抽到社區園圃,要預備定乜嘢?

作者: nhf 發表于 2010-7-12 12:31:17
6764 68
amethysttsang 發表於 2010-7-14 15:53:18 |顯示全部樓層
惡e你好呀~~我想問骨粉, 花生魁, 鉀肥倒左落田度...之後係可以即刻落種子/苗...定係要等塊田"牛"幾日先架??
除左骨粉, 花生魁, 鉀肥之外, 仲有咩可以加落田度架??我睇其他post...有人加蛋殼啦...過左期既豆漿啦...唔知得唔得呢??
回復

meomi 發表於 2010-7-14 16:25:50 |顯示全部樓層
肥料放係底做基肥的話係可以即時播種啦.
回復

惡姨 發表於 2010-7-15 10:23:49 |顯示全部樓層
Hi all,

我又係新手, 都係抽到8 月尾果期荃灣地! 請問D骨粉, 花生魁, 鉀肥要買幾多呀? 要浸水先嗎? 還是到 ...
fatmeow 發表於 2010-7-14 11:51

fatmeow, 你好, 通常康文署嘅田我都會落骨粉, 花生魁, 鉀肥各一斤半, 唔會浸水, 直接翻土時作基肥, 如果浸水, 通常浸花生魁用黎追肥, 但要浸成年先完全發酵完成, 同埋好臭, 你可以睇睇花園仔老師個post 寫得好詳細嫁
回復

惡姨 發表於 2010-7-15 10:34:49 |顯示全部樓層
惡e你好呀~~我想問骨粉, 花生魁, 鉀肥倒左落田度...之後係可以即刻落種子/苗...定係要等塊田"牛"幾日先架?? ...
amethysttsang 發表於 2010-7-14 15:53

肥料放係底做基肥的話係可以即時播種啦.
meomi 發表於 2010-7-14 16:25

Hi amethysttsang & meomi

通常骨粉, 花生魁, 鉀肥作基肥, 都要4-6個月先發酵完畢, 就算落幾多幾多都冇用, 夠就得喇, 我地係用緊上一手園友嘅肥, 所以一定要自己定時追肥, 萬一上手冇乜理個田, 自己都可以補充體力嘛

至於要吽幾耐先落得種子或移苗, 我會翻土後加基肥一星期後先會做嘅, 如果心急又怕唔夠時間收成, 可以即時落種子或移苗, 不過翻土要翻深D, 約1.5-2呎到啦, 再將泥土覆蓋好, 先至落種子或移苗, 就穩陣D, 因為D肥料在發酵時會有熱力釋放出黎, 好燒死植物嘅根部嫁
回復

軒軒 發表於 2010-7-15 10:44:13 |顯示全部樓層
惡E,係花生麩呀!
回復

nhf 發表於 2010-7-15 13:27:18 |顯示全部樓層
Hi amethysttsang & meomi

通常骨粉, 花生魁, 鉀肥作基肥, 都要4-6個月先發酵完畢, 就算落幾多幾多都 ...
惡姨 發表於 2010-7-15 10:34

惡姨,唔好意思,又要煩妳。我想攪清楚,喺咪現在有兩個做法:
1) 留待八月尾收田後,先開始直接在田裏播種培苗;
2) 現在(或如妳說開田前五個星期)就開始培苗,到時移植落田到
我想問,除了收成時間早/遲外,這兩種做法有甚麼分別,那種較佳?
回復

軒軒 發表於 2010-7-15 13:58:21 |顯示全部樓層
為了充分利用時間,當然是開田前5星期培苗啦!
回復

惡姨 發表於 2010-7-15 14:13:29 |顯示全部樓層
其實兩個方法都有利有弊:

1) 如果收田後先播種, 唔知道究竟D種子發唔發到芽, 浪費時間
2) 如果五個星期前開始培苗,到時移植落田到, 咁可能移植時會一不小心整斷小苗, 同埋始終
     移植過嘅小苗, 最初都會生長比較慢, 約1-2星期, 因為唔多唔少都有傷元氣嘛, 所以都要一
     段時間去適應嫁
回復

nhf 發表於 2010-7-15 16:10:32 |顯示全部樓層
惡姨,明白了,thanks so much!
回復

大頭貓 發表於 2010-7-15 17:16:36 |顯示全部樓層
我想問下各位,如果我抽到塊田,但開田當日未能夠親自報到,請問可吾搵屋企人幫我報到ga?
回復

