無名 AV 如何鑑定的方法

作者: 孖吉 發表于 2010-5-23 13:49:06
3414 21

第一條: 無名 AV 不要問花名 - 根本沒有問的必要

由於花主對 AV 的熱愛,常有花友出帖問 AV 的名字。又由於其他花友十分熱心,湧躍回覆他們所知 AV 的名字。結果眼見很多 AV 問名的答案都是錯的。連 單瓣/重瓣,堇形/星形,標準/迷你 的基本分別都搞錯。這不一定是回答的花友的問題,絶大部份花主根本沒有提供足夠資料。如果沒有其他花友及時指正,日後再分享出去,會造成整個品種的混亂 ...

因為 己登記AV品種約有1萬種,没有登記的品種應該比己登記的多數十倍。所以不可能單靠一張漠糊的相,或一張有花冇葉的相認出花名。而 AVSA 的照片庫的參考價值十分低,因為根本連花的大小這一點也往往無法看得到。

要認 AV 最重要了解不同品種形態的分別:
(1) 花形/花色
     AVSA 的花形,紋理的解釋
     花色的名稱
(2) 葉形/葉色
     各種斑葉 - by George
     AVSA 的不同葉形的解釋
     AVSA 的 Leave Types 相片
(3) 植株大小,是否懸垂 ... 等

所以如果要 ID 一棵 AV,最少要有以下幾張相:
> 花朵的正面照,可以看清楚花瓣是否一樣大
> 葉旳正面/背面,如果在冬天有斑而相中看不出,應該註明
> 植株 TOP SHOT,及一把呎,作為比例
另外亦要提供購買地點,是否朋友送贈資料 (朋友送的可能並非香港買到的品種)
雖然如此,有很多色顏/形態上的分別,單憑一張相是永遠無法看清楚的。

另外大家應該要明白,AV 是一種非常容易變種的花卉,所以你的 AV 可能跟本和 母株 有很大分別,己經不可以再認,或會認錯為其他品種。
而出售 無名AV 的商店,他們只是賣一棵 AV 給你,根本沒有責任確保品種純正,可能是己經跑色,變種的植株。(或者甚至可能是十字花的插葉版!)
而大家只是因為喜愛當時的花色去買它,而非它原來的品種名稱,就不用介意它有沒有名字了。

看過有一個經常參加比賽的大師曾經分享過 認花的經驗,大家可以參考:
http://violetvoice.yuku.com/topic/164

所以就是覺得它以某個品種,也應該非常小心,要長期留意比較 ... 與其如比,問名又何用呢?

正是:愛花何需問出身?有名不會美一分!

參考網頁
妙妙網 (整理得好的一個網,除了有相之外,最重要有該品種的描述) http://www.dollyyeh.idv.tw/picture.htm
AVSA 相片庫 http://www.avsa.org/Photographs.asp

評分

查看全部評分

puppy 發表於 2010-5-23 14:11:16 |顯示全部樓層
我覺得有時幫無名花搵名的過程可以學到唔少,如你上述講的花形花色分別等.
另外,有d有名插錯牌等等,出黎問係咪真係果個品種/跑色,
知道了,再努力學習,都可以改善增進自己養功.
我都好認同你的講法,就算真係想知名都應小心求証.
回復

irishuen 發表於 2010-5-23 14:16:56 |顯示全部樓層
如果係無名既就請勿硬加個名俾佢, 因為根本就未必係果棵花,
以免誤導他人
回復

bigwong 發表於 2010-5-23 16:18:09 |顯示全部樓層
謝謝marcuslee o既資料及解釋, 好有用。
另外想講o既係, o係追查花名o既過程中係可以加深對av o既認識, 咁當然係指真正對av 有興趣的朋友啦。
回復

sammy 發表於 2010-5-23 17:34:02 |顯示全部樓層
問題係點判斷呢隻花"應該"有花名, 邊隻"應該"冇, 呢個要睇得多至有呢個sense
回復

花太太 發表於 2010-5-23 17:37:19 |顯示全部樓層
Thank you marcuslee.

其實你都講得好啱, 有時有名無名都唔緊要, 只要喜歡就好了. 我讀書時, 種過幾盤av, 當時只因喜歡佢既花色.

但我呢兩日都出左個post問花名, 因為有朋友比左一盤生長得"ma ma dai" 既av我, 種左幾個月, 衣家生長得好好, 就好想知到佢既名, 我自己都係avsa到睇d相, 睇下可唔可以認得出. 係搵名既過程, 見到有咁多唔同既品種, 真係大開眼界.

