甚麼地方做錯了

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-27 14:35:46
5410 69
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 16:39:51 |顯示全部樓層
回復 39# wendy_choy_hk

咁都比你哥哥諗到呀?????
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 16:41:01 |顯示全部樓層
我實即刻丙鑊佢,唔還錢唔俾佢番屋企!!! 
jellyfishy 發表於 2010-9-28 16:16

水母緊係好彩冇d嘔血兄弟, 有時兄弟間, 佢衰到貼地, 但你做唔出絶情嫁.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-28 16:42:56 |顯示全部樓層
唉, 其實我有單兄弟嘅嘢, 好長篇, 如果我們來個比賽 "誰的兄弟最嘔血", 可能我贏出
等我有心機先寫出嚟啦 ...
比得大帝 發表於 2010-9-28 16:39

比得大帝,

我可能仲你差5多!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-28 16:47:35 |顯示全部樓層
回復 42# 比得大帝

冇錯呀!! 細佬有事, 好難忍心唔幫忙!!
    所以加埋加埋佢欠我十多廿萬!! 搞到依家我個女上U要買蘋果電腦同交學費都要四圍撲水呀~~~
    所以大帝個朋友....把心一橫, 話之佢死都易解決!!!
回復

貓后 發表於 2010-9-29 08:30:08 |顯示全部樓層
唉, 其實我有單兄弟嘅嘢, 好長篇, 如果我們來個比賽 "誰的兄弟最嘔血", 可能我贏出

好丫add14icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 09:23:12 |顯示全部樓層

算啦~ 爭埋d 咁既野, 我真係唔同你爭.
簡單d講, 我有2個細佬妹, 我中學讀書時, 已經借左唔知幾多千元俾佢地, 一個欠財搞到大耳仔上門收數, 又係我地幫手頂, 頂到頂唔順, 唯有和佢地斷絶關係.
老豆仲叻, 收尾個幾年, 連幾個親生和我媽佢正室都唔養, 把我地住緊層樓按上按, d 錢俾晒出面個女人, 跟手無錢還, 銀行收樓, 我和媽咪差d無屋住, 媽咪逼住和老豆離婚, 咁先可以保住一半樓權, 放左層樓(千五尺呀, 頂!), 幫佢還晒d 錢, 淨番都唔夠俾首期, 好彩SARS到, d樓平左, 我地先有樓住.  
唉... 其實我媽對老豆好好,管理家事外內幾十年,唔好名牌無架子,除左家事,從來唔要老豆一文錢.我媽至難過係,搬屋時,發現老豆攺左Will, 財產送晒俾第二個女人,媽好傷心,佢地2個一齊30年,原來老豆對她這麼涼薄,好像沒感情一樣,利用她30年,媽媽好傷心,屈到病~唉~ 

所以我要學識,做人要keep住多d開心,對d唔開心既野,失憶症抹左佢算喇, 對d瘟神,就算親人都係咁話,一於避得就避,無謂為左d瘟神,害左自己一生~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 09:30:32 |顯示全部樓層
agree >> 所以我要學識,做人要keep住多d開心.

人在做,天在看. 人一世5會只有衰運/好運,
只係識5識在好運時去真惜,在衰運時點解減少5好既野.
回復

八王爺 發表於 2010-9-29 09:47:57 |顯示全部樓層
追晒幾家的連續劇,真係有血有淚,家家有本難唸的經。
但講黎講去,始終都係家人的錢債最難拒。

水母的家族血淚史,真係唔係第一次聽,每次都好心up,搞到佢對親人(丈夫)無晒信心,唔知嫁唔嫁得出。

wendy姐姐可能係家人中的提款機,長攞長有,哩個唔易做。只可安忍你一句,慶幸自己有得借俾人,唔使問人借,無心理負擔。

大帝就等埋你套劇下集大結局。
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 09:58:06 |顯示全部樓層
追晒幾家的連續劇,真係有血有淚,家家有本難唸的經。
但講黎講去,始終都係家人的錢債最難拒。

水母的家 ...
"搞到佢對親人(丈夫)無晒信心,唔知嫁唔嫁得出。"

