panasonic電子高速煲平一千蚊

作者: cklife 發表于 2010-10-27 18:20:14
12660 50
之前係雜誌睇到依個煲....老公叫我買...我覺得貴唔捨得...
前手痕又搜尋下,原來做推廣呀....平左一千蚊...原價2680家下1680...仲有500蚊乾鮑現金卷送...

昨晚就去豐X抬左番屋企喇....今晚諗住用黎煲菜乾湯....

以後煲燶野機會又少D喇.....隣居又安全D喇......

依個煲話煮糙米唔洗浸米喎....可以煲湯、炆野、燉野....今晚玩下佢先....

有關推廣網址︰http://www.panasonic.hk/ha/chinese/news_content_3_133.aspx
theresagood 發表於 2010-10-27 18:23:32 |顯示全部樓層
等你飯後報告,
好用就同呀媽講聲先
回復

cklife 發表於 2010-10-27 21:35:16 |顯示全部樓層
等你飯後報告,
好用就同呀媽講聲先
theresagood 發表於 2010-10-27 18:23

剛剛按鍵...以前聽壓力煲新聞多,雖然係用電既...又係大牌子....個心都仲係有D驚....
不過佢寫真係快好多.....依家試煲臘鴨頭菜乾湯....設定左25分鐘....睇下一陣煲成點....
回復

corina 發表於 2010-10-27 22:02:51 |顯示全部樓層
安唔安全?好唔好用?好似唔錯喎~
回復

cklife 發表於 2010-10-28 07:33:00 |顯示全部樓層
安唔安全?好唔好用?好似唔錯喎~
corina 發表於 2010-10-27 22:02

昨晚試煲,疑神疑鬼......
開始煲無幾耐佢叫...蜂鳴咁聲....一陣就停左.....個心定D.....

跟住噴蒸氣....有D驚....藤雞英上身....即刻關左佢....跑去睇說明書....

搵到喇...佢話有2-5分鐘噴蒸氣係調整氣壓,正常架喎....

又去開番個煲....

跟住D蒸氣係無開頭咁勁,但原來全個過程間中都會噴下。

結輪....

其實係安全架,本來煲兩個幾鐘,我較左25分鐘。

不過有細路既話,用個煲時最好關廚房門,因為一來個煲面好熱(個煲入面百幾度嘛),佢噴蒸氣唔係電飯煲咁慢慢上升既柔和氣體...
D蒸氣係煲面打橫咁噴出黎(因為個氣壓製頂住左所以打橫噴),唔係好建議用緊煲時係廚房度攪野。

如果係我會盲中中咁走埋去,可能唔記得左仲會用手摸個蓋添....(所以我煮野食成日整親)

其實過程都唔係咁驚險,不過之前比舊式明火壓力煲既新聞嚇親.....老公話佢以前用過舊式明火既壓力煲,好大聲好得人驚,用左一次以後唔敢用,依個煲唔得人驚,因為要調節氣壓,不時噴D蒸氣係正常喎。
回復

八王爺 發表於 2010-10-28 09:24:16 |顯示全部樓層
真係好好用架!

炆牛腩30分鐘
煮豆沙10分鐘
糙米/紅米唔使浸,照平时咁煮,好Q好糯。
喳喳都唔使浸豆!
不過,我係用明火的 lagustina 快鍋。
再次多謝這裏的好朋友介紹。
回復

貓后 發表於 2010-10-28 09:28:30 |顯示全部樓層
真係好好用架!

炆牛腩30分鐘
煮豆沙10分鐘
糙米/紅米唔使浸,照平时咁煮,好Q好糯。
喳喳都唔使浸豆!
不 ...
八王爺 發表於 2010-10-28 09:24

王爺,我想問你用緊的煲,電磁爐用唔用到架
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 09:33:18 |顯示全部樓層
用明火, 同用電磁爐 係兩種唔同嘅煲
買果時要講明
回復

貓后 發表於 2010-10-28 09:44:31 |顯示全部樓層
用明火, 同用電磁爐 係兩種唔同嘅煲
買果時要講明
比得大帝 發表於 2010-10-28 09:33

唔該首領丫
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 09:46:26 |顯示全部樓層
想買煲呀?  想買乜嘢牌子呀?
回復

貓后 發表於 2010-10-28 09:55:24 |顯示全部樓層
想買煲呀?  想買乜嘢牌子呀?
比得大帝 發表於 2010-10-28 09:46

唔知丫,但見王爷講佢用的煲又好似好好用,咪問下add4icon ,我樣樣都要學丫,乜都唔識煮add5icon
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 10:03:38 |顯示全部樓層
哩個Panasonic都好平吖, 可以玩吓
大牌子應該安全
回復

貓后 發表於 2010-10-28 10:04:11 |顯示全部樓層
哩個Panasonic都好平吖, 可以玩吓
大牌子應該安全
比得大帝 發表於 2010-10-28 10:03

收到add4icon
回復

孖吉 發表於 2010-10-28 12:36:37 |顯示全部樓層
回復 5# cklife

哈哈哈~
CK 你好搞鬼呀! add4icon
回復

cklife 發表於 2010-10-28 12:58:50 |顯示全部樓層
回復  cklife

哈哈哈~
CK 你好搞鬼呀!
marcuslee 發表於 2010-10-28 12:36

我老公仲好笑...一開始個煲有聲時...我老公係用個廚房門當盾牌咁....隔住塊玻璃去裝個煲呀....我都笑左出黎...
回復

fianfumy 發表於 2010-10-28 13:05:26 |顯示全部樓層
自從兩年前買了高速煲後, 真係覺得好好用, 時間上快了, 燃氣能源都用少了, 即是慳了錢.
反而我唔鐘意真空煲 , 我覺得d湯是"吽" 出來的 .

不過高速煲真是要買大牌字或歐洲煲囉, 用料靚有信心保證.
回復

孖吉 發表於 2010-10-28 13:07:45 |顯示全部樓層
我老公仲好笑...一開始個煲有聲時...我老公係用個廚房門當盾牌咁....隔住塊玻璃去裝個煲呀....我都笑左出 ...
cklife 發表於 2010-10-28 12:58

咁呢個煲啱你地啦~ 話哂係 Panasonic 同埋用電,感覺安全好多
回復

tommysze8 發表於 2010-10-28 16:55:34 |顯示全部樓層
其實 另外有一類似電子高速煲,常常在各大公司擺賣,都要成千蚊。
我同事買過一個有事去整,發覺只係得一個貨倉同三、兩個人員咋!

家下$1680 Panasonic 真係幾低!
回復

mono 發表於 2010-10-28 17:07:55 |顯示全部樓層
咁...個呎吋幾大呀?厨房真係無乜位。唉!
回復

孖吉 發表於 2010-10-28 17:26:45 |顯示全部樓層
其實 另外有一類似電子高速煲,常常在各大公司擺賣,都要成千蚊。
我同事買過一個有事去整,發覺只係得一個 ...
tommysze8 發表於 2010-10-28 16:55

唔明你個 同事 希望見到什麼?
香港 Agent 可以做到都係換零件,寫字樓換同倉換冇乜分別,但係個倉空間多d,spare parts 同 壞機 可以放多d。

不過非常同意,壓力煲呢類產品,用大牌子係安心啲!
回復

123下一頁