自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
37266 487
jeffiau 發表於 2010-8-5 20:53:40 |顯示全部樓層
下....氣味同黨參一樣子!!!紫草好臭下架喎....浸左油出黎我覺得D氣味似好勁既臭袜囉.... ...
cklife 發表於 2010-8-3 21:40

我也是啊....
紫草油我浸過一次...
臭得要死!

狗仔勁吠!
貓貓嚇到躲了在床下或不敢出來,
嚇到我以後不敢再整
回復

jeffiau 發表於 2010-8-5 20:54:33 |顯示全部樓層
可以配多一個頭咪唔洗買兩部機囉...
不過我都係用埋同一支....因為我好少打蛋...(蛋糕好易食肥架) ...
cklife 發表於 2010-8-3 15:07

難怪你咁FIT LA~
我日日做運動都不瘦
回復

cklife 發表於 2010-8-5 20:54:46 |顯示全部樓層
回復  cklife
我有一點唔明白的, 就係皂液冷製法係放上天台有得佢俾太陽煎
但如果係手工皂的冷製法係咪又可以咁做呢?

仲有夏天做皂, 室溫係幾多架? 因為我平時會開冷氣, 溫度會2X度的, 岩唔岩做皂液呢?
天文台話呢幾日都會落雨,咁會否影響到皂化過程呢? 謝謝~

小寶 發表於 2010-8-5 19:21

鈉皂同鉀皂有D唔同,鈉皂因為固體成皂後唔可以再加野入去,所以為左用既時後增加滋潤度,好多時會減鹼或者超脂,目的係令皂裡面有部份油脂唔被皂化,而得到額外滋潤。如果鈉皂拎上天台晒佢,咁佢會唔會曬到D油出晒黎呢....我覺得有機會囉,D油出左係個面,氧化左,咁咪容易變壞囉。所以一般晾鈉皂都係放係陰涼通爽既地方。所以我會選臘月天先做鈉皂囉。

我無留意室溫幾多喎....溫度底咪耐D囉..溫度高皂化咪快D囉,夏天做皂,椰子油一定唔會凝固,就算你開冷氣攪皂,煲皂做緊皂化,都仲係熱,唔會因為油脂凝固而假皂化架....除非你開冷氣開到冬天咁凍囉。
冬天一樣有人做皂液,無得用我一樣會做皂液,攪皂時間長D囉,如果做冷製法,就要搵野保溫住佢24小時,台灣人會用飯煲保溫一晚,跟住要用毛包好保溫,或者放佢入發泡膠箱保溫,變透明時間長D囉。

落雨應該影響皂化唔大,溫度影響皂化大好多,話唔好落雨做皂係針對鈉皂,因為鈉皂要晾皂,而且鈉皂怕濕,皂裡面既甘油會吸水,所以晾乾左既鈉皂放係濕度高既地方,會起水珠或者軟晒,痴立立咁架...
(註︰鈉皂即固體皂,鉀皂即液體皂)
回復

cklife 發表於 2010-8-5 21:00:33 |顯示全部樓層
難怪你咁FIT LA~
我日日做運動都不瘦
jeffiau 發表於 2010-8-5 20:54

平時都好少食蛋糕,上次為左個電飯煲焗蛋糕食譜,試做時一個星期食左兩個迷李蛋糕,即刻吹氣咁脹左,先知原來蛋糕咁勁。仲要係己經改左食譜變左少油少糖都係咁肥。以後就唔玩蛋糕食譜囉...所以...我係唔識做蛋糕架...(芝士蛋糕除外)
回復

小寶 發表於 2010-8-5 21:02:22 |顯示全部樓層
回復 323# cklife

明白了,  謝謝你的耐心講解~
回復

jeffiau 發表於 2010-8-5 21:05:42 |顯示全部樓層
平時都好少食蛋糕,上次為左個電飯煲焗蛋糕食譜,試做時一個星期食左兩個迷李蛋糕,即刻吹氣咁脹左, ...
cklife 發表於 2010-8-5 21:00

嘩咁誇張架?
一星期先食了2個迷你蛋糕,
甜食我是日日都食架
回復

cklife 發表於 2010-8-6 07:16:13 |顯示全部樓層
係呀...個迷李蛋糕6吋度囉....
我由細到大都唔中意食甜野架....
依家又少食肉,所以都唔洗點KEEP...如果病左,仲要叫自己食番多D野添...太瘦對健康都唔好架...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-6 10:09:42 |顯示全部樓層

