抽到社區園圃,要預備定乜嘢?

作者: nhf 發表于 2010-7-12 12:31:17
6766 68
惡姨 發表於 2010-8-31 12:27:57 |顯示全部樓層
回復 59# amethysttsang

通常D園友都會用有機農藥, 我會用苦練油, 不過都係上堂時問吓Miss 阿 Sir, 佢地比我 pro 好多  
回復

peggykyw 發表於 2010-8-31 13:08:57 |顯示全部樓層
回復  peggykyw

woo...woo...點算呀~~~我塊田.....  
冇得豐收頌獻喇......woowoo.. ...
amethysttsang 發表於 2010-8-31 11:35

又唔使哭...... 我起上期都落足荃肥架! 只要好似惡姨話齋勤d施肥就可以唱豐收頌喇.
我#17田都唔好得你幾多, 上手人都冇乜點理佢, 咁耐先來3~4次,又冇點施肥. 大家都要努力!
回復

fatmeow 發表於 2010-8-31 14:23:04 |顯示全部樓層
我抽到49號呀, 而家焗緊地!! 我第一次落田, 好多野唔識, 請多多指敎

其實買網係唔係用防蟲網好過防烏網, 一次過防多D 野, 但會唔會太焗? 用蚊帳又得唔得呢?
回復

peggykyw 發表於 2010-8-31 16:02:32 |顯示全部樓層
回復  惡姨

惡姨及大家好呀..
我同同事抽到33號田呀, 星期六過黎探你地丫... ...
吉祥 發表於 2010-8-31 12:25

吉祥, 星期六記得過黎揾我呀!
回復

peggykyw 發表於 2010-8-31 16:39:44 |顯示全部樓層
我抽到49號呀, 而家焗緊地!! 我第一次落田, 好多野唔識, 請多多指敎

其實買網係唔係用防蟲網 ...
fatmeow 發表於 2010-8-31 14:23

用防鳥網D窿太大, 蚊帳就真係太焗喇,  用防蟲網好D!
回復

nhf 發表於 2010-9-1 10:33:55 |顯示全部樓層
想請問上堂導師提過消毒種子,是否用半茶匙白醋加8毫升水浸泡?
回復

fatmeow 發表於 2010-9-2 10:44:10 |顯示全部樓層
8毫升好少咋.....

好似係 白醋 半茶匙 + 蒸餾水 500ml 用網隔住洗3 次
回復

nhf 發表於 2010-9-2 12:22:19 |顯示全部樓層
8毫升好少咋.....

好似係 白醋 半茶匙 + 蒸餾水 500ml 用網隔住洗3 次
fatmeow 發表於 2010-9-2 10:44

我都古無理由咁少,一定喺聽錯,謝謝妳啊!
回復

nhf 發表於 2010-9-7 11:25:50 |顯示全部樓層
開田個日,導師話要落8安士石灰粉,因唔知8安士有幾多,所以求其落D。我諗我落左2安士到。喺咪太少?有冇得補救?謝謝回答。
回復