為什麽你是基督徒?為什麽你不是基督徒?

作者: tommysze8 發表于 2010-7-21 14:21:16
3278 30

這是一個 個人的感覺,並不批評宗教、個人。

我的祖父母,父母,未結緍前已經信教,係教會學校讀書、、、 以至於我大部分家庭成員都係基督徒。由細到大都有接觸教會,但都無感動去信教。
我覺得宗教不能用邏輯去演算而相信,總包含了非邏輯部分,而我總不能跳過這部分。我又想 基督教來華之前,中國人都未聽過基督教,咁佢地又點得救呢?

題外話 -   原來有基督徒,也有離教者。
(節錄自 - 離教者之家)  離教者,離開基督教的人。可被稱為 前度基督徒、前教徒、前基、原基、出教者、退教者、脫教者、背教者、棄教者、叛教者。很多離教者的心理壓力是很大的,他們往往會被以前稱為弟兄姊妹的教友所遺棄,被冠以 沒有信心、失腳絆倒、驕傲自大,甚至 被魔鬼引誘等罪名。同時,不斷受到仍在教內的人騷擾,反覆游說。稍為定力不夠的人,可能會把持不住而重回教會,繼續過著自己不想過的生活。 離教者內心可能會感到很孤單、隔離和絕望,因為從前活躍的生活圈子,包括親人、朋友等,都在教會內;他們或會感到徬徨、迷失和不知所措,因為不知道離教之後,自己的去向、思想會怎樣改變c離教,一般不像信教一樣,是受感動而草草決志,反而好像從夢中甦醒,是理性的抉擇。失去信仰並不可悲;反之,以自欺......欺人的態度,拒絕思考,繼續苟且生活,才是真正的可悲。每個人都有權利去選擇適合自己的道路,健康和快樂地走將來的日子,創造自己美麗的人生
孖吉 發表於 2010-7-21 16:10:43 |顯示全部樓層
自從我讀歷史讀到 十字軍 在 Urban 主敎策劃下發起,並响 200 年內 9 次 東征,殺戮異教徒,本來在天上的東東全部跌哂落凡間 ... add1icon
回復

八王爺 發表於 2010-7-21 16:20:01 |顯示全部樓層
謫仙記
回復

llaus 發表於 2010-7-21 16:39:35 |顯示全部樓層
自從我讀歷史讀到 十字軍 在 Urban 主敎策劃下發起,並响 200 年內 9 次 東征,殺戮異教徒,本來在天上的東 ...
marcuslee 發表於 2010-7-21 16:10

假如一個數學老師教妳數學的方法.公式......唔正確,
是否可以否定數學公式,原則,運算呢??
回復

oneonewe 發表於 2010-7-21 16:41:11 |顯示全部樓層
是否可以否定數學公式,原則,運算呢?? ...
llaus 發表於 2010-7-21 16:39

咁如果條數學公式根本就係錯o既話?
回復

孖吉 發表於 2010-7-21 16:42:29 |顯示全部樓層
是否可以否定數學公式,原則,運算呢?? ...
llaus 發表於 2010-7-21 16:39

所以我咪 轉系 囉!add4icon
回復

八王爺 發表於 2010-7-21 17:38:06 |顯示全部樓層
古代中國有很多小仙,羨慕世人的生活,他們情願放棄仙位,落入凡間。
選擇隨意
相反,也有被貶謫的仙位。
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-21 22:14:16 |顯示全部樓層
呀... 又係宗教題.... 頭都痛埋~~~
嗱~~大家平心靜氣討論呀~~~

我想食魚生....
回復

corina 發表於 2010-7-23 10:10:29 |顯示全部樓層
自從我讀歷史讀到 十字軍 在 Urban 主敎策劃下發起,並响 200 年內 9 次 東征,殺戮異教徒,本來在天上的東 ...
marcuslee 發表於 2010-7-21 16:10

以前讀"基督教史",不過個阿sir話應該叫"基督教血史"~
回復

JenniferC 發表於 2010-7-23 12:56:02 |顯示全部樓層

其實信與不信係好睇個人思想,就正如有人說,「教徒只係肓目依從聖經所說,其實佢地有冇思考過,聖經都係人手編印出來,自有聖經出現至今,不論新舊教,聖經內容都有就各自的出發點修訂過,點解要選擇相信跟從這本聖經內容?」
因為出左d事,我返過基督教教會兩年,不過我係一個"唔夠信心、唔夠堅定"的人,到牧師問我上唔上洗禮班,回想當時早兩年的復活節洗禮,回想起領洗者以信心回答牧師問的問題,我選擇唔上洗禮班,到牧師教友幾近一見面就問點解的時候,我就選擇寄出類似"永別信"的留字,冇返教會…,其實果兩年來係覺得壓力唔細,而且唔少壓力係自己比自己,當中的道德觀我係極之讚同,但在金錢論點上以及期間玩笑般的問"放開所有"…"天生天養"…"無私奉獻"之類的,一直到而家這一刻,我都係只能答「我做唔到」,如果有人問我係唔係基督徒的話,我會答唔係,但我相信祂,真係好矛盾…

