唇瘡食療 - 海藻生地豬肉湯

作者: jellyfishy 发表于 2010-8-20 10:51:51
14320 51
(特別鳴謝: 葯方由美麗賢淑秀外慧中的cklife 提供)

(依個湯比較涼,大家請因為自己體質決定是否嘗試)

海藻生地豬肉湯

昆布一兩、海藻一兩、大生地二兩、舊陳皮二錢、豬踭肉連皮八兩
先淨材料煲湯成四碗份量,加鹽調味即可。
以上係二人份量,如果一個人飲可以分二次。

主治︰口燥咽乾、咽喉焮腫、嘴唇疱疹、痰火結核、瘡癤熱痱、皮膚痕癢。

(依條方係已古老中醫所寫,己經絕版架喇.)
EE閒人 發表於 2010-8-23 17:59:23 |顯示全部樓層
去完台灣,三星期不停生痱之唇瘡,好似接力跑步咁,大大話都先後出了五六粒,好慘!你這湯水,聽聞過,但驚太涼,不敢試。朋友介紹飲『口炎清』,是中藥沖劑,華潤有得買,飲了四包,今天好了八成,好高興!望真d,原來產品香港和黃有份,又要幫襯李先生!不過,隻藥真係幫到我!
cklife 發表於 2010-8-23 18:21:45 |顯示全部樓層
係呀..依條方係涼架...不過我係寒底,都有試過...

佢係煲埋四碗分兩次飲,我訓前飲左一次,第二朝起身就唔痕喇,而且仲結焦添....因為怕涼...剩低果D倒左囉..諗住好緊嘛....

咁...佢又真係好番唔洗再飲喎....

依個尤其適合食完燥熱野,比如打邊爐燒烤,煎炸野後出既唇瘡痱滋。

============
開始秋天喇....大家唔好咁快打邊爐燒野食住呀...小心秋燥呀...飲多D蜜糖、食番D生果、飲多D水(量少但飲後密)啦.....

我都開始煲湯喇....木瓜雪耳、沙參玉竹雪耳、清補涼.....
八王爺 發表於 2010-8-27 22:16:02 |顯示全部樓層
乜係古方咩? 我細个那时,阿媽都係咁煲,仲加多一把 綠豆!方唔夠涼添。
cklife 發表於 2010-8-28 13:51:02 |顯示全部樓層
唔係古方,係通俗既食療方。我細個夏天亞媽都有煲....人煲佢又煲唔係好知有乜用。

一個作古既老中醫寫既食療書,佢用過係病人身上而有效既配方都會介紹,佢係電台介紹既配方,有回響反黎話好既亦會收錄係書,好多係我地平日己經食緊既。

係中醫角度寫出黎,各位食物既份量,同藥性都比較有考究。有D湯水佢會改變一下份量,或者用唔同既配料,改左會講下針對咩症狀較好,我好多病都係咁自己飲湯食好,所以覺得有用咪介紹比水母囉...

我老公濕疹都係我自己同佢醫番好...佢睇西醫都唔得...三年濕疹,半年攪惦左...

我當本書係寶,可能好多人覺得同平日所用既飲食既無乜分別,當做草。

再抄一D原文出黎啦....

生地海藻豬肉湯 治嘴唇疱疹
生地昆布海藻豬肉湯,是民間家常用作清濕毒的佐膳湯料,人們只知飲湯有益,人云亦云,知其湯而不知有什麼功效,殊堪悵憾!

葦按︰生地昆布海藻豬肉湯不只治嘴唇疱疹,並對於口燥咽乾,血熱煩燥,舌絳口渴,咽喉焮腫,陰虛舌瘡,痰火結核,瘡癤熱痱,皮膚痕癢等均有治效。
須知︰大生地滋陰涼血; 昆布、海藻含碘質而能消散痰火,配合滋陰潤燥的豬肉保湯,故收食療功效。
以上節錄自︰食療精選 (江一葦)
小寶 發表於 2010-8-28 14:08:24 |顯示全部樓層
有次我睇中醫, 佢都係用呢個方執俾我...加埋 綠豆的, 係用來治皮膚熱毒
fianfumy 發表於 2010-8-29 16:27:30 |顯示全部樓層
昆布海藻邊樹有得買呀 ?