八王爺 發表於 2010-9-29 09:47

俾你一針見血添~~
回復

比得大帝 發表於 2010-9-29 10:10:47 |顯示全部樓層
啊, 原來水母都經歷過咁多xx (唔知點形容)
上一輩嘅男人係咁衰嫁嘞 (當然唔係全部)

我地好多兄弟姐妹, 都係阿媽一對手幫人洗衫養大, 個個都有書讀, 算係咁
我老豆都係一個衰人, 唔理家, 嫖賭飲吹, 唔鐘意就打阿媽及我地, 係虐打, 唔留手果種
我地長大的兩個志願就係打老豆幫阿媽報仇, 同賺錢讓阿媽享福

大個咗嘞,
阿媽得了百金信, 去唔到玩, 買乜好嘢俾食, 佢都食唔得多, 佢死時我喊得幾乎暈倒, 因為佢係世界上最苦的女人, 我沒有讓她享過一天福

老豆佢又老咗, 唔通真係打佢咩, 行動又不便, 都要照顧佢, 後來細路呃咗佢間公屋, 又迫佢入老人院, 我當時在大連工作, 接佢回來叫我太照顧佢, 點都講唔通.

tum佢入咗老人院時, 話你咁多仔女, 每人一個星期嚟探你一次, 就日日都有人探你啦, 住咗兩年, 相信平均每人探唔到佢4次.  一方面可以話, 報復啦, 但始終係老豆

我答應了他每星期探佢一次, 每星期六由大連回來, 星期天一早, 由太古城坐車去中環, 轉車去香港仔, 去外家去拿煲湯, 每星期外母就幫我煲個老火湯, 拿了再在兩程車去一口口的送給老豆喝, 每次準備7張卄蚊紙給他以便每天叫人幫佢買報紙早餐.....

他死時, 我沒有哭過, 因為我自問做足了.

我小時的兩大志願, 都沒有完成
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 10:13:46 |顯示全部樓層
原來大家細細個都係苦. 等我一陣有時間又寫吓先
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 10:24:26 |顯示全部樓層
人生....半百感足多~
peter 你到半百未呀?
好想去看看美麗的夕陽~~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 11:01:15 |顯示全部樓層

其實我亞媽知道有左我時,其實吃過中藥落我嫁.但點知我死5去.

而亞媽入院到生我出來,我爸爸都沒有探過我地.出院那天,我既三伯父來了我家,其實係老頭同佢講左比鬼左我比佢.因為那時三伯父沒有仔女,但我媽媽reject左.

我出世後,媽媽是做小販, 亞媽正常會放我在紙盒內瞓教.試過水浸飄走左,好彩比佢地發現左.如果5係5知去左邊.

我老頭都係有嫖賭飲吹.
女人有個我未出世就跟住我老頭,仲要在報紙檔附近出沒,我地小朋友就比街坋笑,那時好自卑.點知有1次亞婆頂5順(5係亞媽)走去打那個女人.
佢在xx(5想寫到甘白)製造工場做野,有1次衰左警察拉人,點知那次佢冇返工,自那次後佢自己都開始有吸食.最後死左肝癌啦.

亞媽為左佢,要做小販+做清潔,而我地四個仔女中只有我一人5mind話比人知亞媽做乜野工,其他覺得好lost face5會講.亞媽同你地亞媽一樣在我中二那年屈到病(幸好而家還在),在那一年因為冇人幫到亞媽手,我沒有返學有4-5個月,所以那年我要留班. 到而家媽媽都係要幫2個仔來煩.

而我哥哥,家姐,細佬佢地都好多煩野>>大耳窿上來探訪幾次,嚴重交通意外,破產,比人劈等等.....

