甚麼地方做錯了

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-27 14:35:46
5442 69
有件事發生了幾年, 主角要坐牢, 也出獄了,事情算是完結了, 今天拿出來申一下

x生先和我是(was)好朋友, 他向我提要用信用片碌五萬元結婚, 為免他挨貴息, 我主動免息借給他, 他做了個計劃分三年清還, 每個月還1400, 最後一個月還1000, 我接受了

x生先在y公司任職電腦程式員, 有一次他向我說, 他開了個a公司, 專門賣電腦給y公司, 最近因為週轉不來, 想我入股, 我當時問了交易詳情, 他解釋每次購買, y公司另有同事找其他供應商格價,  由電腦部主管z先生批.  我當時向他解釋, 這也說得通, 因為選擇權不在他手, 如果他的a公司報價比其的平宜, y公司也是得益, 而他犯的只是沒有向y公司公報利益, 我也答應了入股10萬元.  x生先每個月有帳給我, 賺了二十多萬, 但我發現他做假帳, 將成本抬高, 我當時很失望, 我當他是契仔幫他, 他卻來騙我, 於是提出退股, 也不要分紅, 只要他把我的十萬元還我就是了, 他答應了, 約半年左右把十萬元清還了.  但之後, 他還間中問我借一萬幾千, 也依時還款.

過了一年多, 有一個8月, 他找我, 說了一件驚人的事, 原來他和電腦部主管z先生合謀食回佣, 現在z先生要他分紅, 但x生先週轉不來, 要向我借錢, 一個星期還.  我聽了很怕, 要他馬上停止, 一定會坐牢的, 求他不要再做, (真的是苦口婆心的, 最少說了半句鐘) 他口頭上答應了, 但求我這6萬元給他週轉.  我為了迫他停手, 也為了迫他依時還錢, 要求他寫封自白信, 說明他和電腦部主管z先生合謀的始沒, 如果他不還錢, 我便手信交給他老板.

一星期後, 他還不了錢, 要推遲兩天, 我也答應了, 在他還了6萬元的第二三天, 他和z先生就被廉署拉了.  如果廉署早兩天拉他, 我這6萬元也沒了.  我後來猜測這並不是我好彩不好彩, 而是我好心, 我和他通電話的內客早被廉署勾了綫, 廉署於六月已開始調查他們, 是廉署體諒我, 等他還了錢才拉人.

他被廉署問話後幾天找我, 向我說, 內容大約是這樣: 廉署問我為何你經常有錢給我, 我說了是你借給我的, 你放心, 我向廉署說了與你無關, 他們不會找你的.  我要入去坐了, 想你借五萬元給我太太, 我出來一定還給你.

我說: 你們食回佣, 實際上就與我無關, 你之前叫我入股, 我有沒有分你一毛錢?  你向我借錢做生意, 我有沒有收你一分錢利息?  你開公司賣電腦給y公司, 又不是你批的, 這件事與廉署, 你犯的是沒宣佈利益, 公司不能告你, 最多炒你.  我有甚麼放心不放心的?  廉署早就勾了我和你的談話, 如果廉署認為有料, 早為請我去飲咖啡, 用不著你代我向廉署解釋.

我再說: 你說出來還錢, 你出來找到工作, 我已經為你開心, 還望你有能力還嗎?  你現在不是向我借錢, 你是向我要錢, 我想不通, 為何我要俾錢你.  我甚麼地方欠你的?

他打了好幾個電話給我, 語氣都好似在追債, 我最後給了他三萬元.

他出來一年多了, 出來打了個電話給我, 我不知如何問候他, 就說了: 過去了就算啦? (也不敢問他將來如何打算)
他回了一句: 算?  你入去坐吓睇吓點.
他結婚借的錢, 尚欠兩萬多, 連同入册之前的三萬, 一共欠我五萬, 但之後一分錢沒還過

我有時在facebook上見到佢, 他和我有十多個共同朋友, 我相信這十多個共同朋友中沒有一個借過錢給他, 也沒有一個幫過佢, 他可以和他們做朋友, 我, 就因為借少了兩萬元給他, 他從不"add"我為朋友.

我有時想, 我甚麼地方做錯了.  
我有時想, 沒有幫過你的人, 可以做你的朋友, 幫過你, 但未如你要求的, 就是虧欠了你, 是你的仇人.

以上如有半句虛言, 死後落地獄.

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-9-27 14:48:56 |顯示全部樓層
原來廉署都好有人性~

peter, 問題不在你身上, 好人都已做盡了,  你心地好, 所以成日逢凶化吉.

佢覺得你一世都應該幫佢, 嬲你幫得唔合佢心意, 朋友都唔願做, 仲好啦, 一了百了, 瘟神自動離開你.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-27 14:53:01 |顯示全部樓層

我覺得借錢比人本想好心幫人,但永遠的結果都是做左衰人.
我有次又係借五萬元給同事,佢話明幾時還.到到期日佢冇還錢比我,我都無即追佢還,但當我要用錢是,問她還錢,佢仲周圍唱我好追佢還錢.

之後我發覺借錢比人易,問人還錢難. 相反,當你冇錢時,問人借錢10個人9個人都5會借.

而家我盡量都5會借錢比人,廢事煩.
回復

avery 發表於 2010-9-27 14:58:38 |顯示全部樓層

錯在心軟囉 ... 唉 ...