所以宗教o既野好睇人,我覺得宗教算係一個精神的寄託,乜教都好,冇害o既,要信就去信,唔信咪算law,不過難聽d講句,好似人用到一個產品,個人覺得好o既唔多唔少都會有向外"hard sell"的情況,無辨法。
回復

Vinia 發表於 2010-7-24 11:44:59 |顯示全部樓層
我無宗教信仰,但又可以說很多宗教都接受.因喜自由,不喜被拘束.
回復

hellokitty_971 發表於 2010-7-25 21:28:24 |顯示全部樓層
一定唔會信~~~~
回復

阿晴 發表於 2010-7-27 13:51:00 |顯示全部樓層
只係一本傳頌千年的童話....
...我個人覺得
我是人猿的後代
不是反叛者的兒女
回復

puppy 發表於 2010-7-28 01:14:00 |顯示全部樓層
這話題要講的可能太深入而個人,好難三言兩語去講,而且未必會越辨越明,
睇版主的用詞似是因為家人大都是基督徒,有d成日比基督徒催迫做基督徒的意味,
我兩樣都試過,我諗我都明明地你的心情,宗教真係好個人的選擇,
就算係基督徒同唔想做基督徒,都可能有千千萬萬個原因,每個人都有每個人的故事,
不過我想講既係,就好似我地黎到田園分享,原意係好的,
可能我種到靚花,見到佢好開心,於是我就黎到分享,相信作為一個基督徒的時候,
佢做得基督徒都應該覺得好掛,所以至想分享比他人,當然尤其係自己著緊的人.
老實講,我寧願有耶穌,我有幻想過如果每人都可以做到聖經裡面講的愛,
呢個世界會美麗好多架,可惜就算係基督徒,都無可能完全做到,
甚至可能只係做到1%,2%,衰過唔係基督徒,
但唔好忘記,基督徒都只不過係一個人,唔係一做基督徒就會變成耶穌咁,
等於唔係一個人做左老豆,就會即時變得識得做人老豆,都係要學習,係一世的功課.
希望解答到版主的問題啦.
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-28 09:12:35 |顯示全部樓層
只係一本傳頌千年的童話....
...我個人覺得
我是人猿的後代
不是反叛者的兒女 ...
阿晴 發表於 2010-7-27 13:51

嘩~~我打死都唔認自己係人猿後代,雖然我坐唔定,哈哈~~~

點解咁多monkey 仔進化唔到成人?
回復

阿晴 發表於 2010-7-28 13:13:50 |顯示全部樓層
嘩~~我打死都唔認自己係人猿後代,雖然我坐唔定,哈哈~~~

點解咁多monkey 仔進化唔到成人?
jellyfishy 發表於 2010-7-28 09:12

因為你係海洋生物嘛~~~

就算同一個科入面每種植物嘅外形都唔一樣啦~ :)
回復

阿晴 發表於 2010-7-28 13:21:25 |顯示全部樓層
我覺得信同唔信都冇衝突
我爸媽都係基督徒,佢哋有佢哋睇聖經、返教會、去聚會
我仍然係接受唔到佢哋嗰套
只係每個人立場都唔同啫
一樣生活得融洽
但有時陪佢去一兩次教會佢哋會好開心
我覺得冇乜所謂
回復

tommysze8 發表於 2010-7-28 14:05:18 |顯示全部樓層
回復 14# puppy

多謝關心,無人催迫我做基督徒,只係想知啫。太多理由去信,又太多理由去不信,正如我話宗教不能用邏輯去演算而相信。

可能一覺醒來去入教,又可能一覺醒來走開,時辰未到,只知當下。
回復

阿晴 發表於 2010-7-28 14:36:51 |顯示全部樓層
....我覺得宗教不能用邏輯去演算而相信,總包含了非邏輯部分,而我總不能跳過這部分。我又想 基督教來華之前,中國人都未聽過基督教,咁佢地又點得救呢?....
tommysze8 發表於 2010-7-21 14:21

嗯,理性討論吓,
成日話不信耶穌者要下地獄,
中國百年前仍未有人來傳教,
咁中國古代上千年的人同全世界未接觸過天主的生物不就要下地獄比火燒?
罪不及子孫吧?
成日話耶穌將要來審判世人,世界將要滅亡,
咁點解耶穌此刻唔親臨人間勸戒人類,
唔通奧巴馬參選拉票要蒙頭包臉,特首曾蔭權要垂簾聽政?
回復

tommysze8 發表於 2010-7-28 20:38:54 |顯示全部樓層

回復 19# 阿晴
我想 天堂地獄 係個境界 多過 地獄俾火燒咁現實卦!
未接觸 / 傳教前 的生物, 點算呢?
進化論 係基督教要面對的問題! 如果証明到有進化論!

有一個只供一笑說法 : 如未死的一方再娶/嫁,天堂將有三角關係。
回復

12下一頁