公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 發表于 2010-6-12 05:10:50
53945 328
金盞花 發表於 2010-9-23 00:06:36 |顯示全部樓層
jefflau & N-Blythe

知道你哋喉嚨痛, 我有小小建議 ~~~煲羅漢果水~~~, 早前有幾次火燒喉嚨, 仲有d發燒, 我就不停沖蒜頭醋水飲, 又飲足2日羅漢果水就好番.  而有次好番第日仲狂食炸物都冇事, 厲害

其實近年我都唔想食西藥, 所以家中存放蒜頭醋 同羅漢果以備不時之需.
回復

jeffiau 發表於 2010-9-23 01:06:34 |顯示全部樓層
take care.
祝日日快樂,日日健康
JENWU 發表於 2010-9-22 20:47

謝謝你,
我們看看幾時出去見面丫,
祝 中秋節快樂

Jeff, 如果吃了中药還未能好轉,或要轉耳鼻喉專科,如我上次看了一個星期两位醫生,一直沒好轉,連吞口水都 ...
N-Blythe 發表於 2010-9-22 23:05

知道你哋喉嚨痛, 我有小小建議 ~~~煲羅漢果水~~~, 早前有幾次火燒喉嚨, 仲有d發燒, 我 ...
金盞花 發表於 2010-9-23 00:06

謝謝你啊金盞花,
我這幾天有試過用到手香+碰碰香, 都只是止一陣痛, 睡醒都再痛過...
多謝你的分享, 立即試試先

N-Blythe我也是, 吞口水好痛, 有時不小心痛到睡醒,
但自己又為食, 結果愈食愈痛, 愈痛愈食...
我真的要學下忍口啊~~
回復

cklife 發表於 2010-9-23 11:13:33 |顯示全部樓層

唉....病就戒下口啦......肥膩野唔好食住喇....唔好諗住食西藥就唔戒口先得架...飲多D水...訓多D啦....

死喇...變左亞媽咁添....不過真係唔抵得.....好想打你PET PET
回復

jeffiau 發表於 2010-9-23 16:15:22 |顯示全部樓層
唉....病就戒下口啦......肥膩野唔好食住喇....唔好諗住食西藥就唔戒口先得架...飲多D水...訓多D啦....

死 ...
cklife 發表於 2010-9-23 11:13

哎呀, 你邊度似我亞媽丫??!
俾盡都只做到家姐,
你keep得咁好

有你對我咁好我好開心架~~
不過你打我petpet都不痛, 我petpet太大...鳴....add2icon
回復

SSL200507 發表於 2010-9-23 19:23:33 |顯示全部樓層
煲羅漢果水 - Good Suggestion.

My doctor also said so.  One 羅漢果 break into piece, use 14 bowls of water to soak for half an hour and cook for minimum 40 mins.  Try and see if it works on you or you may need to cook a little bit condense.

Add Oil to Jeffiau and N-Blythe.  
回復

N-Blythe 發表於 2010-9-27 14:59:49 |顯示全部樓層

知道你哋喉嚨痛, 我有小小建議 ~~~煲羅漢果水~~~, 早前有幾次火燒喉嚨, 仲有d發燒, 我 ...
金盞花 發表於 2010-9-23 00:06
煲羅漢果水 - Good Suggestion.

My doctor also said so.  One 羅漢果 break into piece, use 14 bowls of ...
SSL200507 發表於 2010-9-23 19:23

現在已經好了很多,謝謝你們的關心
蒜頭醋我都有浸製,很好的療效,可是味道太難接受,留作家人飲用 ,羅漢果水又是一個好好介紹,謝謝提供資料!
ew (22).gif
回復

jeffiau 發表於 2010-9-27 19:25:00 |顯示全部樓層
現在已經好了很多,謝謝你們的關心
蒜頭醋我都有浸製,很好的療效,可是味道太難接受,留作家人飲用 , ...
N-Blythe 發表於 2010-9-27 14:59

N-Blythe你要小心點啊~!
保重
回復

JENWU 發表於 2010-9-27 20:54:20 |顯示全部樓層
出根啦, 遲d搵你呀
回復

N-Blythe 發表於 2010-9-28 12:27:25 |顯示全部樓層
回復 208# jeffiau

你身體好D嗎?
謝謝關懷   1_.gif
回復

jeffiau 發表於 2010-10-5 23:49:36 |顯示全部樓層

重建家園
第一章 - 唔生性!

