返回列表 發新帖

panasonic電子高速煲平一千蚊

作者: cklife 發表于 2010-10-27 18:20:14
12673 50
cklife 發表於 2010-10-30 08:21:16 |顯示全部樓層
當你排哂氣即刻開煲蓋睇的時, 裡面仲係滾緊架, 材料都是打關斗架 .

好多人都會講隔夜湯好飲D , 比起剛 ...
fianfumy 發表於 2010-10-30 00:13

原來係咁架....咁以後早D煲湯等佢焗下先...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:20:44 |顯示全部樓層
嘩~ 相差咁勁?!不過我都係用電磁爐煲湯,不過我有用真空煲,我習慣真空煲攞出來的湯先翻滾會好味d,石 ...
marcuslee 發表於 2010-10-29 00:05

我用石油氣煮飯,2個人電費都成千銀一個月
回復

貓后 發表於 2010-11-1 16:22:14 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:20

你要開冷氣丫
回復

孖吉 發表於 2010-11-1 16:22:24 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:20

會唔會係因為我冇焗包呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 16:27:55 |顯示全部樓層
會唔會係因為我冇焗包呢?
marcuslee 發表於 2010-11-1 16:22

個爐尋日第一次用,都未知幾錢,之前果個細爐,用電不多
回復

cklife 發表於 2010-11-1 17:27:17 |顯示全部樓層
個依個煲煲左兩次湯、一次糙米粥、炆左一次雞....

煲湯好方便好快,唔洗睇火,味道得架.....
煲粥,糙米唔洗浸直接煲....起晒膠......中意食綿既粥既人OK...我呢...下次減時間...我唔中意起膠既粥....我中意食潮州粥...
炆雞....肉太淋無咬口....下次改用低壓應該OK....

個煲剛剛試用...仲要摸下先識用...大致上易用,安全,方便.....我撐佢...
回復

貓后 發表於 2010-11-1 17:34:12 |顯示全部樓層
個依個煲煲左兩次湯、一次糙米粥、炆左一次雞....

煲湯好方便好快,唔洗睇火,味道得架.....
煲粥,糙米唔 ...
cklife 發表於 2010-11-1 17:27

佢實多謝你撐佢add7icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 18:01:07 |顯示全部樓層
高速煲炆野我又覺得麻麻,除非一早醃定,如果唔係就好難入味,因為時間太短d肉已經淋晒,d味道都未入到去~
平時炆原隻雞翼可以唔先醃,炆下再熄火焗下再炆下焗下30min已經入味,d肉質都有咬口~
回復

fianfumy 發表於 2010-11-1 20:25:17 |顯示全部樓層
CK ... 你要同個煲要談談感情先, 我都談了好多次才得呀 , 現在我仍努力同焗爐談感情 , 因為整包焗蛋糕仲未控制到囉...

高速煲我都好少炆嘢 , 但整蘿蔔清湯腩就好正呀 ...
回復

cklife 發表於 2010-11-2 10:59:41 |顯示全部樓層
高速煲炆野我又覺得麻麻,除非一早醃定,如果唔係就好難入味,因為時間太短d肉已經淋晒,d味道都未入到去~
平時 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 18:01

係呀...因為我習慣D野醃過夜呀....咁下次用佢炆煮功能好喇......佢除左高速,仲可以慢速....我貪佢唔洗睇火,因為我成日煲燶野。
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:01:38 |顯示全部樓層
CK ... 你要同個煲要談談感情先, 我都談了好多次才得呀 , 現在我仍努力同焗爐談感情 , 因為整包焗蛋糕仲未 ...
fianfumy 發表於 2010-11-1 20:25

焗爐係呀....我都同個爐談左好耐呀....好彩佢都算聽教聽話...
昨日係網上睇到一個高速煲做叉燒既食譜,5分鐘攪惦....不過我諗少左烤焗既香味始終係差D...但就唔洗洗焗爐囉....懶人適合...
回復