公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 發表于 2010-6-12 05:10:50
53948 328
cklife 發表於 2010-10-10 07:40:53 |顯示全部樓層
第三章 - 金盞花的金盞花

有無搞錯呀...真的要開第三章!
對不起啊金盞花...鳴

其實發到芽的種子, 已經不 ...
jeffiau 發表於 2010-10-9 18:03

係咪比野咬呀....係中間枯既...?
回復

jeffiau 發表於 2010-10-10 17:17:32 |顯示全部樓層
係咪比野咬呀....係中間枯既...?
cklife 發表於 2010-10-10 07:40

你好, 真的不知發生咩事,

是啊你無看錯, 中間無啦啦枯了....
回復

cklife 發表於 2010-10-10 17:23:58 |顯示全部樓層
所以我估比野咬囉...就算折斷都唔似咁.....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-10 18:09:22 |顯示全部樓層
Will it be cockroach.  
回復

jeffiau 發表於 2010-10-11 00:40:48 |顯示全部樓層
回復 225# SSL200507

你好, 不出奇,
希望沒有吧, 驚驚
回復

金盞花 發表於 2010-10-11 16:48:06 |顯示全部樓層
第三章 - 金盞花的金盞花

有無搞錯呀...真的要開第三章!
對不起啊金盞花...鳴

其實發到芽的種子, 已經不 ...
jeffiau 發表於 2010-10-9 18:03

全軍覆沒~~~

我仲有種子, 再寄俾你種過
回復

jeffiau 發表於 2010-10-11 20:16:07 |顯示全部樓層
全軍覆沒~~~

我仲有種子, 再寄俾你種過
金盞花 發表於 2010-10-11 16:48

sorry ar my friand,
不用啊^^ 我還有, 上次沒有一次過落盡,
我會繼續努力的^^
謝謝你
回復

金盞花 發表於 2010-10-11 23:46:41 |顯示全部樓層
唔緊要, 下次種唔到再通知我, 因我都好似你咁種d嘢出嚟唔係咁順利.

大家努力add7icon
回復

jeffiau 發表於 2010-10-12 00:09:47 |顯示全部樓層
唔緊要, 下次種唔到再通知我, 因我都好似你咁種d嘢出嚟唔係咁順利.

大家努力 ...
金盞花 發表於 2010-10-11 23:46

謝謝你啊,
是呢, 不知你是種哪方面的嗎?
如果你有咩問題, 我也可以給你呢
回復

muitau 發表於 2010-10-12 11:26:02 |顯示全部樓層
早呀jeffi & 各位,
真係替你心痛呀,種得好地地都....
我間唔中都有出花墟搵金盞花,成日都無,估唔到你地自己種埋,
不過睇黎似乎都唔係易事!
回復