我都試過海外訂花, 有個識左10年既 “朋友” 話自己失左業仔細老婆嫩, 叫我預佢一棵俾佢賣俾人, 咩錢都係我俾哂, 但佢賣左成年幾, 聲都唔聲吓好似乜事都冇發生過 …見面輕輕提過佢次次話下次, 搞到最後我直接叫佢還錢, 佢仲發我老皮話識我十幾年我好追佢還錢 .. 我話佢袋袋平安成兩年還錢係天公地道 ~

之後好多花友問我呢排有冇訂D咩好野, 係咪同佢好熟咁 … 原來佢响出面成日話同我一齊訂花招搖撞騙 …十幾年 “朋友” 呀 …

另外一單就好多人都知我同阿 sundewr 前板主果幾次訂花年幾唔俾錢又唔捨得換佢 D Ping 葉俾我果單野 …

呢D俾 所謂 “朋友”背後過幾幢既野我大大話話十幾單 …
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-27 15:00:30 |顯示全部樓層
我覺得借錢比人本想好心幫人,但永遠的結果都是做左衰人.
我有次又係借五萬元給同事,佢話明幾時還.但到到期 ...
wendy_choy_hk 發表於 2010-9-27 14:53

係呀~ 我都有相同感覺.
幫過佢借過錢俾佢, 唔還, 成世唔聽我電話, 當唔識我. 但佢又繼續有聯絡我們的common friends. 那些朋友個個都知件事, 但大家都扮唔知.
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:01:16 |顯示全部樓層
原來廉署都好有人性~

peter, 問題不在你身上, 好人都已做盡了,  你心地好, 所以成日逢凶化吉.

佢覺得你一 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-27 14:48

我太太也說, 你唔好望佢還錢, 望佢唔好再找你借錢就是了
回復

KOOKOO 發表於 2010-9-27 15:01:52 |顯示全部樓層
世上係有D人永遠覺得你有就好似欠佢咁, 呢類人唔好話朋友冇得做, 親戚都係一樣身同感受.
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:04:36 |顯示全部樓層
係呀~ 我都有相同感覺.
幫過佢借過錢俾佢, 唔還, 成世唔聽我電話, 當唔識我. 但佢又繼續有聯絡我們的common friends. 那些朋友個個都知件事, 但大家都扮唔知.
jellyfishy 發表於 2010-9-27 15:00

哩個世界就係咁, 好似我有能力就要分半家產出嚟幫人
那些common friends也怪我不借足5萬給他, 認為他可憐, 我忍心.
佢地又冇自問點解自已唔幫佢
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:05:11 |顯示全部樓層
世上係有D人永遠覺得你有就好似欠佢咁, 呢類人唔好話朋友冇得做, 親戚都係一樣身同感受. ...
KOOKOO 發表於 2010-9-27 15:01

原來有咁多共鳴
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:11:15 |顯示全部樓層
錯在心軟囉 ... 唉 ...
avery 發表於 2010-9-27 14:58

其實我當時真係當佢契仔, 佢結婚我做咗份契爺利是, 送咗套名牌床單被套+dawn, 佢重帶埋老婆著住婚紗上嚟我屋企"針"茶
估唔到最後會反目成仇
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-27 15:37:00 |顯示全部樓層
你唔講開好多人都唔會提,其實香港地有好多心軟嘅人,亦有好多厚面皮嘅人,我都有你類似嘅經驗,同佢追左幾年,佢都係好似冇事發生咁,而家我都費事提,不過我冇同佢反目,仲係朋友,但係個心都係有條刺!
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-27 15:47:15 |顯示全部樓層
哩個世界就係咁, 好似我有能力就要分半家產出嚟幫人
那些common friends也怪我不借足5萬給他, 認為他可憐, ...
比得大帝 發表於 2010-9-27 15:04

我有個common friend 都有講埋d咁既野, 俾我鬧鬼佢! 2個標準, 全無說服力!
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:51:54 |顯示全部樓層
原來廉署都好有人性~

佢覺得你一 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-27 14:48

所以做人唔好行差踏錯, 如果當日佢話我知食回佣, 要問我借錢週轉, 我又一時貪心, 要分埋一份, 咁就死咗嘞
回復

SSL200507 發表於 2010-9-27 15:53:28 |顯示全部樓層
過去了就算啦!  對得自己個心住就算,你冇欠佢嘅.
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:54:54 |顯示全部樓層
我有個common friend 都有講埋d咁既野, 俾我鬧鬼佢! 2個標準, 全無說服力!
jellyfishy 發表於 2010-9-27 15:47

你咪好囉, 可以鬧鬼佢
最慘係兜個圈聽番嚟, 俾人响出面唱
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 15:57:31 |顯示全部樓層
過去了就算啦!  對得自己個心住就算,你冇欠佢嘅.
SSL200507 發表於 2010-9-27 15:53

有得點唔算吖, 唔通去追佢還錢咩
不過昨日在facebook見到"你可能認識的人"中見到佢, 又話有十幾個共同朋友, 先諗起哩件事
回復

八王爺 發表於 2010-9-27 16:16:10 |顯示全部樓層
我只係關心最後一句: 死後落地獄。

乜你信嘅咩?
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-27 16:23:51 |顯示全部樓層
有得點唔算吖, 唔通去追佢還錢咩
不過昨日在facebook見到"你可能認識的人"中見到佢, 又話有十幾個共同朋友 ...
比得大帝 發表於 2010-9-27 15:57

呢個感足都唔少~
回復

比得大帝 發表於 2010-9-27 16:51:29 |顯示全部樓層
我只係關心最後一句: 死後落地獄。

乜你信嘅咩?
八王爺 發表於 2010-9-27 16:16

我唔信我會落地獄

應該咁講, 我唔相信我死後要落地獄
回復

貓后 發表於 2010-9-27 17:08:12 |顯示全部樓層
我都有感足丫,我哋焗住借錢比人,銀碼又唔細,而家還未還晒,add8icon
回復

1234下一頁