水母攪皂

作者: jellyfishy 發表于 2010-11-14 23:45:43
45346 786
jellyfishy 發表於 2010-11-24 17:46:17 |顯示全部樓層
首烏粉, 攪左好耐都係有粉.
可樂果粉, 倒模前仲幾深色, 過左2日, 好似唔見左色~
保溫問題, 我諗要再保好d~ 避免失溫.
回復

SSL200507 發表於 2010-11-24 17:55:19 |顯示全部樓層
回復 239# jellyfishy

The sheep is so cute!  
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-24 21:45:24 |顯示全部樓層
今晚再打皂, 今次放埋暖水袋入溫箱, 應該唔會變白粉皂喇!  
回復

fianfumy 發表於 2010-11-24 22:14:13 |顯示全部樓層
追了13頁的Post 啦....

水母和菲媽做的皂好靚呀 , 菲媽的皂整的花紋真係靚..

我係時間又要加入"齊齊來打皂" , 其實我買了部份材料都幾個月啦, 真係要打打打皂啦...
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-24 22:16:12 |顯示全部樓層

我係時間又要加入"齊齊來 ...
fianfumy 發表於 2010-11-24 22:14

等左幾個月d油快壞喇, 快d 打晒佢啦~~~add12icon
回復

Monse 發表於 2010-11-24 22:27:03 |顯示全部樓層
報告!
這是21/11/10打的皂.
幫朋友造的小禮品, 細細件好難切, 切到眼濛~
舊舊都唔同樣. 好彩唔係拿出去賣,  ...
jellyfishy 發表於 2010-11-24 17:13

KIM KIM,
第一張圖果啲花紋好靚, 兩隻皂的顏色好柔和, 好似食得咁, 潤唔潤架?
羊仔皂好可愛, 可以講吓係邊度買嗎?
努力啊.add14icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-24 22:30:08 |顯示全部樓層
剛才晾皂時, 發現之2個星期前晾的紫草乳木果皂, 紫草色由深藍色變左做紫色, 好靚~~

before

after

還有, 紅檀橄欖乳皂, 切去白粉面, 原來個紋好sharp.

before

after
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-24 22:32:39 |顯示全部樓層
KIM KIM,
第一張圖果啲花紋好靚, 兩隻皂的顏色好柔和, 好似食得咁, 潤唔潤架?
羊仔皂好可愛, 可以講吓係 ...
Monse 發表於 2010-11-24 22:27

多謝你鼓勵啊~  我乾燥皮膚, prefer 用最少72%的馬賽皂較潤~ 加埋奶就仲正.

羊仔皂在淘宝買的, 不過我見好似harmony world 都有, 仲有過百種模, 你見到可能會發癲~~
回復

小白 發表於 2010-11-24 22:51:23 |顯示全部樓層
多謝你鼓勵啊~  我乾燥皮膚, prefer 用最少72%的馬賽皂較潤~ 加埋奶就仲正.

羊仔皂在淘宝買的, 不 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-24 22:32

你已經........ 癲咗 add4icon
回復

小白 發表於 2010-11-24 22:51:59 |顯示全部樓層
剛才晾皂時, 發現之2個星期前晾的紫草乳木果皂, 紫草色由深藍色變左做紫色, 好靚~~

before

after

還 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-24 22:30

個印好靓...
回復

claudiatang 發表於 2010-11-24 22:56:15 |顯示全部樓層
打皂風吹到全城都打皂了......................勁
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-24 23:06:42 |顯示全部樓層
你已經........ 癲咗
小白 發表於 2010-11-24 22:51

我為打波為打皂狂.... 就快狂性大發~~ add14icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-24 23:55:35 |顯示全部樓層

羊仔皂在淘宝買的, 不 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-24 22:32

我買模都差唔多成千個大洋 向旺角買三百幾果個向淘寶都見到,計埋運費都平 1/3~我地太心急啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-25 00:03:53 |顯示全部樓層

我係時間又要加入"齊齊來 ...
fianfumy 發表於 2010-11-24 22:14

一齊努力,做個皮光肉滑既女人
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-25 00:05:59 |顯示全部樓層
我買模都差唔多成千個大洋 向旺角買三百幾果個向淘寶都見到,計埋運費都平 1/3~我地太心急啦 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-11-24 23:55

係咩? 算啦, 我諗住去台灣嘉義Ka House 再入模~~ 呢個係打皂模具專門店, 好似係台中高雄最大.
回復

fianfumy 發表於 2010-11-25 00:19:18 |顯示全部樓層
嘩... 你哋打皂打到發揚光大呀 ...

我會打啦, 不過要再配D油呀 , 另外今日Chris 帶我去太子華邦商廈的shop , 見到D模真係眼前一亮呀 .
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-25 00:31:42 |顯示全部樓層

我會打啦, 不過要再配D油呀 , 另外今日Chris 帶我去太子華邦商廈的sho ...
fianfumy 發表於 2010-11-25 00:19

咪就係我和菲媽敗了2kg 模的店~~ 老板娘好傾架, 問乜都答~~
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-25 00:33:10 |顯示全部樓層
我會打啦, 不過要再配D油呀 , 另外今日Chris 帶我去太子華邦商廈的sho ...
fianfumy 發表於 2010-11-25 00:19

間舖頭係根據水母提供的網址而搵到,真係好多靚模賣~  
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-25 00:44:26 |顯示全部樓層
間舖頭係根據水母提供的網址而搵到,真係好多靚模賣~
ChrisTsui 發表於 2010-11-25 00:33

不過好貴下囉,心急買野冇計,大部份都係淘寶有售,平1/3左右,如果要少量就向佢處買都得,買得多就唔係好化算~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-25 00:46:38 |顯示全部樓層
係咩? 算啦, 我諗住去台灣嘉義Ka House 再入模~~ 呢個係打皂模具專門店, 好似係台中高雄最大. ...
jellyfishy 發表於 2010-11-25 00:05

你你你 ...............................真係要換屋先得啦
模暫時收手啦,要研究(抄襲)下d切皂器同修皂器就真,要廢物利用~
回復