抽到社區園圃,要預備定乜嘢?

作者: nhf 發表于 2010-7-12 12:31:17
6765 68
peggykyw 發表於 2010-8-28 16:05:17 |顯示全部樓層
靚姨好犀利呀, 答得非常pro.又詳盡.

我地聽日開田, 依加落咁大雨, 塊田應濕透, 開田有咩要注意呢?
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-29 20:34:11 |顯示全部樓層
多謝惡e賜教~~
今日miss話基肥要3斤花生麩2斤骨粉~~原來要咁多架??
我total得3斤肥料咋~~~~之後都冇再去買肥了~~
見到大家都好快手好專業呀~~我就上完堂食飽飯晏晝先動工~~
好!!!呢幾日要DIY個網防止d雀仔食我d種子~~
回復

mono 發表於 2010-8-29 22:44:27 |顯示全部樓層
3斤花生麩2斤骨粉?我次都係每樣一斤。鉀肥加定好啲啵。
回復

peggykyw 發表於 2010-8-30 00:25:27 |顯示全部樓層
我都覺得3斤+2斤太多啦, 上手唔多唔少都有肥剩餘起田到, 除非個塊田係最初開發種野啦.
回復

peggykyw 發表於 2010-8-30 00:26:05 |顯示全部樓層
回復 42# amethysttsang

你抽到幾號田呀?
回復

惡姨 發表於 2010-8-30 10:23:46 |顯示全部樓層
回復 20# nhf

nhf, 你抽到幾號田呀??
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-30 21:41:43 |顯示全部樓層
我係16號田呀~~係入口既角笠頭~~呢個位好好呀~~冇人會行過黎~~
大家抽到幾號田呀~~大家通常幾時會去呢??
回復

nhf 發表於 2010-8-30 22:13:54 |顯示全部樓層
回復  nhf

nhf, 有好多人都會好似你咁做嘅, 至於會唔會有收成, 我就唔敢講喇; 通常我地都會買種子包嘅來 ...
惡姨 發表於 2010-8-28 10:33

妳好呀惡姨,多謝妳的回覆。皆因屋企部電腦壞咗,搞到而家先晜到妳嘅回覆。原來可以敢樣交換。開田個日導師話要落3斤花生麩+2斤骨粉,我照落咗,佢話要焗田3日,我都照做,但見唔係人人都焗,其實駛唔駛焗?想問為免D種子俾雀仔食咗,係咪要用網蓋住塊田?敢個綱邊到有得買?其實第一次種,乜都唔識,問都唔問得咁多,唯有邊做邊問,希望各位田友俾D意見。我抽到30號田呀。
回復

peggykyw 發表於 2010-8-30 23:33:42 |顯示全部樓層
我係16號田呀~~係入口既角笠頭~~呢個位好好呀~~冇人會行過黎~~
大家抽到幾號田呀~~大家通常幾時會 ...
amethysttsang 發表於 2010-8-30 21:41

吓, 你抽到我上期個塊田,
田下面有好多樹根會搶晒你d肥架, 塊田d泥又實的的, 我上期呢塊田收成麻麻地.
除了落基肥外, 仲要平時多施肥呀!

我今期抽到起你隔離左右, #11 & #17號.
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-30 23:49:11 |顯示全部樓層
其實我都唔想焗田架~~我不知幾想即刻落種子!!!
但係又唔想之後有虫虫wor...所以唯有焗啦!!!
好!!!聽日去街市'非買不可'睇下有冇o岩用既網先~~
回復

nhf 發表於 2010-8-31 09:22:57 |顯示全部樓層
吓, 你抽到我上期個塊田,  
田下面有好多樹根會搶晒你d肥架, 塊田d泥又實的的, 我上期呢塊田收成麻麻 ...
peggykyw 發表於 2010-8-30 23:33

Peggy, 妳好。 又會咁啱抽到妳塊田。請問妳之前種了甚麼瓜果,我喺咪會唔好重覆種同一嘢呀?呢塊田種乜適合呢?我打算今日去落種,要注意乜呢?唔該晒﹗
回復

惡姨 發表於 2010-8-31 09:31:41 |顯示全部樓層

今期我係5號田, 我就冇焗到田喇, 一開始就翻土落基肥, 加熟石灰, 搭瓜棚, 移苗; 我都想播種, 不過唔記得攞, 要星期四先得喇

我覺得焗唔焗田都冇乜所謂, D蟲蟲又唔會焗一次田就死哂, 之後佢地都會飛來產卵, 成長...等等

不如播種同移苗後, 做足防治功夫好過囉.... 噴藥噴密D, 預防勝於治療嘛  
回復

nhf 發表於 2010-8-31 09:35:02 |顯示全部樓層
Peggy, 妳好。 又會咁啱抽到妳塊田。請問妳之前種了甚麼瓜果,我喺咪會唔好重覆種同一嘢呀?呢塊田種乜適 ...
nhf 發表於 2010-8-31 09:22

Sorry, 未瞓醒,睇錯咗。唔喺我塊田。請問如落種後下大雨,會否沖走D種子?
回復

惡姨 發表於 2010-8-31 09:41:07 |顯示全部樓層
amethysttsang  & nhf 請收 PM
回復

nhf 發表於 2010-8-31 09:49:32 |顯示全部樓層
今期我嘅5號田, 我就冇焗到喇, 一開始就翻土落基肥, 加熟石灰, 擺瓜棚, 移苗; 我都想播種, 不過唔記得攞,  ...
惡姨 發表於 2010-8-31 09:31

Thanks,惡姨。導師講嘅嘢原來唔駛跟足,不過我喺新手,唯有照做。星期四我唔得閒,未能去拜訪妳啊﹗收到pm,真喺十分唔該哂﹗
回復

惡姨 發表於 2010-8-31 09:52:08 |顯示全部樓層
回復 55# nhf

welcome, welcome, 我星期六,日都落田嫁, 有時候返工前, 都會心掛掛去一個鐘先返工, 當然果日會心情好好多, 做野都輕鬆D
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-31 11:35:53 |顯示全部樓層
回復 49# peggykyw

woo...woo...點算呀~~~我塊田.....
冇得豐收頌獻喇......woowoo..........

原來17號田果個係你黎既~~我見到你很早就動手啊~~
回復

惡姨 發表於 2010-8-31 11:40:05 |顯示全部樓層
回復 57# amethysttsang

咁又未必冇收成, 祇不過要勤力D追肥, 呢個田仲未至於最差, 最差嘅今期已經做左示範田喇, 上手係管家嘅....he he
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-31 11:40:05 |顯示全部樓層
回復 52# 惡姨

已check pm~~thanks 惡e~~
請問用什麼藥噴虫虫好呢??
回復

吉祥 發表於 2010-8-31 12:25:31 |顯示全部樓層
回復 56# 惡姨

惡姨及大家好呀..
我同同事抽到33號田呀, 星期六過黎探你地丫...
回復