如果中左mite唔理佢會點呀?

作者: vkzone2002 發表于 2008-1-28 14:05:46
1276 7
heiheimama 發表於 2008-1-28 14:07:14 |顯示全部樓層
哈哈哈!我未試過,掉都掉唔切啦,唔通留係度惹其他植物咩!我估最終,都係會死卦!
回復

feufeu 發表於 2008-1-28 14:11:38 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-28 14:07 發表
哈哈哈!我未試過,掉都掉唔切啦,唔通留係度惹其他植物咩!我估最終,都係會死卦!

Right, 生長點被破壞 -> 死路一條
回復

vkzone2002 發表於 2008-1-28 14:11:41 |顯示全部樓層
我有一些生到葉子曲曲的, 但花又照開, 又會照長大, 我一直無理佢, 但萬一佢真係有mite, 咁又點呢? 會死嗎? 還是只係葉子曲曲的?
回復

feufeu 發表於 2008-1-28 14:14:14 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-1-28 14:11 發表
我有一些生到葉子曲曲的, 但花又照開, 又會照長大, 我一直無理佢, 但萬一佢真係有mite, 咁又點呢? 會死嗎? 還是只係葉子曲曲的?

有時濕度低, 葉都會倦曲 (還有許多其他可能). 影張相上來睇吓好d wor.
回復

heiheimama 發表於 2008-1-28 14:15:46 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-1-28 14:11 發表

你千祁不要婦人之仁呀,蟎可以蔓延得很快,可以令你所有植物都冇哂架!而且,惹了蟎的花又黃又啡又曲又有毛,都唔靚啦!唔好要啦!
回復

orchids 發表於 2008-1-28 18:37:30 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-1-28 14:05 發表

在早幾年前,我的av試過中左mite,我當時唔知mite係乜,但av種了成年,冇死,冇大到(新葉不伸展),冇花開,變左百冇!
最近又中左mite,原本正在開花的花菖,花朵枯萎,花冧花枝萎縮.
回復

charles604498 發表於 2008-1-28 19:05:37 |顯示全部樓層
如果真係中左mite,又係鐘意既品種可以試下殺頭,mite主要集中在生長點,掉被破壞生長點再落藥,新生的芽可能會冇事救得返。
回復