我愛種植 (點解西瓜會咁樣????)

作者: vege 發表于 2010-7-4 22:03:15
1478 6
終於有點小成績了, chilli 出左~ 蔥愈來愈粗~~ 栗米同菜都食得了~ 蕃茄就死晒...
但有點問題想請教大家.
1. SSL25596.JPG

我出左3個西瓜, 大大下佢地個底個"頂"都出pat黑色野, 點解?
我剪左一個落黎, cut開, 入面仲係白色, 但冇其他問題.
我有笠袋袋的, 打孖上, 果蠅應該針唔到.
係咪我有d野疏忽了? 請指教.

2. SSL25589.JPG
呢個係咩瓜我唔記得左了~ 哈 (好似係蜜瓜...)
咁樣係咪代表授左粉呢? 請指教~~
我唔識人工授粉 (而家都係靠蜜蜂幫手), 因為唔識分女仔/男仔花..., 請教教小妹點分.謝謝.
amethysttsang 發表於 2010-7-5 00:16:59 |顯示全部樓層
個瓜好恐怖呀!!!咁點呀~~有冇食到呀??
回復

黃金俠 發表於 2010-7-5 09:49:11 |顯示全部樓層
係米比泥浸爛左呀?
回復

cklife 發表於 2010-7-5 10:58:50 |顯示全部樓層
咁似D蕃茄唔夠鈣爛羅友既?  唔知西瓜會唔會一樣原因呢?
我無種過...亂估既...都係等其他人答....
回復

vege 發表於 2010-7-5 13:15:47 |顯示全部樓層
回復 3# 黃金俠

個瓜係吊係空中的, 應該掂唔到泥~~ 唔知點解呢, 希望有得食啦..
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-5 13:19:00 |顯示全部樓層
我8卦...會唔會個袋去唔到水 (有積水)....?
回復

vege 發表於 2010-7-5 13:50:03 |顯示全部樓層
回復 6# giveupaguy

會唔會呢~ 可能係. 但係好巧合係3個瓜同時係個底蒂度開始變黑..
我岩岩上網搵下, 會唔會係"黑心病"呢 (俗稱臍仔病)????
但網上資料唔多
回復