金盞花 發表於 2010-10-12 12:34:01 |顯示全部樓層
回復 230# jeffiau

問題總係有, 想起d羅勒種唔成就冇mood

回復 231# muitau

見花墟賣d種子比較貴, 我買$8.5-
你係咪想種金盞花(我張圗像)? 仲有呀, 你pm地址我, 等我寄俾你.
回復

gtrnismo 發表於 2010-10-13 01:24:26 |顯示全部樓層
香草重建家園應該比其他種類快
不用擔心

jeff, 大家支持你
(遲D係行動)
回復

jeffiau 發表於 2010-10-13 02:06:39 |顯示全部樓層
香草重建家園應該比其他種類快
不用擔心

jeff, 大家支持你
(遲D係行動)
gtrnismo 發表於 2010-10-13 01:24

GTR你好, 很久不見了,
想不到你回來就要你看這麼恐怖的環境, 真是慚愧~

回復  jeffiau

問題總係有, 想起d羅勒種唔成就冇mood

...
金盞花 發表於 2010-10-12 12:34

花花不好無mood啦, 我有D來自印尼的羅勒(是那種羅勒我暫時未知),
我環境這麼差, 十幾粒都發到2粒....
我個fd現在煩惱緊, 因他那裡環境太好啦, 一個盆發了十幾株苗出黎, 到時我俾幾株小苗你丫~~
(其實D羅勒種子是我個fd的印尼鄰居俾的, 他住鄉村, 次次燒野食就担大手板問我拎香草,
又唔知自己住得鬼死咁遠! 我呢D城市人, 入去要成兩個幾鐘, 次次等我入黎先Yip野搞到入不到味,
剛好他鄰居又給他種子, 他又有鬼咁多地方(環境還好好), 所以他就叫我幫他打埋, 以後BBQ就不用再等我入黎喎!
但他只是平日淋下水, 要我入去幫他打理, 所以我要拎走他D苗他都無我乎~~
正所謂"出得黎行, 預左要還", 哈哈
)

早呀jeffi & 各位,
真係替你心痛呀,種得好地地都....
我間唔中都有出花墟搵金盞花,成日都無,估唔到你地自 ...
muitau 發表於 2010-10-12 11:26

Hello妹頭,
原來你一直找金盞花, 早點出聲麻, 我早點知就會早點自動投案!!
金盞花不難種的, 我春天種了5粒, 5粒都發到芽(竟然!)
還要這麼差的環境才死了2棵...

不過7月給了emkey, 去到emkey時才死了1棵....

我都好掛念它們啊, 不知它們生成點呢~~
回復

cklife 發表於 2010-10-13 08:59:30 |顯示全部樓層
經過一輪試種菜後,實驗証明我住既地方唔係咁多空間比菜生長得好,所以係秋天我都打算種建我個香草園......以後都係主力種香草同有食療功效既野菜。(兩樣都好易種)

我之前同你講D牛至,好多生左根呀...遲D都會下泥....因為一輪無理佢地,泥入面生左好多虫虫.....要先攪惦D泥....
回復

金盞花 發表於 2010-10-13 12:07:06 |顯示全部樓層
回復 234# jeffiau

~羅勒小苗~ 好呀 先多謝你. 等有時間到你嗰邊取.
回復

muitau 發表於 2010-10-13 13:51:50 |顯示全部樓層
回復  jeffiau
見花墟賣d種子比較貴, 我買$8.5-
你係咪想種金盞花(我張圗像)? 仲有呀, 你pm地址我, 等我寄俾你.
金盞花 發表於 2010-10-12 12:34

Hello妹頭,
原來你一直找金盞花, 早點出聲麻, 我早點知就會早點自動投案!!
jeffiau 發表於 2010-10-13 02:06

之前我搵黎種係打算用黎浸金盞花油,後尾知要好多好多朵至有效用,我成個天台種晒都唔惦呀, 所以我都係欣賞好喇, 多謝你地add6icon
回復

金盞花 發表於 2010-10-13 14:55:19 |顯示全部樓層
回復 237# muitau

唔駛客氣
回復

jeffiau 發表於 2010-10-13 17:08:33 |顯示全部樓層
之前我搵黎種係打算用黎浸金盞花油,後尾知要好多好多朵至有效用,我成個天台種晒都唔惦呀, 所以我都係欣 ...
muitau 發表於 2010-10-13 13:51

E, 我有興趣看看資料,
要多少朵才有功效啊? 50%?
我見過好似要浸2次...

回復  jeffiau

金盞花 發表於 2010-10-13 12:07

好丫到時我們再夾夾時間
回復

muitau 發表於 2010-10-14 17:23:24 |顯示全部樓層
E, 我有興趣看看資料,
要多少朵才有功效啊? 50%?
我見過好似要浸2次...jeffiau 發表於 2010-10-13 17:08

我都唔敢數幾多朵喇, 總之一個美祿開口樽入滿佢再加油咁囉,好似仲剩係用花瓣添咋,想勁啲就如你所講仲要浸兩次,
我估我唔會花咁多人力物力去攪架喇,忘記佢啦,多謝!
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 21:53:43 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

金盞花 發表於 2010-10-13 12:07

羅勒小苗有啦, 有大約四至八塊葉仔, 你幾時得閒啊?
回復