5想寫甘detail,太長啦

最重要那句>>八王爺5好叫我做姐姐,女人好mind嫁,加上我應該細過你
回復

比得大帝 發表於 2010-9-29 11:06:38 |顯示全部樓層
人生....半百感足多~
peter 你到半百未呀?
好想去看看美麗的夕陽~~
...
jellyfishy 發表於 2010-9-29 10:24

還好, 我個仔都算孝順

我屋企有個房看到夕陽
回復

比得大帝 發表於 2010-9-29 11:14:21 |顯示全部樓層
而亞媽入院到生我出來,我爸爸都沒有探過我地.出院那天,我既三伯父來了我家,其實係老頭同佢講左比鬼左我比佢.因為那時三伯父沒有仔女,但我媽媽reject左.

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 11:01

哈, 我細果時肥肥白白, 好可愛嫁, 哈哈
當時有個有錢佬出6千蚊買我, (果時人工大概一百蚊, 6千蚊可能等於依家60萬, 如果用樓價計, 可能幾百萬, 果時一層樓都係兩三千), 我阿媽唔肯
個個街坊都話佢傻, 又唔係得一個, 我排第六嫁
我大個咗都話佢傻, 如果賣咗, 我咪係有錢仔囉
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-29 11:18:18 |顯示全部樓層
唉!! 大帝, 或多或少, 我依家做緊你媽的角色!!

我有兩個小朋友(依家唔小了), 大仔細女, 兩個都開刀, 不能再生.  我個ex奶奶鐘意仔, 我生完女之後, 佢當全家面前叫我個ex返大陸搵個女人生仔, 我個ex好孝順, 我個女唔夠兩歲, 我同佢分開左, 後來知道佢個細仔出世; 過多幾年, 嗰個女人要落嚟香港, 佢話我個仔鐘意跟我(其實我覺得唔係囉!!) 就咁佢就畀返個仔我, 但我個仔畀佢嗰家人打晒毒針落晒迷藥, 唉...........要數佢地d衰野, 真係講到天光都講唔完!!!

總之, 開心嘅時候就盡情咁開心, 而且要記得將d開心事存檔; 唔開心嘅時候就話比自己知, 唔開心嘅野係會過去, 冇唔開心嘅事又點會比較到原來開心事係咁正呢?! 話比自己知, 唔開心嘅野只係綠葉, 開心嘅事才是心中的迷岩.......hahha.....sammy 送的Sinn Leo B 今天開花了!! 大家視線應該集中响朶花度, 唔好話我知有人會睇佢d葉喎!!!

回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 11:18:37 |顯示全部樓層
其實我亞媽知道有左我時,其實吃過中藥落我嫁.但點知我死5去.

而亞媽入院到生我出來,我爸爸都沒有探過我地. ...
wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 11:01

wendy 妹妹~( )咁你現在係咪叫人生中活得最順的時候喇? 
小時候d野,造就左現在的你,所以你唔靠人唔欠人做個好女人~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 11:19:40 |顯示全部樓層
哈, 我細果時肥肥白白, 好可愛嫁, 哈哈
當時有個有錢佬出6千蚊買我, (果時人工大概一百蚊, 6千蚊可能等於 ...
比得大帝 發表於 2010-9-29 11:14

你現在都幾好啦~ 有花你養有靚夕陽俾你睇,最緊要係有個好太太陪住你,如果你當初做左有錢bb,好大機會遇唔上你太太喇~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 11:26:37 |顯示全部樓層
wendy 妹妹~( )咁你現在係咪叫人生中活得最順的時候喇? 
小時候d野,造就左現在的你,所以 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-29 11:18

而家係咪好,講真5係law.而係比以前好左好多. 最少我有個好老公,有2個好乖的女law. 但係我仲要照顧我媽,哥哥,家姐和細佬.

我好亞Q嫁,我係一本活字典比人家多d經驗&我會甘諗,衰既野我都過到,來緊應該係好野的時候.

我應該5可以叫妹妹,有d5習慣添(我真煩)
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 11:28:20 |顯示全部樓層
而家係咪好,講真5係law.而係比以前好左好多. 最少我有個好老公,有2個好乖的女law. 但係我仲要照顧我媽,哥 ...
wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 11:26

叫你妹妹,實開心過叫你大姐或大人啦~~
其實照顧人,都係一個褔份.
我都好想照顧媽咪,但家人都過身了.無人要我照顧...
回復