惡姨 發表於 2010-7-15 18:00:30 |顯示全部樓層
我想問下各位,如果我抽到塊田,但開田當日未能夠親自報到,請問可吾搵屋企人幫我報到ga? ...
大頭貓 發表於 2010-7-15 17:16

開田果日如果你唔得閒, 可以唔去嘅, 第一日係抽田同埋老師介紹一吓園苗內嘅事項, 到下一個星期先上第一堂, 同埋會有参加証出, 到時你比返張收據管理員睇就可以喇  
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-15 23:51:46 |顯示全部樓層
惡e好厲害!!!有問必答!!!
回復

大頭貓 發表於 2010-7-16 10:06:17 |顯示全部樓層
明白晒!
唔該晒呀,惡姨!!
回復

惡姨 發表於 2010-7-16 11:47:15 |顯示全部樓層
回復 32# amethysttsang

回復 33# 大頭貓

amethysttsang & 大頭貓, 別客氣, 我衹係將知道嘅資料, 同大家分享吓暏, 仲係學野階段咋
回復

yuen2010 發表於 2010-7-17 11:09:03 |顯示全部樓層
樓主很幸運呀!!! 我就又又又抽唔中喇~~
回復

nhf 發表於 2010-8-27 11:54:03 |顯示全部樓層
就快開田啦﹗已參考經驗田友的意見培苗,培了些青椒、青瓜和白瓜....。 種子都是到街市買現成的瓜取的,苗還是很幼少。但昨天聽人說,若種子是從現成的瓜果內取的,雖然會成長,但不會結果,想請教惡姨或經驗田友,是否真有其事?種子要經特別處理,還是要到園藝舖買才可?謝謝﹗
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-27 16:24:31 |顯示全部樓層
我剛剛買左肥料喇~~一共$22!!!抵呀~~
基肥: 1斤熟骨粉, 1斤花生麩, 半斤熟石灰
追肥: 1斤豐收1號
應該夠喇卦~~

老闆話豐收1號灑係泥面...而且一次過用晒...真係ok???唔會發臭咩??
我塊田有3分1要黎種花既~~唔知d肥料會唔會影響d花呢??

仲有唔夠兩日就開田喇!!!!!!好期待!!!!!!!!
回復

crow 發表於 2010-8-27 16:42:28 |顯示全部樓層
準備d堆肥好d~例如牛屎堆肥
熟骨粉 : 花生麩 : 堆肥 (1:1:3)
我唔清楚塊田幾大~講唔到落幾多
基肥多苗最好遲dd先移
之後追肥
回復

惡姨 發表於 2010-8-28 10:33:09 |顯示全部樓層

回復 36# nhf

nhf, 有好多人都會好似你咁做嘅, 至於會唔會有收成, 我就唔敢講喇; 通常我地都會買種子包嘅來種, 因為種子包嘅包裝袋, 已經寫哂下種, 發芽, 成長日子, 收成期, 是否不能留種......等等呢D資料

或者去我地會去搵吓3兄哥咁啦, 因為佢嘅種子超正, 發芽率100%, 所以都可以考慮一吓

我地通常幾個園友仔, 都會發定D小苗, 每種發幾棵, 到時開田可以交換, 或者分享, 會開心好多嫁
回復

惡姨 發表於 2010-8-28 10:41:17 |顯示全部樓層

回復 37# amethysttsang

amethysttsan, 通常我地都會第一日就翻好哂土落埋基肥, 之後再追肥, 豐收1號係用黎追肥嘅, 但並唔會灑係泥面, 因為佢真係會發臭, 肥料係要有一段時間來發酵及分解, 呢段時間會勁臭, 會引來好多狂蜂浪蝶, 佢地會將田內嘅小苗食光, 所以我地會用竹仔開個窿, 再加豐收1號入去, 用泥蓋好, 等佢慢慢發酵, 就安全好多喇

D肥料唔會影響到d花嘅, 你D花都要施肥加嘛
回復