返回列表 發新帖

唇瘡食療 - 海藻生地豬肉湯

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-20 10:51:51
14333 51
fianfumy 發表於 2010-9-7 13:15:46 |顯示全部樓層
唔怕架...耐心慢慢調理會轉架....我以前都極度寒...連夏天都唔識出汗,依家都轉左好多喇...間中仲會 ...
cklife 發表於 2010-9-7 08:48

我以前係誇到去泰國40度都唔覺熱, 仲要穿外套架...

我是沒有膽固醇過高, 不過自己進食的食物咪有D要保留囉 , 不過中醫說寒底最好不要食麥皮喎 , 不過本身我都唔多食麥皮呀 ...

食麥皮真係可以降膽固醇 , 我的老師, 現在每日早午餐都有食麥皮呀 , 是控制膽固醇和血糖,  如果她食澱粉質食物, 血糖又會超標呀  ..
回復

cklife 發表於 2010-9-7 13:50:09 |顯示全部樓層
我以前係誇到去泰國40度都唔覺熱, 仲要穿外套架...

我是沒有膽固醇過高, 不過自己進食的食物咪有D要保 ...
fianfumy 發表於 2010-9-7 13:15

唔好話寒底就依樣唔敢食果樣唔敢食,日子耐左營養有偏差就會更加寒底架喇。而且就算寒既食物都有程度上既差別...每次食既量少d...再食其他野登番均佢囉....
我睇緊本食療書都有用這依個方法,佢果篇係寫白菜湯,有個老人家成日咳,但因為寒底唔敢飲白菜湯,但屋企人又熱底多,無理由就晒一個人。個中醫教佢地,裝起一碗湯放d薑汁落去,比老人家飲,家人飲無薑汁既。後來個老人家話咁樣飲,咳好番好多,又唔覺話寒。

所以我都唔會話完全唔食寒涼野,但會睇住身體,又會食番d其他野平衡。
有一d寒底既人,以為自己寒底就一直食燥補既野,去到燥過頭又話自己虛不受補,跟住就寒又唔敢食,燥又唔敢食,結果身體越黎越差。

依家既香港人唔會唔夠營養,但就好多都營養唔均衡,我自己感覺好多人係量果方面出左問題。先減後加係我自己既方法,腸胃負膽左重,消化唔到食乜都係浪費,不如先養好腸胃,只要平日飲食營養比番均衡d,少少佢就吸收到,就唔洗補。無損失又點洗補番落去呢?夾硬補都無地方放啦!係咪!
回復

fianfumy 發表於 2010-9-7 18:36:04 |顯示全部樓層
唔好話寒底就依樣唔敢食果樣唔敢食,日子耐左營養有偏差就會更加寒底架喇。而且就算寒既食物都有程度 ...
cklife 發表於 2010-9-7 13:50

是呀 , 營養均衡好緊要呀 , 現在好多人營養失衡呀 , 飲食真係好緊要, 我現在都少肉多菜, 少油少鹽 ,夏天都要煲下D冬瓜湯, 黃瓜湯, 土伏苓湯, 適當天時煲時令湯清熱祛濕呀 ...
回復

cklife 發表於 2010-9-7 19:45:32 |顯示全部樓層
是呀 , 營養均衡好緊要呀 , 現在好多人營養失衡呀 , 飲食真係好緊要, 我現在都少肉多菜, 少油少鹽 ,夏天 ...
fianfumy 發表於 2010-9-7 18:36

係囉..我都係咁上下,雖然湯水熟口熟面,講黎講去又係果幾句,但可以流傳咁耐一定有佢道理嘛...
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 09:38:24 |顯示全部樓層
回復 42# cklife
CK 早晨呀~ 
寒底食燥野 / 燥底食寒野----> 好多人都係咁,結果攪到身體差哂又壞哂.
其實我覺得唔好咁複雜, 中醫學係源遠流長0既文化, 我地知道 / 識得0既只係好少部份. 只要響飲食上唔好過量/ 偏食, 就已經可以減少好多問題.
中國人有自家一套飲食習慣, 對於外國(多肉少菜 /生冷食品 等等) 0既飲食文化,我覺得都係淺嘗即止好D , 始終我地個腸胃唔係食開0個類野,問題就會好易出現喇.
我自己會好留意自己身體反應, 唔多對路時就會想下過去24小時食左D乜, 做過d乜 , 去過邊度..... 其實我大部份唔舒服都係離不開: 食左唔0岩自己體質0既野 (肚痛) /飲少左水 (頭痛) /唔夠訓 (肩膊痛) .
我試過有一次頭痛 ( 飲少左水0者) , 有位長輩二話不說就拎佢食偏頭痛D藥比我食, 嚇得我呢......... 我知佢只係關心我,但真係響概念上有D唔0岩喇.
回復