而今次盤av重生, 令我好想正式了解av, 我一邊出post問花名, 另一邊亦有睇關於av既資料.

marcuslee既post上面既資料, 對我呢d新手嚟真係好有用.
Thank you.
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-23 17:40:30 |顯示全部樓層
M 字頭~~ 咁第二條哩
回復

孖吉 發表於 2010-5-23 20:01:14 |顯示全部樓層
回復 7# maggielawkm

第二條是:maggie 請將掉了牌的花交給我核對一吓
回復

孖吉 發表於 2010-5-23 20:09:20 |顯示全部樓層
問題係點判斷呢隻花"應該"有花名, 邊隻"應該"冇, 呢個要睇得多至有呢個sense
sammy 發表於 2010-5-23 17:34

如果有人問:"我响 bun bun 買咗盆 AV,但自己掉咗名牌" 同另一個說 "今日買了盆 AV, 問名" 真係完全兩回事囉~
回復

孖吉 發表於 2010-5-23 20:11:20 |顯示全部樓層
puppy, bigwong, 花太太,

我都係學習中,大家加油哦
回復

tongtony 發表於 2010-5-23 21:18:42 |顯示全部樓層
提供足夠資料,圖片,是可以幫助找出AV名稱. 感謝 marcuslee 的指導.
回復

irishuen 發表於 2010-5-24 02:01:58 |顯示全部樓層
仲有另一個辦法, 就是問下原有的花主, 因為花主最清楚自已有乜花
(花場管理人除外)
回復

Tony 發表於 2010-5-24 02:49:29 |顯示全部樓層

其實冇名就一早唔應該搵名~除非好特別唔會認錯嗰D啦
如果沒有其他花友及時指正,日後再分享出去,會造成整個品種的混亂 ... <---呢樣野我都講咗好耐,但我覺得如果有人堅持係某個名,其他人點講都係冇用囉~(因為我試過,講極都係唔聽)
至於上網睇倒花葉都似,都未必係,可能其實呢個世界得一棵,個主人登記咗都冇分過出去~
另外十字花的插葉版呢樣野,Angel's Petticoats同Angel's Petticoats Sport明顯係亂晒~好明顯所謂Sport只係走色囉~
leo講過:''一般在花色, 花形, 葉色或葉形上出現進步, 我們可以用 "Sport" 來形容, 但返過來退化了, 便不可以用 "Sport" 這個字了."
講開名呢樣野,又順帶一提
寫名記得記得要寫返Rob's,Lyon's呢D
例如JC's Friendship同Friendship,係2隻花黎,寫少都會亂

評分

查看全部評分

回復

花太太 發表於 2010-5-24 11:31:08 |顯示全部樓層
我都想問下, 其實d av走色走樣係點分?
可能人地比我既時候已經係咩都走晒, 走左之後同其他品種相似/甚至一樣, 咁點算, 係咪真係去唔返原本個花色花樣?
回復

Tony 發表於 2010-5-24 12:02:01 |顯示全部樓層
我都想問下, 其實d av走色走樣係點分?
可能人地比我既時候已經係咩都走晒, 走左之後同其他品種相似/甚至一 ...
花太太 發表於 2010-5-24 11:31

人地比你ge時候,如果有名咪知有冇走色囉
冇名ge,咪又返黎呢個問題~就係叫唔好搵名囉~相似唔等於相同
回復

花太太 發表於 2010-5-24 12:15:43 |顯示全部樓層
Tony, Thanks.
我意思係.......如果唔知名, 就無辦法知道佢有無走色走樣?
回復

Tony 發表於 2010-5-24 12:20:28 |顯示全部樓層
Tony, Thanks.
我意思係.......如果唔知名, 就無辦法知道佢有無走色走樣?
花太太 發表於 2010-5-24 12:15

唔知原本係點樣,又點會知佢有冇走色走樣呢
回復

孖吉 發表於 2010-5-24 12:31:25 |顯示全部樓層

唔知原本係點樣,又點會知佢有冇走色走樣呢
Tony 發表於 2010-5-24 12:20

係囉,所有 av 都係由幾個原種繁殖出來,在家裏種的所有 AV,不論有名冇名都係變異品種
回復

Jesation 發表於 2010-5-25 14:20:39 |顯示全部樓層

當你手上有一盤花,係一定會好奇想知佢名o架。add7icon 同埋知道咗名之後容易d交流打理方法,容易d分享、交換、賣。

與其叫人唔好問,學你話齋不如叫佢影清楚d相先問。反正,有人鍾意問,又有人鍾意答,好自由。至於好心做咗壞事o既,真係要靠有sense的網友指正兼長期對比喇。

我估新手唯一識分只係價錢,十零廿蚊買倒盤果d唔好問名,其他要慢慢搵名先培養倒經驗,所以我會繼續問名。add7icon
回復

Jesation 發表於 2010-5-25 14:25:50 |顯示全部樓層
多口問多句,十字花有名o既機會係咪大d add3icon
回復

12下一頁