我是勁寒底 + 腎虛, 似D好涼的湯或涼茶我飲完會爆瘡爆到不可收拾, 但我塊面有D瘡發唔出又谷住裡面, 真係好鬼煩, 中醫叫我可以食龜苓膏 , 飲的湯不可太涼, 建議我飲是清保涼或一些清潤湯水囉..

不過自己都衰, 應該每星期睇1次作調理, 但又懶去...
jellyfishy 發表於 2010-8-29 23:05:41 |顯示全部樓層
次次飲完d去濕葯,我都疴到腳仔軟~~
prodorothyhkg 發表於 2010-8-30 18:29:21 |顯示全部樓層

其實呢條方唔算太寒,普通人夏天一個月一次半次是可接受的~
我以前都係寒底,照飲都冇問題
jellyfishy 發表於 2010-8-30 21:23:50 |顯示全部樓層
想問下大生地和生地係咪同一樣野?
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 00:05:59 |顯示全部樓層
想問下大生地和生地係咪同一樣野?
jellyfishy 發表於 2010-8-30 21:23

係啊~
生地又叫地黃
不過小心用生地同熟地,2樣性質係唔同架
jellyfishy 發表於 2010-8-31 10:34:23 |顯示全部樓層
係啊~
生地又叫地黃
不過小心用生地同熟地,2樣性質係唔同架
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 00:05

見過有菜館整生熟地煲湯... 又生又熟, 唔知會點呢?
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 14:01:50 |顯示全部樓層
熟地係生地加黃油再煮,性溫,與生地性寒相異,係d人怕地太寒,驚d客食左會咳,加d熟地解下~
不過實際係解唔到既,寒就是寒(不過少量問題唔大),加溫就係補溫,2樣野就係2個作用~
fianfumy 發表於 2010-8-31 14:18:27 |顯示全部樓層
我之前飲了一支"羅漢果茶" 就出哂事呀 , 太寒呀 ...

我中醫的藥方都有用"熟地"呀 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 15:35:30 |顯示全部樓層

我中醫的藥方都有用"熟地"呀 ... ...
fianfumy 發表於 2010-8-31 14:18

係呀,熟地係溫補,虛寒合用
cklife 發表於 2010-9-1 12:52:17 |顯示全部樓層
有次我睇中醫, 佢都係用呢個方執俾我...加埋 綠豆的, 係用來治皮膚熱毒
小寶 發表於 2010-8-28 14:08

係架...夏天每星期煲一次全家飲,就會少D生瘡架....
cklife 發表於 2010-9-1 12:54:21 |顯示全部樓層
昆布海藻邊樹有得買呀 ?

我是勁寒底 + 腎虛, 似D好涼的湯或涼茶我飲完會爆瘡爆到不可收拾, 但我塊面有D瘡 ...
fianfumy 發表於 2010-8-29 16:27

係藥材舖就有賣,你勁寒底...無事唔好飲依隻湯喎!
cklife 發表於 2010-9-1 12:56:16 |顯示全部樓層
次次飲完d去濕葯,我都疴到腳仔軟~~
jellyfishy 發表於 2010-8-29 23:05

下次如果要飲時,調節下個量囉...人家飲一碗..你飲1/3...我無咩濕時飲去濕野唔會點疴....但有濕時...訓覺都都起身疴3.4 次架...
cklife 發表於 2010-9-1 13:00:08 |顯示全部樓層
其實呢條方唔算太寒,普通人夏天一個月一次半次是可接受的~
我以前都係寒底,照飲都冇問題 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-30 18:29

我食完煎炸野或勁食熱毒野都會煲一次做預防.....飲完唔會頭暈...不過只係飲一碗..唔敢飲多...
老公勁燥底...所以佢飲多D...

煲我飲既補湯..我都會比半碗佢飲....唔係話燥底就唔洗補充..或者唔飲得既....控制下份量...或者食D其他野平衡番囉....

我自己食燥補野果輪都會食番多D生果...作平衡
cklife 發表於 2010-9-1 13:01:53 |顯示全部樓層

我中醫的藥方都有用"熟地"呀 ... ...
fianfumy 發表於 2010-8-31 14:18

羅漢果茶寒既咩?我淨係知解毒咋....不過我飲左又無事喎...咁叫老公飲多D先
123下一頁