香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 芝士波波

芝士波波

作者: acmc 發表于 2010-3-18 09:54:01
9035 67
fcc 發表於 2010-4-21 16:10:36 |顯示全部樓層
我整過芝士波波, 食譜都係木薯粉+糯米粉, 用芝士真係比芝士粉好味, 但係我唔鍾意食咸ge芝士波波, 唔知有無高人可以俾個甜ge食譜我呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-21 18:39:01 |顯示全部樓層

芝士本身係有咸味喎,你要甜就可以加糖,份量要自己試啦(如果有花友試過就好d),可以meet d麵團試下味道,不過搓粉時要多少少時間等d糖溶向麵團度~
另外可以搵d低鹽芝士做,不過冇咁香,亦可以搵 pizza芝士,記得低脂個隻好似唔咸架,代價無無乜芝士味,奶味亦輕~
回復

fcc 發表於 2010-4-22 16:50:41 |顯示全部樓層
我買咗Parmesan cheese, 唔係芝士粉, 諗住加多d糖試吓, 因為真係鍾意食甜ge, 不過我都想整好以a-1嗰d有紅豆味, 芝麻味嗰d, 但唔想用預伴粉, 唔知各位有無食譜可以提供呢?
回復

fcc 發表於 2010-4-27 17:58:00 |顯示全部樓層

我整咗甜版芝士波波, 不過因為d糖融咗之後令到個嗰舊芝士糰變軟咗, 但係味道唔錯
回復

jellyfishy 發表於 2010-4-27 18:03:17 |顯示全部樓層
我整咗甜版芝士波波, 不過因為d糖融咗之後令到個嗰舊芝士糰變軟咗, 但係味道唔錯  ...
fcc 發表於 2010-4-27 17:58

張相影得好靚~ 請問糖的份量如何?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-27 18:25:47 |顯示全部樓層
我整咗甜版芝士波波, 不過因為d糖融咗之後令到個嗰舊芝士糰變軟咗, 但係味道唔錯  ...
fcc 發表於 2010-4-27 17:58

可以焗之前放冰格30min試下~
回復

fcc 發表於 2010-5-12 16:56:28 |顯示全部樓層
張相影得好靚~ 請問糖的份量如何?
jellyfishy 發表於 2010-4-27 18:03

用咗60G糖, 但都唔係好甜, 不過下次會減奶, 睇吓會唔會杰身D
回復

fcc 發表於 2010-5-12 16:57:39 |顯示全部樓層
回復 66# prodorothyhkg

放咗入雪櫃GA嘞, 都無咩用, 不過冰格咪結咗冰, 都係搓唔到波波狀GA啦
回復