自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36595 487
cklife 發表於 2010-8-3 15:07:47 |顯示全部樓層
我都係,共同體喇已經,唯一係打皂個手提電動攪拌器分開2個,因為比較難洗! ...
muitau 發表於 2010-8-2 16:46

可以配多一個頭咪唔洗買兩部機囉...
不過我都係用埋同一支....因為我好少打蛋...(蛋糕好易食肥架)
回復

cklife 發表於 2010-8-3 15:10:51 |顯示全部樓層
妹頭/ CK , 我想問下你地紫草係點GA?
我去樓下藥材鋪買$10一兩,
我覺得好似係被染色的黨參,唔該你幫 ...
亞實 發表於 2010-8-3 14:03

係咁架...好似樹枝咁既叫硬紫草...好似樹葉既叫軟紫草...我中意用硬紫草浸油...
回復

cklife 發表於 2010-8-3 15:12:29 |顯示全部樓層
我都係咁架,由佢hea一兩日,好似前日我見好多剩就咁做:

打完皂既架罉 (可以見到經過皂化,已經由橄欖黃 ...
muitau 發表於 2010-8-2 17:20

我會用刮刀刮晒入個打皂盆度囉....唔會好似你咁淨底咁厚,就算有淨底多D,我都懶再製,溶左佢要黎洗地算囉...
回復

cklife 發表於 2010-8-3 15:15:04 |顯示全部樓層
天熱我中意做液皂,唔洗煲佢,放上天台,每日三十幾、四十度好快就熟。

鈉皂我都係等埋臘月先做,我諗諗下,臘月應該要休耕喇....因為好多野食要整。
回復

muitau 發表於 2010-8-3 15:16:41 |顯示全部樓層
妹頭/ CK , 我想問下你地紫草係點GA?
我去樓下藥材鋪買$10一兩,
我覺得好似係被染色的黨參,唔該你幫 ...
亞實 發表於 2010-8-3 14:03

YES, 係咁樣好似甩色咁架 !!
回復

muitau 發表於 2010-8-3 15:18:44 |顯示全部樓層
我會用刮刀刮晒入個打皂盆度囉....唔會好似你咁淨底咁厚,就算有淨底多D,我都懶再製,溶左佢要黎洗地算 ...
cklife 發表於 2010-8-3 15:12

因為果次唔係我負責刮啲皂入皂模,所以有剩咁多....
回復

小寶 發表於 2010-8-3 15:31:46 |顯示全部樓層
回復 294# muitau

yeah, 好彩你無睇唔開我地咁浪費啫, 如果唔係小花小寶佢地就唔可以見到你na...
回復

亞實 發表於 2010-8-3 17:11:16 |顯示全部樓層
回復 302# cklife

唔該曬CK和妹頭, 不過佢的氣味真係同黨參一樣, 所以令我誤會
回復

cklife 發表於 2010-8-3 21:40:42 |顯示全部樓層
回復  cklife

唔該曬CK和妹頭, 不過佢的氣味真係同黨參一樣, 所以令我誤會 ...
亞實 發表於 2010-8-3 17:11

下....氣味同黨參一樣子!!!紫草好臭下架喎....浸左油出黎我覺得D氣味似好勁既臭袜囉....
回復

亞實 發表於 2010-8-3 21:53:00 |顯示全部樓層
下....氣味同黨參一樣子!!!紫草好臭下架喎....浸左油出黎我覺得D氣味似好勁既臭袜囉.... ...
cklife 發表於 2010-8-3 21:40

我果D真係同黨參一樣, 形態都一味, 氣味都一樣
回復

cklife 發表於 2010-8-4 07:10:36 |顯示全部樓層
我果D真係同黨參一樣, 形態都一味, 氣味都一樣
亞實 發表於 2010-8-3 21:53

可能大家對氣味既觀感唔同....睇張相無錯架喇...浸啦...
回復

muitau 發表於 2010-8-4 09:52:55 |顯示全部樓層
可能大家對氣味既觀感唔同....睇張相無錯架喇...浸啦...
cklife 發表於 2010-8-4 07:10

阿實,ck,
我果啲都係有似黨參味架 add10icon !
回復

muitau 發表於 2010-8-4 09:54:16 |顯示全部樓層
morning各位,
今朝會忙啲,報完料就撇,
大昌呢2日芥花籽油特價, $39.9有3升,好抵呀!
回復

cklife 發表於 2010-8-4 15:38:25 |顯示全部樓層
你整咩...用芥花籽油既?