各位, 尋日我去左朋友度學打我人生第二次0既皂喇~~~
第一次係學家事皂, 所有野都係少+簡單 , D皂仲響打完0既第二日一早就可以脫模. 第一次最主要係知道程序+步驟+原理
第二次呢次就學多D喇, 係橄欖油乳果木脂牛奶皂~~ 哎呀, 完全同第一次係2回事來呀~~ 準備工夫都多好多呢~~~
同埋呢, 我覺得打皂真係要好專心,就算要傾計, 都係響打到手跛時用黎分散注意力 , 響量材料 / 混材料時一定要專心 ........
尋日分左3部份做野: 
1. 量油: 橄欖油,甜杏仁油, 蓖麻油, 椰子油, 乳木果脂, 棕櫚油
2. 量水+氫氧化鈉 , 再混入去冰左0既牛奶粒度....
3. 打皂~
尋日掛住打皂, 都無乜影相....

今早拎返公司, 放響公司大文件櫃入面....
回復

cklife 發表於 2010-8-6 21:31:43 |顯示全部樓層
各位, 尋日我去左朋友度學打我人生第二次0既皂喇~~~
第一次係學家事皂, 所有野都係少+簡單 , D皂仲響打完0 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-6 10:09

我仲記得,初初學做皂時,第一個感覺就係.....新手要訓練唔好手震,量油時要專心,因為好容易就倒多左。但後來就發覺,唔只新手呀...你做幾耐皂都好,量油時分下心就會量多左或倒錯油。
之後發覺自己真係手勢太差,所以,以後D配方都唔減皂或超脂喇,因為多數會倒多少少,唔減皂當比自己走棧。
回復

亞實 發表於 2010-8-6 23:49:04 |顯示全部樓層
我好心急想快D開始打第一皂
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-7 10:50:20 |顯示全部樓層
回復 329# cklife

CK 早晨呀~~
我就係響倒油度手震囉.... add8icon
我5/8 打0既皂, 今早脫左模喇~
脫模0既全部都係白色厚身矽膠模, 效果唔錯咁~

至橙色圓花呢隻模, 好似未得, 因為放左響公司, 所以等到星期一至脫模~~~
長條形0既, 就會等星期一再切.

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-8-7 11:26:08 |顯示全部樓層
好靚喎....不過影得暗左D
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-7 11:53:27 |顯示全部樓層
回復 332# cklife

CK ,
( 響公司靜雞雞咁影...., 係咁上下..... add4icon )
下星期返工時, 腦細未返+皂硬身哂, 我再換過張清楚D0既~add10icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-7 12:11:22 |顯示全部樓層
各位早呀!!
明天去旅行5日,要暫別幾日啦!
肥寶寶 發表於 2010-7-22 10:21

肥寶寶~

又話去幾日嘅~返嚟未架~
回復

農夫 發表於 2010-8-7 14:34:58 |顯示全部樓層
jjm第一次既皂應該用得囉?
回復

Monse 發表於 2010-8-7 14:53:35 |顯示全部樓層
積媽,
做皂好似幾好玩咁噃, 下次預埋我喇.
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-8 00:22:05 |顯示全部樓層
回復 335# 農夫
都用得架喇 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-8 00:22:37 |顯示全部樓層
回復 336# Monse
monse ~~ 好掛住你呢~~~ 我地仲要去學拚貼呢 ....
回復

cklife 發表於 2010-8-8 11:55:05 |顯示全部樓層

貼下比大家,攪皂洗煲法....
我用一個煲過黑黑地既煲黎攪皂,前後對比,大家可以試下用黎洗煲..唔洗省架...當然係攪清潔皂喇,因為D黑黑會入左皂度架...

回復

肥寶寶 發表於 2010-8-9 08:44:35 |顯示全部樓層
肥寶寶~

又話去幾日嘅~返嚟未架~
BanbieChan 發表於 2010-8-7 12:11

公主,

我屋企及學校的網路之前都上唔到黎呀!
所以返左黎之後,到依家先上到黎。
回復