自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36618 487
jellyfishy 發表於 2010-8-12 22:55:21 |顯示全部樓層
攪皂時間要視乎唔同既油種,有d快皂化,有D慢皂化,而且做皂好多時會用幾隻油溝埋,唔同配方或者做法, ...
cklife 發表於 2010-8-12 17:36

似乎經驗真係好重要.

謝謝啊~~
回復

cklife 發表於 2010-8-12 22:58:38 |顯示全部樓層
啊~ 唔該~
唔知一般大書局有無得賣呢?
jellyfishy 發表於 2010-8-12 22:53

書局應該無掛...你去有賣燒杯果D地方可能性仲大D...我係天麗買既....
回復

cklife 發表於 2010-8-12 23:01:23 |顯示全部樓層
似乎經驗真係好重要.

謝謝啊~~
jellyfishy 發表於 2010-8-12 22:55

打皂時間...其實都唔洗咩經驗,...開頭攪果15分鐘比D心機攪勻佢....跟住真係唔得閒咪放埋一邊囉...得閒先番轉頭再攪過囉...
我見台灣有D人既老祖母皂,攪幾日架...行過攪幾下又丟埋一邊....再行過再攪幾下....

我呢...我中意不停攪....通常係煲劇時攪最好,不經不覺就攪惦左...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-12 23:42:10 |顯示全部樓層
你要種幾塊田先得...HAHA
chiman 發表於 2010-8-12 16:15

所以我直接買精油算了!
哈哈~~~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:45:18 |顯示全部樓層
書局應該無掛...你去有賣燒杯果D地方可能性仲大D...我係天麗買既....
cklife 發表於 2010-8-12 22:58

今日去左葵芳工廠區個間店買料, 居然唔記得買個溫度計~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:46:11 |顯示全部樓層
打皂時間...其實都唔洗咩經驗,...開頭攪果15分鐘比D心機攪勻佢....跟住真係唔得閒咪放埋一邊囉...得 ...
cklife 發表於 2010-8-12 23:01

老祖母皂, 個名好搞笑~~
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-12 23:47:09 |顯示全部樓層
打皂時間...其實都唔洗咩經驗,...開頭攪果15分鐘比D心機攪勻佢....跟住真係唔得閒咪放埋一邊囉...得 ...
cklife 發表於 2010-8-12 23:01

我都係鍾意煲劇的時候攪!!
哈哈~~~
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-12 23:48:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:45

哈哈,唔駛急,下次再買囉!
d材料買左又唔會走的,佢地一定等你打佢地架!!
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:52:50 |顯示全部樓層
哈哈,唔駛急,下次再買囉!
d材料買左又唔會走的,佢地一定等你打佢地架!! ...
肥寶寶 發表於 2010-8-12 23:48

要搵次放工再過去買~~ 好煩啊~~
不過d 料好似真係有排用.
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-12 23:55:43 |顯示全部樓層
要搵次放工再過去買~~ 好煩啊~~
不過d 料好似真係有排用.
jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:52

係呀,所以我多數一次過係台灣訂,每月打2-3次皂都夠我用半年!
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-13 00:08:23 |顯示全部樓層
講講下, 呢個 post 碌左四百幾個帖. 可能要諗諗分題討論, 等其他花友易d 找料~~哈哈~~
回復

cklife 發表於 2010-8-13 09:15:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-8-12 23:45

葵芳?佢有咩賣架?有材料賣架?比個地址我呀...唔該晒...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-13 14:18:46 |顯示全部樓層
為方便大家吹水, 幫你地分左個題, 歡迎到以下link 繼續吹~~ add6icon

http://hkplants.com/thread-58263-1-1.html
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-14 10:48:36 |顯示全部樓層
回復 461# jellyfishy
水母, CK 早晨呀 ~~
我反而覺得係響原料/油分配上面0既經驗緊要D . 邊一隻落幾多, 邊一隻落少D .... 完全係睇個人需要+喜好~~~ 我覺得呢一PART 最難學 ~~
打皂反而容易D , 就咁用手打咋嘛 ~~~ 打到咩程度 , 又唔係咁難睇到, 幾次就知架喇~~
回復

cklife 發表於 2010-8-14 12:57:54 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy
我反而覺得係響原料/油分配上面0既經驗緊要D . 邊一隻落幾多, 邊一 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-14 10:48

呢D咩叫易學難精囉.....
除左打皂既經驗外仲要對每個材料有認識,之後實驗左仲要問番唔同試用者既用後感,等等...等等...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-14 15:14:35 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy
我反而覺得係響原料/油分配上面0既經驗緊要D . 邊一隻落幾多, 邊一 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-14 10:48

打到咩程度,就係打到可以畫到個8字為止。(台灣老師教的)
若要做渲染(即係之前我果底炭皂),因為要混色,所以未寫到8字之前就要倒入是但一隻色,隔一陣將已染色的從高處倒入(小心倒入時濺起皂液),咁有色的部份就可以落到底部。

評分

查看全部評分

回復

肥寶寶 發表於 2010-8-14 15:16:26 |顯示全部樓層
呢D咩叫易學難精囉.....
除左打皂既經驗外仲要對每個材料有認識,之後實驗左仲要問番唔同試用者既用 ...
cklife 發表於 2010-8-14 12:57

係架!之後記錄各人的用後感,等自己可以改良不足的地方。

所以我d同事自動幫手做試用者架!佢地俾左好多意見我架!
回復

jack872184 發表於 2010-8-14 21:13:26 |顯示全部樓層
回復 427# 肥寶寶

I just "make" some unclean精油today~(orange)
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-15 17:19:02 |顯示全部樓層
回復  肥寶寶

I just "make" some unclean精油today~(orange)
jack872184 發表於 2010-8-14 21:13

你真係好心機。
回復

jack872184 發表於 2010-8-15 18:08:41 |顯示全部樓層
你真係好心機。
肥寶寶 發表於 2010-8-15 17:19

Thx~add6icon
Orange 精油is easy to get.
When u cut/tear an orange,sometimes a liquid will goes into your eye to stimulate your eye,
the liquid is orange's精油.
I just cut some orange skin to put them in酒精to make its萃取液,then make the alcohol dissappear,
then I can get some unpure精油(Of cause with a bit dirt)
回復