較早前入院, 死了不少植物...
多了不少空間, 是時候了!!!

只可惜是... ...

在小弟另一個post, 有草友問我: [用種子種容易好多wor....超多架, 超易生....]
還有另一草友就附和:[非常贊同]

我就在這裡答你們吧!

不論落泥和用綿花,
同樣一粒無發過!!!
回復

jeffiau 發表於 2010-10-6 00:00:08 |顯示全部樓層

重建家園
第二章 - 死硬頸!

或者這刻你會想....
不播種, 那不如插枝啦~!

不過插枝也不見得好好多....

它們分別是juju和JicJicmom分享的迷迭香和牛至的枝條,
迷迭香在8月17號開始浸, 牛至則在8月31號至今...

它們確實是未死的....
為甚麼我這麼肯定?
因為它們會長新葉, 還會追光....

但唯獨是...
死硬頸,
不肯生根!!!
回復

cklife 發表於 2010-10-6 09:59:05 |顯示全部樓層
未死..咪當裝飾植物囉...一於同佢鬥長命...睇下佢幾時肯生根...
回復

muitau 發表於 2010-10-6 12:18:00 |顯示全部樓層
重建家園
第二章 - 死硬頸!
或者這刻你會想....
不播種, 那不如插枝啦~!
不過插枝也不見得好好多.... ...
jeffiau 發表於 2010-10-6 00:00

我的也是積媽比的,當日我是就咁插牠落濕泥(盆底常手水浸著),用透明膠封口保濕,而家大左好多,我相信都出左根喇.
或者你可以試吓喎.
回復

chutou 發表於 2010-10-6 13:56:39 |顯示全部樓層
身體同花花都要加油呀~~~

禾自己就發覺一樣野
就係發種子個時...望左成個禮拜......日日望佢呢就唔出芽...
過左一兩日先搞吓佢呢...哈..佢又標芽咁抵屎播
唔豬你地有無同感呢
回復

jeffiau 發表於 2010-10-6 18:29:09 |顯示全部樓層
未死..咪當裝飾植物囉...一於同佢鬥長命...睇下佢幾時肯生根...
cklife 發表於 2010-10-6 09:59

Thanks CK,
現在的我, 根本是和它們鬥長命...

希望不好我死先....

我的也是積媽比的,當日我是就咁插牠落濕泥(盆底常手水浸著),用透明膠封口保濕,而家大左好多,我相信都出左 ...
muitau 發表於 2010-10-6 12:18

妹頭你好, 插泥我試過好多次,
我用的是100%塘泥, 好保水,
點解我咁肯定呢? 因為我以前做soil lab, 在公司磅完量完再消埋毒先拎番黎用....上定是100%無雜質的,
但居然是...未成功過...

生命就是神奇在這地方吧!

希望我不會再開第三章....鳴

身體同花花都要加油呀~~~

禾自己就發覺一樣野
就係發種子個時...望左成個禮拜......日日望佢呢就唔出芽. ...
chutou 發表於 2010-10-6 13:56

謝謝你啊~~
現在我還是要停工休養, 才有這麼多時間打理它們,
不是是不是我太心急呢, 我得閒無事就去望下他們, 一日望幾次的^^
回復

michelleng516 發表於 2010-10-8 08:28:51 |顯示全部樓層
咁你要唔要百里香呀 我插咗d 預咗你一份啦 要我寄俾你吖
回復

jeffiau 發表於 2010-10-8 16:17:23 |顯示全部樓層
咁你要唔要百里香呀 我插咗d 預咗你一份啦 要我寄俾你吖
michelleng516 發表於 2010-10-8 08:28

真的?
好開心啊,
我好想好想好想好想好想好想要呀

真的好好好好好好多謝你呢~~
回復

michelleng516 發表於 2010-10-9 07:45:05 |顯示全部樓層
唔好咁客氣啦
回復

jeffiau 發表於 2010-10-9 17:50:33 |顯示全部樓層
唔好咁客氣啦
michelleng516 發表於 2010-10-9 07:45

真的好開心呢~~
那我們幾時可交收?
謝謝你, 感謝主!
回復

jeffiau 發表於 2010-10-9 18:03:49 |顯示全部樓層

<<重建家園>>
第三章 - 金盞花的金盞花

有無搞錯呀...真的要開第三章!
對不起啊金盞花...鳴

其實發到芽的種子, 已經不多。

唯一發到芽的都... ...

無啦啦....中間突然變幼了

唉, 我已再無氣力了!
回復