panasonic電子高速煲平一千蚊

作者: cklife 發表于 2010-10-27 18:20:14
12674 50
prodorothyhkg 發表於 2010-10-28 17:42:10 |顯示全部樓層
自從兩年前買了高速煲後, 真係覺得好好用, 時間上快了, 燃氣能源都用少了, 即是慳了錢.
反而我唔鐘意真空煲 , 我覺得d湯是"吽" 出來的 .

不過高速煲真是要買大牌字或歐洲煲囉, 用料靚有信心保證.
fianfumy 發表於 2010-10-28 13:05

x 2
回復

cklife 發表於 2010-10-28 19:40:06 |顯示全部樓層
咁...個呎吋幾大呀?厨房真係無乜位。唉!
mono 發表於 2010-10-28 17:07

好似一般家庭用既電飯煲咁上下大....
回復

cklife 發表於 2010-10-28 19:41:47 |顯示全部樓層
咁呢個煲啱你地啦~ 話哂係 Panasonic 同埋用電,感覺安全好多
marcuslee 發表於 2010-10-28 13:07

係呀...所以老公睇雜誌見到就叫我買...就係因為個牌子佢有信心囉.....果時二千幾蚊我唔捨得囉.....
回復

corina 發表於 2010-10-28 22:17:20 |顯示全部樓層
請問同用明火煮食比較,味道有冇不同?
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 22:21:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2010-10-28 22:17

有唔同, 不過蔡瀾都分唔出
回復

cklife 發表於 2010-10-28 22:33:23 |顯示全部樓層
corina 發表於 2010-10-28 22:17

都有架...咩分別呢...講唔出,係差左少少野...但真係幾細微。

即係炭爐煲同石油氣煲,咪又係差個少少囉....講究既真係有分別....唔係太講究既...方便勝於一切....

要睇下果個人嘴唔嘴刁,有D人可能飲唔出。我老公收貨...我算過左骨囉.....
回復

corina 發表於 2010-10-28 22:40:53 |顯示全部樓層
謝謝,我諗唔啱我~
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 22:55:30 |顯示全部樓層
都有架...咩分別呢...講唔出,係差左少少野...但真係幾細微。

即係炭爐煲同石油氣煲,咪又係差個少少囉. ...
cklife 發表於 2010-10-28 22:33

炭爐煲同石油氣煲 火路唔同, 有分別, 我信

但我唔信電磁同明火煮壓力煲有分別, 都係用細細火, 靠壓力升溫
回復

mono 發表於 2010-10-28 23:54:54 |顯示全部樓層
炭爐嘅煲仔飯...正!無野可以比。
回復

fianfumy 發表於 2010-10-28 23:55:00 |顯示全部樓層
如果用高速煲煲湯, 明火和電磁爐有咩分別, 我真係分別不到, 因為都是靠壓力令煲內仍處於大滾的狀態囉.

但金錢上有極大的分別, 我一向用電磁爐煲湯和煲水 , 3-4月時煤氣是$600幾,  4月尾電磁爐壞了我6月才拿去入倉維修, 5-6月煤氣費是over$1000左右 ( 電費比7-8月時平了大約$100多D) , 到7-8月的煤氣費又是600幾囉 .
回復

孖吉 發表於 2010-10-29 00:05:46 |顯示全部樓層
如果用高速煲煲湯, 明火和電磁爐有咩分別, 我真係分別不到, 因為都是靠壓力令煲內仍處於大滾的狀態囉.

但 ...
fianfumy 發表於 2010-10-28 23:55

嘩~ 相差咁勁?!不過我都係用電磁爐煲湯,不過我有用真空煲,我習慣真空煲攞出來的湯先翻滾會好味d,石油氣只係用來炒菜。石油氣係每月 $30-$40,電費每期 $700 ...
回復

fianfumy 發表於 2010-10-29 01:45:39 |顯示全部樓層
marcuslee :

其實我買電磁爐是因為我家之前的煤氣真係好貴, 每次收單都over $1000 ,  未用高速煲和電磁爐時仲誇呀 , 次次煲湯3-4個鐘, 那時每張單都超過$1300-1400 , 改用了高速煲和電爐事實是平咗架 .

