vege的天台~更新, hea爆防虫室完成了, 嗚謝model哥斯拉

作者: vege 發表于 2010-5-21 18:29:20
2933 24

第一次share種植既相~~ 大家多多指教~~ 本人是超級新的新手~~ 咩都試下~ 希望遲d會有進步啦
經過一輪同大自然同昆蟲界苦戰後,死傷慘重~基本上大部份都俾風雨同虫虫ko晒.
呢個係之前既境象:

之後,買左個摺疊帳篷, 選出有得留低既小朋友, 有帳篷頂住d雨, 非常好. 唔知係咪平時我天台個太陽真係好勁, 好多植物都冇啦啦死, 擺左係帳篷2日, 全部都大得好快, d葉綠左, 蓄茄仲出埋花tim. 但植物唔係曬太陽會好d咩?百思不得其解, 要再觀察下. 可以日出日落斜晒既時候已經吸夠陽光? 請高人指點指點~
有得留低:

為左防虫 (好可怕既虫, 食晒我d白菜同生菜....)
買左材料整個防蟲空間, 4呎高(1呎做腳), 5呎長, 3呎闊, 施工中... (簡單製作......前面用魔術貼開關, 希望可以加4個"碌", 咁會方便d)
得一邊完成...:

學習中~~ 請大家多多指教

(唔知點解呢幾幅圖會重覆左, 想edit走又唔見有... 點攪~ha)
kenjoey999 發表於 2010-5-21 18:41:45 |顯示全部樓層
加油啊!
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-21 20:04:06 |顯示全部樓層
vege~

歡迎加入種毒樂園~

回復

新丁乙 發表於 2010-5-21 20:06:40 |顯示全部樓層
努力呀,你就好, 有咁大空間俾你種植, 梗係要樣樣試下。
但要小心啲, 如果一棵/盤有蟲蟲, 小心會野到比其他, 要特別留意
回復

vege 發表於 2010-5-21 21:18:36 |顯示全部樓層
試過有蟲喇~~ 怕怕. 真係捉不完的~~ 佢一路食我一路捉... 噴苦煉油都唔死... 最後果幾盤都被out左出局... 有一盤係角落的... 成盤食晒..~ 希望個diy防蟲小屋可以頂住d蟲蟲~~ 好開心, 剛剛已經轉晒洞同上左一半"羅絲", 希望呢幾日有時間上埋個防蟲網.~~
回復

vege 發表於 2010-5-21 21:19:00 |顯示全部樓層
試過有蟲喇~~ 怕怕. 真係捉不完的~~ 佢一路食我一路捉... 噴苦煉油都唔死... 最後果幾盤都被out左出局... 有一盤係角落的... 成盤食晒..~ 希望個diy防蟲小屋可以頂住d蟲蟲~~ 好開心, 剛剛已經轉晒洞同上左一半"羅絲", 希望呢幾日有時間上埋個防蟲網.~~
回復

新丁乙 發表於 2010-5-21 21:58:40 |顯示全部樓層
祝你好運, 希望你盡快趕走啲蟲蟲
回復

小蘑菇 發表於 2010-5-22 00:12:59 |顯示全部樓層
vege 你好~ 我都係岩岩中毒左無幾耐, 依家都係租塊田仔種野咋, 真係好羨慕你有咁大嘅天台種野, 我塊田都勁多芽蟲, 依家頭痛中, 希望你我都努力, 消滅 d 蟲蟲啦~
回復

vege 發表於 2010-5-22 00:44:41 |顯示全部樓層
vege 你好~ 我都係岩岩中毒左無幾耐, 依家都係租塊田仔種野咋, 真係好羨慕你有咁大嘅天台種野, 我塊田都勁 ...
小蘑菇 發表於 2010-5-22 00:12

哈哈~~ 我都係近幾個月先開始種野. 種野真係好好玩. 有喜有悲. 失敗既作品有好多.... 好浪費~但失敗係成功個媽媽~~你要加油呀~
d蟲蟲, 已經ko左係垃圾筒... 要start fresh 至得. 呢排個天唔知做乜, 一時落雨, 一時勁曬...總之, 希望快d有得食自己種既野, 我就心滿意足喇
~~
回復

vege 發表於 2010-5-22 00:47:04 |顯示全部樓層
vege~

歡迎加入種毒樂園~
BanbieChan 發表於 2010-5-21 20:04

多謝~~ 我諗我真係種左毒了~
回復

vege 發表於 2010-5-22 17:04:50 |顯示全部樓層
又發現蟲蟲, 係太陽花上面. 上次捉果時掉落水都唔死,一路係杯邊爬出黎. 今次搵左隻杯裝住未稀釋既detol, 捉完掉落去... 即死..  自己都覺得有少少殘忍. 希望快d整好防蟲小屋, 唔使再"殺生"
回復

