗甩長年留下的化學物,初用時,頭髮很啜和打結,有人建議用 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-18 11:48

我今早都用送比你個隻羊奶皂洗髮,用手工皂洗髮既適應期因人而異,我自己就完全無適應期。
有網友會洗完似鬆獅,有d會有短期頭皮屑問題,我老公就相反,用左無晒頭皮屑,我老公用手工皂亦係無適應期既問題。

(我懷疑老公因為皮膚敏感所以用街外洗髮用品會有頭皮屑)
回復

cklife 發表於 2010-11-18 13:44:45 |顯示全部樓層
原來要幾星期適應,我做咗液體洗髮皂,洗咗幾次,大量脫髮,嚇到我唔敢再用  ...
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 12:15

使用液體洗髮皂洗髮,要留意洗皂液濃度,因為好稀,好容易用過量。如果無注意用量,過度洗刷油脂有d人會起皮膚敏感、腳髮、脫頭皮屑等等。
回復

Monse 發表於 2010-11-18 13:56:15 |顯示全部樓層
lameric & Kim Kim,
你地好嗎? 其實我晚晚都有上黎周圍逛逛架, 少左發言之麻…嘻嘻
工作很忙今年秋第一批小苗全軍覆沒後就沒有再播種了, 黎緊既春天相信都無花睇了, 種花真係需要好多時間架, 唔知係咪種花久了又加上工作忙最近好似提唔起勁, 但心靈上又覺得好空洞入黎見到你地造手工皂覺得好好玩, 所以想嘗試吓囉.

陳彥渲染手皂的部格落
http://blog.sina.com.tw/soap/
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 14:21:15 |顯示全部樓層
lameric & Kim Kim,
你地好嗎? 其實我晚晚都有上黎周圍逛逛架, 少左發言之麻…嘻嘻
工作很忙今 ...
Monse 發表於 2010-11-18 13:56

恐怕你打第一底皂就會上癮~~
陳彥的書, 渲染法教的很指細, 連先後次序都肯公開, 圖文並茂, 不過香港大書局買唔到, 要上樓上書店找, 或去皂料公司訂. 我就找朋友在台灣買回來, 平好多~~ 嘻~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 14:22:29 |顯示全部樓層
買左好耐過晒期架喇.......去賣有機食材店搵下啦....隻奶粉依家好似多左好多地方有賣.... ...
cklife 發表於 2010-11-18 13:34

打皂就有呢個好處, 可以利用過期但又好似無壞的東西~~ 不浪費又環保~~
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-18 14:30:23 |顯示全部樓層
不過你頭髮咁多,都唔洗太驚
貓后 發表於 2010-11-18 12:20

喵喵~你太耐冇見我,我啲頭髮甩咗好多,依家要小心護理呀
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-18 14:40:33 |顯示全部樓層
買左好耐過晒期架喇.......去賣有機食材店搵下啦....隻奶粉依家好似多左好多地方有賣.... ...
cklife 發表於 2010-11-18 13:34

唔該晒CK~等我得閒去搵吓~

使用液體洗髮皂洗髮,要留意洗皂液濃度,因為好稀,好容易用過量。如果無注意用量,過度洗刷油脂有d ...
cklife 發表於 2010-11-18 13:44

隻皂液濃度係根據導師指導溝o既,我用完後又脫髮又多頭皮,我諗住睇書試吓其他配方
回復

cklife 發表於 2010-11-18 14:49:13 |顯示全部樓層

隻皂液濃度係根據導師指導溝o既,我用完後又脫髮又多頭皮,我諗住睇書試吓其 ...
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 14:40

試下有篦麻油既配方丫....篦麻油固體皂我做過一舊,洗完D頭髮好軟好滑,好似用左護髮素咁,做固體皂會軟身同埋太吸水,舊皂成日痴笠笠,我諗液體皂適合d。
回復

貓后 發表於 2010-11-18 14:59:05 |顯示全部樓層
喵喵~你太耐冇見我,我啲頭髮甩咗好多,依家要小心護理呀
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 14:30

add9icon 乜咁慘丫
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-18 14:59:36 |顯示全部樓層
試下有篦麻油既配方丫....篦麻油固體皂我做過一舊,洗完D頭髮好軟好滑,好似用左護髮素咁,做固體皂 ...
cklife 發表於 2010-11-18 14:49

好~等我下次整時加蓖麻油試吓
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-18 15:02:28 |顯示全部樓層
乜咁慘丫
貓后 發表於 2010-11-18 14:59

依家急救中,唔敢亂用化學成份太重o既頭髮用品啦 add13icon
回復

貓后 發表於 2010-11-18 15:06:59 |顯示全部樓層
依家急救中,唔敢亂用化學成份太重o既頭髮用品啦
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 15:02

會唔會壓力太大丫
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-18 15:35:24 |顯示全部樓層
會唔會壓力太大丫
貓后 發表於 2010-11-18 15:06

以前有壓力,依家少咗好多,所以要多啲上嚟,睇吓高手有乜好介紹,對自己好啲 add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 15:39:04 |顯示全部樓層
試下有篦麻油既配方丫....篦麻油固體皂我做過一舊,洗完D頭髮好軟好滑,好似用左護髮素咁,做固體皂 ...
cklife 發表於 2010-11-18 14:49

篦麻油, 我鍾意用, 覺得佢令到舊皂透透地好靚. 但為左唔會太糊, 只加10%以內.
諗住遲少少打一隻有jojoba +  篦麻油 + rosemary eo 的洗髮皂. 希望對頭髮好d~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 15:40:09 |顯示全部樓層

隻皂液濃度係根據導師指導溝o既,我用完後又脫髮又多頭皮,我諗住睇書試吓其 ...
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 14:40

嘩~~ 好慘喎, 話時話, 我昨晚第一次試, 都甩多左頭髮, 等我試多幾次再報告~~~
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-18 15:44:14 |顯示全部樓層
嘩~~ 好慘喎, 話時話, 我昨晚第一次試, 都甩多左頭髮, 等我試多幾次再報告~~~ ...
jellyfishy 發表於 2010-11-18 15:40

忽然諗起前一排整咗寵物皂,有用蓖麻油,熟成後留一舊細o既畀自己用,到時報告用後感~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 15:48:36 |顯示全部樓層
忽然諗起前一排整咗寵物皂,有用蓖麻油,熟成後留一舊細o既畀自己用,到時報告用後感~ ...
ChrisTsui 發表於 2010-11-18 15:44

又好喎, 和寵物一齊沖涼一樣, 沖完同一種味道~~~ add6icon
回復

cklife 發表於 2010-11-18 15:53:46 |顯示全部樓層
篦麻油, 我鍾意用, 覺得佢令到舊皂透透地好靚. 但為左唔會太糊, 只加10%以內.
諗住遲少少打一隻有jo ...
jellyfishy 發表於 2010-11-18 15:39

我上次用左高比例篦麻油,所以好笠
回復