紫雲膏唔係用麻油咩?  如果做護膚品,好似我地習慣用葵花籽油喎....有機既依家好易買到架...
回復

亞實 發表於 2010-8-4 23:02:42 |顯示全部樓層
我想問下CK,
shake shake老祖母 的做法,
不用量溫度?
http://cklife_soap.mysinablog.co ... mp;articleId=986115
回復

農夫 發表於 2010-8-4 23:06:32 |顯示全部樓層
妹頭,多謝你既招呼,學左好多野,非常開心.
仲上天台打劫添
舊皂我第二日脫模,好軟,脫唔到呀
再過多幾日睇下點先.
大家果d脫到嗎?
回復

cklife 發表於 2010-8-5 09:31:35 |顯示全部樓層
我想問下CK,
shake shake老祖母 的做法,
不用量溫度?
亞實 發表於 2010-8-4 23:02

其實要..不過我懶,用經驗搭夠。但建議溫度可以比正常低一D,因為係密封式混合,佢混合時會生熱,散唔到,所以溫度會比正常高架。

依個做法幾危險架....一定要好小心做,唔好邊傾計邊做呀...因為裡面會谷氣,一定要頻密放氣,而且因為高溫,好容易過龍,太傑倒唔到出黎就會係裡面成皂架喇。

所以,會用老祖母皂做囉....

另外,有做液皂老手同我講,佢用左依個方法做液皂呀....搖到好杰時,倒出黎放入保鮮盒放埋一邊,由得佢皂化,佢試過話得喎。不過我諗時間就會耐D囉,有天台既做液皂最後得熟既階段可以拎上去晒...我都係放係瓦頂曬,每日三十幾四十度,唔洗煲囉...

襯天氣夠熱...都係時候要做番D清潔皂液喇....
回復

小寶 發表於 2010-8-5 09:39:21 |顯示全部樓層
回復 317# cklife

請問點做清潔皂液呀? 我呢度好熱架!唔想浪費天台d熱力
回復

cklife 發表於 2010-8-5 10:38:06 |顯示全部樓層
回復  cklife

請問點做清潔皂液呀? 我呢度好熱架!唔想浪費天台d熱力
小寶 發表於 2010-8-5 09:39

我一般做100%椰子油液皂....如果學識做鈉皂....再黎學做液皂就易好多喇...前面過程係一樣,一邊攪...攪到佢好似麥芽糖咁...就可以拎上天台曬....依個叫做冷製法

熱製法係攪到好似鈉皂入模狀態時,拎去隔水加熱一邊攪,攪到麥芽糖狀熊,再攞上天台曬,時間比冷製法段一D。
做液皂...一定要有手提攪拌器,唔係你唔會做第二次。(我攪完第一次,即刻走去買左個喇)

液皂既的糊做好後,放係雪櫃可以放好多年架。用既時候先開水,對於D就黎過期既油,算係一個補救既方法。

我今日都去做D椰子油液皂,做好左再教大家做一個萬用清潔膏...好好用架....

=================
另外,見你地己經開始攪皂喇....走去搵左幾個好少用既模出黎,二手野,邊個有用就送左比佢喇...

兩個圓圈一塊,共有三塊。
一個長方形模,你見我比個不锈鋼放住佢,如果你地用要用卡通紙盒放,唔係舊皂會大肚架。

兩個動物皂模,好大舊皂架...一般我用黎做椰子皂,洗衫洗碗用。

==============
做好喇...依家等佢地變透明姐...本來想用熱製法做,順便示範下,但咁粗重既功夫,都係等用軟油做先喇..(跟本攪唔陏呀...好實)

今次用左1KG油....我又蝦碌喇.....磅完油同埋水,去攞氫氧化鉀,先發覺一D都無剩。即刻飛出去永興買啦...買左番黎先做到。

依兩舊野依家係天台被太陽煎緊囉....平時做到依個步驟,就要用飯煲或炆燒煲補溫24小時,但夏天我通常用太陽囉,掉左上去一個星期度睇下佢囉...

仲有,夏天做清潔皂液另一個好處係.....椰子油唔會凝固,唔洗坐熱水。攪緊皂時又唔怕佢假皂化。

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-8-5 19:21:16 |顯示全部樓層
回復 319# cklife

唔該哂~~

見你馬上要出去買料我有點過意唔去
我有一點唔明白的, 就係皂液冷製法係放上天台有得佢俾太陽煎
但如果係手工皂的冷製法係咪又可以咁做呢?

仲有夏天做皂, 室溫係幾多架? 因為我平時會開冷氣, 溫度會2X度的, 岩唔岩做皂液呢?
天文台話呢幾日都會落雨,咁會否影響到皂化過程呢? 謝謝~
回復