想在露台種菜

作者: lammadick 發表于 2008-2-15 13:19:03
5234 20
本人家住村屋二樓...有個露台...想在露台嘗試種菜...但從無試過
想請教各位有什麼種類適合我這些新手...
我準備用大約兩尺x尺半膠盆種植

wong323595 發表於 2008-2-15 14:21:35 |顯示全部樓層
蘿蔔類吧蘿蔔最易種
給新手小試牛刀最好(紅蘿蔔除外)
回復

NaNa 發表於 2008-2-15 15:53:52 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

菜心白菜也可,紅蘿蔔其實也不難
回復

heiheimama 發表於 2008-2-15 16:02:48 |顯示全部樓層
我不太同意,因為蘿蔔一般要很深的泥才種得大,櫻桃蘿蔔和小甘荀除外.如果是第一次種,不妨試試生菜,一定種得生,又快(1-2個月收成),用盆都種得到.我有種子,想要可以pm我.
回復

lammadick 發表於 2008-2-15 17:06:58 |顯示全部樓層
先謝謝三位的意見

我想我要用盆種...而盆只有大約一尺深...種根部食物只怕有困難
種菜可能係一個較好選擇...
我只是一個新手...只在網上看了很多種植資料...但真的花多眼亂
想問請楚一些係咪我有種子 + 泥 + 肥料 + 水(每天?)就 ok
回復

hellohello 發表於 2008-2-15 17:29:48 |顯示全部樓層
加埋陽光會好D!

試吓種菜啦!  快D有得食!   邊食邊收!  

我也有白菜和芫荽種子,有興趣PM我!!!
當然 種生菜較白菜少虫害!
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-15 18:00:31 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-2-15 17:06 發表
先謝謝三位的意見

我想我要用盆種...而盆只有大約一尺深...種根部食物只怕有困難
種菜可能係一個較好選擇...
我只是一個新手...只在網上看了很多種植資料...但真的花多眼亂
想問請楚一些係咪我有種子 + 泥 + 肥料 + ...

差唔多啦,但小心菜苗俾d雀食呀!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-15 22:13:41 |顯示全部樓層
我看過一本書裡有句箴言,說:不要為未出現的問題擔心.你不如先試種,遇到問題再上來問.你未必會第一次就成功,但親身做過一次,勝過我們在這裡千言萬語呢!放膽去馬吧-都係個句,種生菜好呀,又快,又易種,最重要係冇蟲!正!
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-16 00:25:10 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-15 22:13 發表
我看過一本書裡有句箴言,說:不要為未出現的問題擔心.你不如先試種,遇到問題再上來問.你未必會第一次就成功,但親身做過一次,勝過我們在這裡千言萬語呢!放膽去馬吧-都係個句,種生菜好呀,又快,又易種,最重要係冇蟲!正! ...

係呀,夠薑都得啦,唔洗太多顧慮!
回復

sandy 發表於 2008-2-16 01:27:06 |顯示全部樓層
我都係邊學邊進步 . 我都好多都要看多d. 試多d便會搵到真諦, 努力加油
回復

lammadick 發表於 2008-2-16 09:24:38 |顯示全部樓層
要開始了!!!
今又下午會去花墟買些用品...之後回家嘗試
回復

PACO 發表於 2008-2-16 09:53:10 |顯示全部樓層
點解唔考慮通菜同莧菜呀?莧菜剩係將種子放於泥面加少少泥蓋住就得,而且生得都好快添!通菜仲好,係街市先買一斤新鮮的回來,將下段較老的約兩吋咗右的枝條插於泥中,約兩星期開始生起,到再大一d時,可邊收邊種呢 可試吓

回復

lammadick 發表於 2008-2-16 12:14:42 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-2-16 09:24 發表
要開始了!!!
今又下午會去花墟買些用品...之後回家嘗試

OH...今天收工後有點事...不能出去花墟了
回復

etgoodhk 發表於 2008-2-16 12:33:38 |顯示全部樓層
那樣有點可惜了!
回復

lammadick 發表於 2008-2-16 17:33:35 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-15 22:13 發表
我看過一本書裡有句箴言,說:不要為未出現的問題擔心.你不如先試種,遇到問題再上來問.你未必會第一次就成功,但親身做過一次,勝過我們在這裡千言萬語呢!放膽去馬吧-都係個句,種生菜好呀,又快,又易種,最重要係冇蟲!正! ...

我已買了一包花泥...我問是否用花泥已可以...另用花泥係咪唔洗下肥料呢
呀...我還未買種子呢...先動手準備好個盆先吧

回復

貓貓 發表於 2008-2-18 17:52:40 |顯示全部樓層
建議你到花墟找一本《陽臺菜園採收樂》的書參考,幾實用。
回復

besthaha 發表於 2008-2-18 21:16:49 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-2-16 09:53 發表
...通菜仲好,係街市先買一斤新鮮的回來,將下段較老的約兩吋咗右的枝條插於泥中,約兩星期開始生起......

咁都得咩??好似好方便咁喎...只用莖種,唔使根??
回復

阿澄爸爸 發表於 2008-2-18 21:48:32 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-2-18 17:52 發表

呢本書我都有買, 真係幾有用. 各大書局都有得買, 80零蚊. 總之你聽希希媽媽講就無錯, 自古成功在嘗試, 千里之行始於足下呀老友!
回復

lammadick 發表於 2008-2-19 09:41:21 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-2-18 17:52 發表

謝謝你啊...一定去找找這本書
係台灣書嗎?有冇作者名呢?
回復

貓貓 發表於 2008-2-19 13:13:20 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-2-19 09:41 發表

謝謝你啊...一定去找找這本書
係台灣書嗎?有冇作者名呢?

係台灣教育之友文化出版的翻譯書。

作者是日本人真木文繪及石倉博之。
回復

12下一頁