公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 發表于 2010-6-12 05:10:50
53946 328
jeffiau 發表於 2010-10-21 11:19:46 |顯示全部樓層
我都唔敢數幾多朵喇, 總之一個美祿開口樽入滿佢再加油咁囉,好似仲剩係用花瓣添咋,想勁啲就如你所講仲要浸 ...
muitau 發表於 2010-10-14 17:23

Sorry ar最近太忙遲了覆你,
其實我之前也想過種茉里再浸油浸莘取的,
但種了出來又不忍心手起刀落....

結果變了賞花算
回復

JENWU 發表於 2010-10-21 14:41:20 |顯示全部樓層
Hello,
迷迭香ok嗎?
回復

jeffiau 發表於 2010-10-21 14:52:28 |顯示全部樓層
Hello,
迷迭香ok嗎?
JENWU 發表於 2010-10-21 14:41

你好,我現在有塊田仔啊,有成7行, 遲D影相給你看
你給我的3棵有一棵死了(黑腳), 有2棵暫時幾健康啊
回復

JENWU 發表於 2010-10-21 16:16:11 |顯示全部樓層
咁就好啦,不過7行好多喎,小心身體啊
回復

esmonhk 發表於 2010-10-21 22:52:25 |顯示全部樓層
恭喜!加油呀..要種子出聲呀...大家一齊分享下,我有甜羅勒苗,你要嗎
回復

SSL200507 發表於 2010-10-22 09:25:17 |顯示全部樓層
回復 244# jeffiau

Where you get your own farm?  TKO or other place?
回復

jeffiau 發表於 2010-10-22 09:30:45 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

Where you get your own farm?  TKO or other place?
SSL200507 發表於 2010-10-22 09:25

我個friand屋企,離我好遠的,平日都不用我打理...
有機會我會再update,
最近都好煩好忙又好不開心
回復

SSL200507 發表於 2010-10-22 09:50:15 |顯示全部樓層
I remember that's the herbs garden at the BBQ house.  

Suggest you also plant 洛神花 there if there's space on ground.

For all the trouble facing, take a deep breath, stand straight and walk towards them.  Trouble will simply ran away from you.
回復

jeffiau 發表於 2010-10-22 09:54:42 |顯示全部樓層
I remember that's the herbs garden at the BBQ house.  

Suggest you also plant 洛神花 there if the ...
SSL200507 發表於 2010-10-22 09:50

謝謝你, 不過一言難盡, 問題始終要解決
回復

muitau 發表於 2010-10-22 14:39:04 |顯示全部樓層
Sorry ar最近太忙遲了覆你,
其實我之前也想過種茉里再浸油浸莘取的,
但種了出來又不忍心手起刀落.... ...
jeffiau 發表於 2010-10-21 11:19

使乜唔好意思0即add13icon ,呢到唔見一排大家就知對方忙架啦!
我都係架,自己種啲野硬係唔捨得郁佢架,親生仔丫嘛 add4icon
回復

jeffiau 發表於 2010-10-22 15:12:56 |顯示全部樓層
恭喜!加油呀..要種子出聲呀...大家一齊分享下,我有甜羅勒苗,你要嗎
esmonhk 發表於 2010-10-21 22:52

sorry遲了回覆,
我一定會出聲架my best fd
回復

esmonhk 發表於 2010-10-25 20:11:07 |顯示全部樓層
回復 252# jeffiau

唔遲唔遲,幾時覆我都得嫁
回復

jeffiau 發表於 2010-11-7 15:36:36 |顯示全部樓層
夠鐘交功課系列(1) - 綠薄荷 Green Mint

回復 12# cklife
CK多謝你。你第一盆送給我的綠薄荷, 是最好味的!

你第二盆送給我的, 是最可愛的!

回復 1# ht333147
HT大師兄多謝你。
你當時分享給我的綠薄荷, 現在跟著我到處衝鋒陷陣
由於環境絕對比我的小天地好, 所以才能保持筆直

BTG_CARMEN多謝你,
這是你給分享給我的下一代
一個月前
1289142944454.jpg 今日

其實BTG_CARMEN你分享給我那盆母珠還未死, 仍然健在, 也不停"生仔"分享給人。
但由於先後經歷過紅蛛等等,已無咁靚仔,
這次先由它仔仔頂住交功課啦!
回復

cklife 發表於 2010-11-10 08:59:38 |顯示全部樓層
你種得咁靚呀...我自己果D死晒....

不過算啦...冬天我都唔多種野...兩個月去一次旅行....番黎全部都變乾花....等春天先種過...
回復

jeffiau 發表於 2010-11-10 09:15:13 |顯示全部樓層
你種得咁靚呀...我自己果D死晒....

不過算啦...冬天我都唔多種野...兩個月去一次旅行....番黎全部都變乾花 ...
cklife 發表於 2010-11-10 08:59

哎呀, 我的也不是你的!
春天我俾過你咪有得再種^^
回復

cklife 發表於 2010-11-10 19:38:58 |顯示全部樓層
咁...我要最好食果種...嘻..嘻...
回復

jeffiau 發表於 2010-11-11 09:19:46 |顯示全部樓層
咁...我要最好食果種...嘻..嘻...
cklife 發表於 2010-11-10 19:38

這個當然啦!
你給了最好食果種給我,
我也會把最好食果種給你^^
回復

gunbuster363 發表於 2010-11-11 17:28:54 |顯示全部樓層
點解你D薄荷生得咁好
我果D就生得好無力
回復

jeffiau 發表於 2010-11-11 18:44:57 |顯示全部樓層
點解你D薄荷生得咁好
我果D就生得好無力
gunbuster363 發表於 2010-11-11 17:28

其實都唔係咁好的,你太客氣了^^
你要我俾D你^^
回復

gtrnismo 發表於 2010-11-12 14:53:50 |顯示全部樓層
sorry jeffiau

呢排超頹
本來話比野你都無

遲D有時間再咩過

不過你個花園已經康復到7788....

抱歉
回復