水母攪皂

作者: jellyfishy 發表于 2010-11-14 23:45:43
45330 786
SSL200507 發表於 2010-11-25 01:29:15 |顯示全部樓層
回復 247# jellyfishy

Very beautiful colour!  I love the purple colour.  add6icon

You will be very crazy to make various pattern now as they are magic.

My skin also very dry especially during winter.  Will take time to study how to make it.  
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-25 08:41:08 |顯示全部樓層
你你你 ...............................真係要換屋先得啦
模暫時收手啦,要研究(抄襲)下d切皂器同修 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-11-25 00:46

我想找圓型模~~~
修皂器, 我都想要呀~~~
回復

貓后 發表於 2010-11-25 09:16:06 |顯示全部樓層
你哋真係打到出神入化
回復

claudiatang 發表於 2010-11-25 10:15:14 |顯示全部樓層
我為打波為打皂狂.... 就快狂性大發~~
jellyfishy 發表於 2010-11-24 23:06

我要好努力才克制到自己。否則就.....
回復

muitau 發表於 2010-11-25 10:34:16 |顯示全部樓層
報告!
這是21/11/10打的皂.
幫朋友造的小禮品, 細細件好難切, 切到眼濛~
舊舊都唔同樣. 好彩唔係拿出去賣,  ...
jellyfishy 發表於 2010-11-24 17:13

add6icon  好靚呀,拎得出去賣啦,咁謙!
不過第二張相啲綠色有少少似菁苔
回復

muitau 發表於 2010-11-25 10:35:55 |顯示全部樓層
追了13頁的Post 啦....

水母和菲媽做的皂好靚呀 , 菲媽的皂整的花紋真係靚..

我係時間又要加入"齊齊來 ...
fianfumy 發表於 2010-11-24 22:14

............聽。住。先。........add11icon .........
回復

fianfumy 發表於 2010-11-25 12:18:19 |顯示全部樓層
哈哈... 妹頭你真知我心意呀 , 不過我向圖書館預約了好多書呀 , 所以我應該會開始啦....
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-25 13:16:00 |顯示全部樓層
哈哈... 妹頭你真知我心意呀 , 不過我向圖書館預約了好多書呀 , 所以我應該會開始啦.... ...
fianfumy 發表於 2010-11-25 12:18

娜娜媽的好,皂典都好,仲教埋點整花式~
我覺得打皂最好至少一本在手,或在網上找多d料係手,到時打打下要check,都有得take reference.
回復

fianfumy 發表於 2010-11-25 18:53:26 |顯示全部樓層
我都會買書呀 , 但市面上太多書, 真是買唔到咁多, 加上屋企麵包蛋糕書已太多, 真係唔想再買太多嘢啦, 我其實想到買那些手工皂電子書 , 人仔2-3蚊 , 但又唔知堅定流 . 所以圖書館借住先啦, 有用的咪scan 先囉..
回復

小白 發表於 2010-11-25 19:27:04 |顯示全部樓層
我要好努力才克制到自己。否則就.....
claudiatang 發表於 2010-11-25 10:15

x 2.... 忍...  忍...  忍... add5icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-26 08:54:29 |顯示全部樓層
我都會買書呀 , 但市面上太多書, 真是買唔到咁多, 加上屋企麵包蛋糕書已太多, 真係唔想再買太多嘢啦, 我其 ...
fianfumy 發表於 2010-11-25 18:53

市面好多皂書都流流地喎,我覺得好的皂書好少.市面大部份書都唔教渲染拉花和花紋架.
皂典幾好,d料好齊,又有教點整花紋.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 10:28:33 |顯示全部樓層
市面好多皂書都流流地喎,我覺得好的皂書好少.市面大部份書都唔教渲染拉花和花紋架.
皂典幾好,d ...
jellyfishy 發表於 2010-11-26 08:54

經你一提,又有搶購熱潮
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 10:30:48 |顯示全部樓層
我想找圓型模~~~  
修皂器, 我都想要呀~~~
jellyfishy 發表於 2010-11-25 08:41

考慮中.............................
http://item.taobao.com/item.htm?id=1674724990
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-26 10:34:05 |顯示全部樓層
經你一提,又有搶購熱潮
prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 10:28

我諗住十二月去台灣表演時,找時間去買~ 
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-26 11:28:07 |顯示全部樓層
有事請教:
1. 再生皂和新打的cp皂,可否一齊做分層,會否唔黏合?(e.g. 一半新打的皂在模底,一半再生皂在模面)
2. 做好的60%橄欖皂,如何keep住6日唔硬,才給印?
回復

fianfumy 發表於 2010-11-26 12:13:56 |顯示全部樓層
唔該水母 : 皂典這本書我會記住和留意這本書啦.
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-26 12:25:40 |顯示全部樓層
考慮中.............................
prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 10:30

菲媽~呢個模我買咗,整完個接口有少少唔齊,不過我覺得幾好用,放入保溫箱時好慳位~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 12:58:57 |顯示全部樓層
菲媽~呢個模我買咗,整完個接口有少少唔齊,不過我覺得幾好用,放入保溫箱時好慳位~ ...
ChrisTsui 發表於 2010-11-26 12:25

好靚呀add6icon
你好衰架,仲係樹引人
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 13:16:05 |顯示全部樓層
不過圓管可以自己整模,等我諗下先add3iconadd3icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-26 13:30:29 |顯示全部樓層
好靚呀
你好衰架,仲係樹引人
prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 12:58

好呀~ 你買左,我又來攪下你~~~
回復