cklife 發表於 2010-9-9 14:34:34 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK 早晨呀~ 
寒底食燥野 / 燥底食寒野----> 好多人都係咁,結果攪到身體差哂又壞哂.
其實 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-9 09:38

但最大問題係...依家既人大多數唔識同自己身體溝通....我都係呀(仲學緊呀)

(肚痛) /飲少左水 (頭痛) /唔夠訓 (肩膊痛)

頭痛 ( 飲少左水0)

好多人都唔知會同水有關,我係知...但我仲未識感覺(溝通)....

不過依家都習慣,有少少唔舒服...唔理佢乜事,飲多D水,訓多D覺,攪惦開大開小都要暢通。......簡簡單單...比足夠能量身體...佢會自己醫自己....
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-9 15:36:35 |顯示全部樓層

"不過依家都習慣,有少少唔舒服...唔理佢乜事,飲多D水,訓多D覺,攪惦開大開小都要暢通。......簡簡單單...比足夠能量身體...佢會自己醫自己...."

我都係咁諗喎~~
瞓覺真係好緊要,呢輪工作忙左,打波訓練的強度又大左,每晚回家成個人都散左咁,也比平時早少少睡~~

至於水呢,一頭痛我也會飲水,不過會選電解質水或咸咸地的水.
回復

muitau 發表於 2010-9-10 12:19:15 |顯示全部樓層
係呀,飲水真係好緊要,我飲少啲皮膚會甩皮,好快見效. 不過唔明點解啲男人叫佢地飲水好似叫佢做咩咁,一啖半啖, 仲有一定唔好捱夜, 內外都傷到爆炸!

ck,
你講果本係寶既中醫食療書係邊到買到呀?可唔可以比資料我呀唔該!
回復

cklife 發表於 2010-9-11 09:10:06 |顯示全部樓層
係呀,飲水真係好緊要,我飲少啲皮膚會甩皮,好快見效. 不過唔明點解啲男人叫佢地飲水好似叫佢做咩咁,一啖半啖 ...
muitau 發表於 2010-9-10 12:19

老中醫己經過世,佢既著作我仲差一本先儲齊....想同出版社訂,佢話己經唔再出喇...
不過係圖書館可以借到...作者係江一葦,佢有幾本食療書架,有小部份食譜會重覆。但重覆既食譜內容又會有分別,分別既係病患係唔同既人。

我諗你去圖書館網頁度搵下個作者,會比較易搵到...可以睇埋邊間圖書館有存書嘛...
回復

muitau 發表於 2010-9-13 14:03:10 |顯示全部樓層
老中醫己經過世,佢既著作我仲差一本先儲齊....想同出版社訂,佢話己經唔再出喇...
不過係圖書館可以 ...
cklife 發表於 2010-9-11 09:10

ck,
好,我會去搵架喇,唔該晒!
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-14 15:56:57 |顯示全部樓層
不過係圖書館可以 ...
cklife 發表於 2010-9-11 09:10

江一葦
江一葦論醫集
    http://www.gccd.com.hk/booklist_single.asp?bid=69
醫食拾遺/食療保健續集/食療保健集/食療精選...
http://www.singtaobooks.com/booklist.asp?catid=3&subcatid=23
回復

cklife 發表於 2010-9-14 16:20:28 |顯示全部樓層
江一葦
江一葦論醫集

醫食拾遺/食療保健續集/食療保健集/食療精選...
...
jellyfishy 發表於 2010-9-14 15:56

依五本我都有喇...仲有一本診餘筆記....獨缺一本中醫藥常識係網上書城佢寫住出版社缺貨, 故不能購買。

所以我寄email問出版社可唔可以訂,佢回覆我係唔再印喇

有邊位買現到有得賣麻煩通知我丫....
回復