八達通陳碧鏵要請辭嗎?

作者: tommysze8 發表于 2010-7-28 14:15:20
2004 25
八達通陳碧鏵要請辭嗎?
我覺得如果佢係自把自為,就要請辭! 如果唔係,一半一半啦,份人工包左呀!

八達通被指講大話 議員促陳碧鏵請辭
(明報)2010年7月28日 星期三 05:10
【明報專訊】20日的謊言,八達通控股行政總裁陳碧鏵昨日被傳召到立法會    ,遭十多名議員轟她不誠實、沒道德、令八達通誠信破產。陳碧鏵面不改容,雖為當日提供失實資料致歉,仍然辯解當時手上沒全面資料,只從狹義去看,以為出售資料是指直接把資料賣斷給其他公司,但八達通只是在有規範和保密下讓合作伙伴使用資料。
. . . . .  .民主黨李永達    指摘陳碧鏵多次講大話,影響八達通聲譽,質問她會否引咎辭職,她未有正面回應,「我的去留不是最重要,現時我們注意力要專注在調查上」。涂謹申認為,八達通卡公司受《銀行業條例》監管,行政總裁一職要由金管局    審批,八達通集團一定不會冒險保住她,「相信她多數要走」。
比得大帝 發表於 2010-7-28 16:07:25 |顯示全部樓層
有甚麼大不了
議員就愛鬧事

八達通出賣資料當然不對, 賺咗果四千萬拎番出嚟算啦, 攪到日日見報, 好煩啫

被出售資料者有乜損失, 我又睇唔到,

假設有個保險公司按八達通出賣的資料call你, 你又幫佢買咗份保險, 轉個頭跌跛咗, claim咗20萬, 就算你冇跌跛到, 又有乜損失呢?
假設有個保險公司按八達通出賣的資料call你, 你又唔買險, 重鬧到個sells死死吓, 咁你又有乜損失呢?
回復

比得大帝 發表於 2010-7-28 16:08:41 |顯示全部樓層
你損失嘅只係電話嘅time cost, 而家都好似50蚊千幾分鐘啦
回復

winzy 發表於 2010-7-28 16:48:38 |顯示全部樓層
雖然表面上係冇損失,
但係佢係人地唔知情既情況下轉售佢地既個人資料喎,
由其是而家既社會咁注重私隱依樣野,
實比人圍插啦
回復

hehehe312 發表於 2010-7-28 17:17:55 |顯示全部樓層
我唔駛佢辭職, 但八達通要羅番d錢出黎。
回復

chiman 發表於 2010-7-28 21:57:58 |顯示全部樓層
對!有甚麼大不了!
但有D人將一D"有甚麼大不了"的事情弄大,仲可以係度講"有甚麼大不了"
回復

比得大帝 發表於 2010-7-29 17:49:52 |顯示全部樓層

我唔係話八達通啱, 我係話後果唔係大,駛唔駛吓吓都要人頭落地!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-7-29 18:02:01 |顯示全部樓層
唔止八達通啦, 信用卡,手機網絡商,銀行......都有買料出去賺錢,都唔係今日既事,只不過而家先至話保護私隱~~
回復

winzy 發表於 2010-7-29 18:07:15 |顯示全部樓層
連超市績分卡都係...
回復

llaus 發表於 2010-7-29 18:35:48 |顯示全部樓層
你損失嘅只係電話嘅time cost, 而家都好似50蚊千幾分鐘啦
比得大帝 發表於 2010-7-28 16:08

如果你出左門,漫遊費用就...........
更差就午夜電話響,原來是............
回復

比得大帝 發表於 2010-7-29 18:53:20 |顯示全部樓層
有冇人咁蠢漫遊時見到唔識嘅電話都接, 我就唔會咁笨嘞
乜你習慣開住手機瞓覺咖, 我就唔會嘞
回復

tommysze8 發表於 2010-7-29 21:54:13 |顯示全部樓層
好似要搵 陳碧鏵 嚟祭棋!
回復

比得大帝 發表於 2010-7-29 22:11:37 |顯示全部樓層
即係旅行社要搵亞珍出嚟受靶咁解啫

如果陳碧鏵被祭旗, 八達通一定俾番筆唔細嘅佢
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-7-30 10:25:56 |顯示全部樓層
好似真係要陳碧鏵祭旗,筆酬金........佢可以提早退休啦
不過理由係唔誠實誤導咋,與私隱無關~
回復

比得大帝 發表於 2010-7-30 10:39:08 |顯示全部樓層
我覺得議員們咁鐘意玩, 哩單就要玩埋落去啦, 就係要九鐵公開陳碧鏵最後果畢, 如果天文數字, 明白應該點做啦
回復

lammanfung 發表於 2010-7-30 10:52:04 |顯示全部樓層
這件事件已經政治化,我是覺得八逹通,不知道是否之前錢掙得太容易,危機意識不足,一開始就死撐,真的是活該。
回復

比得大帝 發表於 2010-7-30 11:18:52 |顯示全部樓層
exactly

不過  八逹通  這個香港品牌, 要好好珍惜
回復

tommysze8 發表於 2010-7-30 14:39:08 |顯示全部樓層
原來私隱有價!
不如你地俾哂D私隱我集中去買,年尾埋單時買D花種派俾大家啦!
回復

比得大帝 發表於 2010-7-30 14:58:24 |顯示全部樓層
我冇參加甚麼日日想, 有冇人有參加, 可唔可以講下報咗d乜嘢資料呀
回復

LLGG 發表於 2010-7-30 15:36:19 |顯示全部樓層
我冇參加甚麼日日想, 有冇人有參加, 可唔可以講下報咗d乜嘢資料呀
比得大帝 發表於 2010-7-30 14:58

路過入嚟搭吓汕~
我好早已經join咗日日賞 (因為經常去惠康入貨), 記憶中張form要填姓名年齡電話d基本野之外, 仲有問全年收入 (有個range比你揀), 學歷, 家庭成員人數咁, 不過我果陣無填收入, 學歷佢地都照收咗囉.
回復

12下一頁