最近留意單是因為囡囡要升學, 要留地址證明咪keep住囉 , 咁才會有這個對比呀 .

真空煲我就麻麻哋 , n 年前Thermos 一出真空煲 , 我媽媽即買了一個 , 一睇D 粥唔同樣, 再飲的湯不同平常煲的味和顏色, 我真係覺得是"吽"出來,  但另一方面 , 真空煲又真係方便好多上班一族 , 慳時間 , 慳錢和節約能源又真係好事& 好緊要.
回復

cklife 發表於 2010-10-29 08:15:28 |顯示全部樓層
炭爐煲同石油氣煲 火路唔同, 有分別, 我信

但我唔信電磁同明火煮壓力煲有分別, 都係用細細火, 靠壓力升 ...
比得大帝 發表於 2010-10-28 22:55

我既結論係我飲第一啖既湯時得出,因為少左老火感覺。到後來湯放左入雪櫃,再煲翻熱比老公飲時,果種感覺又番黎...
我諗係,剛煲好時,我D菜放底肉放面,懷疑D味唔均勻。下次試下煲好D湯攪下佢先飲可能會好D,話晒高速溫蒸氣散失少,用水少D材料唔可以係水度打關斗....可能係咁原因....
回復

cklife 發表於 2010-10-29 08:19:25 |顯示全部樓層
真空煲煲湯,煲完要用明火煲番半個鐘先得,唔係D湯真係吽出黎咁樣...

但遇到有事要出街,就幾好用。依家無用黎煲湯,大多數係冬天要黎保溫用,煲好既糖水或湯放左入去,幾時想飲都可以。
回復

比得大帝 發表於 2010-10-29 09:50:09 |顯示全部樓層
OK, 我意思係  明火壓力煲  同  電磁壓加煲  係冇分別
你係指  明火煲  同   壓力煲   係有分別

sorry, 答錯咀
回復

fianfumy 發表於 2010-10-29 11:27:51 |顯示全部樓層
真空煲我哋都有滾水煲半小時和飲前煲半小時, 不過真係感覺一般, 特別是煲粥都唔太喜歡 .

至於高速煲同平時煲湯的煲差不多, 想有老火湯感覺 , 要煲好後再焗番半小時, 然後再煲10mins 左右囉 ( 通常我會換玻璃蓋囉) ....
回復

cklife 發表於 2010-10-29 17:37:28 |顯示全部樓層
OK, 我意思係  明火壓力煲  同  電磁壓加煲  係冇分別
你係指  明火煲  同   壓力煲   係有分別

sorry, 答 ...
比得大帝 發表於 2010-10-29 09:50

喔...係我誤會左你意思呢....
回復

cklife 發表於 2010-10-29 17:38:14 |顯示全部樓層
真空煲我哋都有滾水煲半小時和飲前煲半小時, 不過真係感覺一般, 特別是煲粥都唔太喜歡 .

至於高速煲同平 ...
fianfumy 發表於 2010-10-29 11:27

原來要焗一陣架....下次又試下...
回復

比得大帝 發表於 2010-10-29 17:40:32 |顯示全部樓層
喔...係我誤會左你意思呢....
cklife 發表於 2010-10-29 17:37

回復

fianfumy 發表於 2010-10-30 00:13:36 |顯示全部樓層
原來要焗一陣架....下次又試下...
cklife 發表於 2010-10-29 17:38

當你排哂氣即刻開煲蓋睇的時, 裡面仲係滾緊架, 材料都是打關斗架 .

好多人都會講隔夜湯好飲D , 比起剛煲來時會濃味D的, 原理都是焗了一晚, 不論是用高速煲或是普通的湯煲 ,所以煲湯想濃味和炆肉要夠淋, 同樣是要"焗" 囉...
回復