小蘑菇 發表於 2010-5-22 21:10:52 |顯示全部樓層
哈哈~~ 我都係近幾個月先開始種野. 種野真係好好玩. 有喜有悲. 失敗既作品有好多.... 好浪費~但失敗 ...
vege 發表於 2010-5-22 00:44

係丫, 真係好好玩, 見住佢地長大, 有收成, 覺得好有滿足感, 好開心的~
回復

vege 發表於 2010-5-26 16:16:09 |顯示全部樓層

用左5個鐘, 終於攪掂個防虫小室... 勁hea爆作品, 落手做同想像真係差好遠... 整整下果度又差d果度又差d... 最後只用釘書釘釘實晒就算了......, 上面搵塊平浴簾頂住... haaa, 唔知幾知吹爛... 用住先~ ha
吽左盒骨粉同花生麩, 唔知做法岩唔岩呢?? 幾個月後開黎睇再用埋就知了~~~ 另望高人指點指點~~

hea爆防虫室

哥斯拉行過

雖然製作不如理想, 但好滿足
他說: 個防虫物體真係好hea喎..

開花開花~~~~

評分

查看全部評分

回復

花果山 發表於 2010-5-26 19:16:43 |顯示全部樓層
用左5個鐘, 終於攪掂個防虫小室... 勁hea爆作品, 落手做同想像真係差好遠... 整整下果度又差d果度又差d...  ...
vege 發表於 2010-5-26 16:16

恭喜新屋入伙add10icon
回復

小寶 發表於 2010-5-27 00:53:26 |顯示全部樓層
hi vege, 你好呀!

我諗加浴廉會有反效果, 防蟲網已是灰色,應該有隔光效果, 如加埋浴廉入面的植物我怕會有點焗, 如真的下雨, 防蟲網會減低雨水的衝力, 減少了對植物的影響~

另外放在磚面的植物在夏日會受晒磚放番出來的太陽熱力, 加埋本身天氣, 盆入面的水份會好快被蒸走,所以最好問一下在天台種植的網友他們意見點解決呢個問題呀!

評分

查看全部評分

回復

vege 發表於 2010-5-27 08:39:12 |顯示全部樓層
回復 15# 小寶

oh~~~ 原來係咁~~ 唔怪得之之前未買帳篷時d植物好快用玩, 原來太熱. 多謝你~
  自從佢地生活係帳蓬下, 先至大得快d, 我以為係個陽光太勁.
  而家佢地離開左帳篷, 係個hea爆室入面, 等我快d拆左個頂先>>>
回復

vege 發表於 2010-5-27 09:16:11 |顯示全部樓層
如果可以上網買園藝用品就好喇, 次次都搬屋咁重, 入到去又睇唔晒d野....
回復

小巫 發表於 2010-5-27 09:34:28 |顯示全部樓層
vege,你好,我在花園仔老師那裡看到佢嘅網室頂部是用透明膠cover,可以防雨又有陽光照到..
回復

vege 發表於 2010-5-27 10:14:17 |顯示全部樓層
回復 18# 小巫

謝謝你~ 我都有諗過同打算試下.
因為我天台係由早上到3,4點都曬到飛起 (日出斜曬3/4個天台, 中午暴曬, 日落又斜曬大半個天台), 連太陽花都曬到dur晒死埋. 岩岩睇完post, 我諗緊係咪因為太熱加埋地磚熱到d植物乾晒.
如果好天, 3個鐘到d泥到不得了, 之後好快死了.
多謝你見議~~ 我會努力試下唔同方法, 睇下點樣可以對付個超級太陽.

努力學習中~~
回復

花果山 發表於 2010-5-27 11:50:09 |顯示全部樓層
回復  小巫

謝謝你~ 我都有諗過同打算試下.
因為我天台係由早上到3,4點都曬到飛起 (日出斜曬3/4個 ...
vege 發表於 2010-5-27 10:14

vege你好!
我係用呢個有碌架,係吉吉島買.我覺得幾好用,唔駛痴實個地面又可以方便推動
回復

12下一頁