公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 发表于 2010-6-12 05:10:50
53795 328
cklife 發表於 2010-9-3 17:38:54 |顯示全部樓層
出事??

我想看看啊, 出了咩事呀?

我一直也想喝到手香汁的,
只是沒有攪攪機.... ...
jeffiau 發表於 2010-9-3 17:29

等我搵番段報紙先...
依篇謂外用既....話有傷口唔用得..唔係皮膚會潰爛
http://www.epochtimes.com/b5/6/2/26/n1237529.htm

依篇講食既...不過佢唔係生食..佢係煲水飲...
http://tcmadr.cgmh.org.tw/adr_v01/board/doc/121655091208.pdf

其實碰碰香同到手香藥效係咪即係一樣呀?但佢係唔同既植物喎....
gunbuster363 發表於 2010-9-6 09:45:42 |顯示全部樓層
唔知班葉倒手香食唔食得呢?
muitau 發表於 2010-9-7 11:16:46 |顯示全部樓層
等我搵番段報紙先...
依篇謂外用既....話有傷口唔用得..唔係皮膚會潰爛

依篇講食既...不過佢唔係生食.. ...
cklife 發表於 2010-9-3 17:38

你唔講都唔知,我估每種植物有有人受同唔受,但係啲人又係既,比我敷幾日唔得就轉way啦,仲繼續
cklife 發表於 2010-9-7 13:51:44 |顯示全部樓層
你唔講都唔知,我估每種植物有有人受同唔受,但係啲人又係既,比我敷幾日唔得就轉way啦,仲繼續 ...
muitau 發表於 2010-9-7 11:16

比我敷幾日唔得就轉way啦,仲繼續<---依句係重點呀....
jeffiau 發表於 2010-9-7 15:29:44 |顯示全部樓層
回復 165# cklife
回復 164# muitau
謝謝回覆^^
感謝你們給我的資料, 可惜我最近入了院,
幸好現在醫院可借電腦,
等我出院再再慢慢參考一下

唔知班葉倒手香食唔食得呢?
gunbuster363 發表於 2010-9-6 09:45

不可食用,只能觀賞
cklife 發表於 2010-9-7 15:32:57 |顯示全部樓層
回復  cklife
回復  muitau
謝謝回覆^^
感謝你們給我的資料, 可惜我最近入了院,
幸好現在醫院可借電腦,
...
jeffiau 發表於 2010-9-7 15:29

乜野咁大獲呀.....休息下啦...食清d喎.....等身體復原先食好野啦...
jeffiau 發表於 2010-9-7 15:38:43 |顯示全部樓層
乜野咁大獲呀.....休息下啦...食清d喎.....等身體復原先食好野啦...
cklife 發表於 2010-9-7 15:32

謝謝ck, 有心了
我入了院三日, 都沒有吃東西啊...
日日也只是吊鹽水
臭皮皮 發表於 2010-9-7 15:46:40 |顯示全部樓層
回復 168# jeffiau
究竟咩事呀,要好好保重身體呀?
金盞花 發表於 2010-9-7 15:49:01 |顯示全部樓層

知道你入咗醫院, 同你講聲~~~快d好番出院add12icon
cklife 發表於 2010-9-7 16:27:44 |顯示全部樓層
謝謝ck, 有心了
我入了院三日, 都沒有吃東西啊...
日日也只是吊鹽水
jeffiau 發表於 2010-9-7 15:38

咁睇黎你都唔可以同我一齊去犯罪喇...睇怕都係要等下次...
ice_moon226 發表於 2010-9-8 00:07:49 |顯示全部樓層
take care .  祝早日康復,快D出院, D 花花草草要你照顧架.
muitau 發表於 2010-9-8 10:57:39 |顯示全部樓層

咩事呀,保重身體喎!
咁有番啲精神上吓網同大家吹吓水都係一個唔錯既精神治療黎既!
jeffiau 發表於 2010-9-9 18:00:04 |顯示全部樓層
回復 169# 臭皮皮
回復 170# 金盞花
回復 172# ice_moon226

好開心啊~~
收到你們各位的留言, 多謝支持!!
之後續個慢慢和你們談天丫

回復  jeffiau

咩事呀,保重身體喎!
咁有番啲精神上吓網同大家吹吓水都係一個唔錯既精神治療黎既! ...
muitau 發表於 2010-9-8 10:57

謝謝你妹頭,
我也非常認同這是個良好的精神治療,
所以現在這情況都想簡短地覆一覆你先

咁睇黎你都唔可以同我一齊去犯罪喇...睇怕都係要等下次...
cklife 發表於 2010-9-7 16:27

sorry ar CK,
我一看到你這msg之後立即飛去那個post,
剛剛我才知道, 原來6天前你一直原來你一直待我決定,
可惜我身體又突然出事....
真的不好意思啊, 麻煩了你
cklife 發表於 2010-9-9 20:27:14 |顯示全部樓層
sorry ar CK,
我一看到你這msg之後立即飛去那個post,
剛剛我才知道, 原來6天前你一直原來你一直待我決定,
可惜我身體又突然出事....
真的不好意思啊, 麻煩了你

jeffiau 發表於 2010-9-9 18:00

唔好咁講。。你都知我去到都唔會點食野架喇。。。貪高興之嘛。。。。諗住你去既話,咪傾下計囉。。。。一大堆人熱鬧嘛。。。(順便買咸魚做手信咁姐)
下次仲有機會,佢地話事頭,天氣凍仲多野食啦。。
jeffiau 發表於 2010-9-9 21:16:15 |顯示全部樓層
唔好咁講。。你都知我去到都唔會點食野架喇。。。貪高興之嘛。。。。諗住你去既話,咪傾下計囉。。。。一 ...
cklife 發表於 2010-9-9 20:27

我睇完你個msg搞到更加更加想去了,
我未來都可能食不到太多野了,
我好想和你傾計好耐
cklife 發表於 2010-9-9 22:00:02 |顯示全部樓層
我睇完你個msg搞到更加更加想去了,
我未來都可能食不到太多野了,
我好想和你傾計好耐 ...
jeffiau 發表於 2010-9-9 21:16

下次啦...你剛返屋企..抖下唔用四圍去喇...
jeffiau 發表於 2010-9-10 14:55:53 |顯示全部樓層

住了院差不多一星期,
出院回到家... 就發現... 屍橫遍野!

ck分享的馬鬱蘭, 但已經比較好了,
我數過有2塊新葉出...

yvonnelam分享的紫貝天葵

BTG_CARMEN分享的歐芹, 原本好靚仔...

積積媽分享的薄荷...
薄荷都死...

紫蘇死了2盆...

已經代家人幫手, 可能他們太掛念我!

鳴............!add2icon
金剛 發表於 2010-9-10 15:50:20 |顯示全部樓層
紫貝天葵/
紫蘇/薄荷/
我都有~我可以給您
您要多休息~身體要緊~
保重~~
jeffiau 發表於 2010-9-10 15:56:17 |顯示全部樓層
紫貝天葵/
紫蘇/薄荷/
我都有~我可以給您
您要多休息~身體要緊~
保重~~
金剛 發表於 2010-9-10 15:50

你好, 很多謝你, 但真的不好了
我不想常常打劫你呢~~
金剛 發表於 2010-9-10 16:01:47 |顯示全部樓層
怎會呢^^
我有時要清貨,可以種新東西^^
我分享很開心的add6icon