太熱是否會影響番茄開花結果?

作者: nhf 發表于 2010-7-5 12:54:15
1891 12
想問吓而家日日三十幾度,陽光猛烈,是否會曬親棵番茄?我盆番茄只見花 lump 但唔開花,是否與此有關呢?謝謝﹗
llaus 發表於 2010-7-5 14:30:48 |顯示全部樓層
蕃茄是怕熱同怕凍呀
回復

cklife 發表於 2010-7-5 19:08:02 |顯示全部樓層
剛剛去搵蕃茄既資料...佢寫住話太熱唔開花喎..話要到9月10月先會開花....

好想種蕃茄..但買唔到防虫網.....話要八月中先有貨....唯有等....反正而家真係好熱...咪話番茄...人出去都晒死...
回復

tigertam 發表於 2010-7-6 19:09:54 |顯示全部樓層
陽光猛烈,會曬親棵番茄。
夏天唔啱種,秋涼先種啦。
回復

nhf 發表於 2010-7-7 12:21:32 |顯示全部樓層
唔該晒各位花友,棵番茄唯有擺到九月,睇吓開唔開花。
回復

小寶 發表於 2010-7-7 12:27:43 |顯示全部樓層
擺得到梗係好啦...至怕...
回復

nhf 發表於 2010-7-8 16:20:36 |顯示全部樓層
小寶言下之意棵番茄是否未到九月就會枯死呢?我現在每天都淋水和施肥,依你經驗它捱不捱到九月份開花呢?謝謝!
回復

小寶 發表於 2010-7-8 16:42:02 |顯示全部樓層
回復 7# nhf

如果真係日晒雨淋的話, 全無遮陰咁講, 我諗係過唔到9月架, 你諗下, 仲有呢兩個火爐月喎. 我果d蕃茄c哂喇, 除非你果d係耐熱品種~
回復

eky 發表於 2010-7-8 18:29:26 |顯示全部樓層
我係露台幾棵已經變左樹枝, 我都日日淋水
回復

nhf 發表於 2010-7-9 13:35:18 |顯示全部樓層
回復 8# 小寶

唔該晒呀!我棵蕃茄唯有聽天由命啦﹗
回復

zero1 發表於 2010-7-9 21:15:26 |顯示全部樓層
真係太熱了.我果4棵車厘茄,棵棵有4呎高,睇住D花開花落,4棵只長1粒果--拇指咁大,而家剪左3棵,只留下有果哪棵等蕃茄它轉紅,始終都是自己親手種的,唔捨得同佢byebye,希望可以撐得住.
季節唔啱,遲D再努力過!
回復

nhf 發表於 2010-7-10 21:55:21 |顯示全部樓層
都好呀,有一粒番茄好過無,希望佢可以撐得住啦。順便一問,如果棵番茄真係謝咗,到九月,可唔可以種番生佢呀?
回復

zero1 發表於 2010-7-15 19:27:59 |顯示全部樓層

我會由種子開始種過.
因為即使熬過夏天,但大量落葉,枝幹徒長,已元氣大傷,救番都晒藥費,不如由頭開始.
回復