香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 芝士波波

芝士波波

作者: acmc 發表于 2010-3-18 09:54:01
9036 67
fianfumy 發表於 2010-3-19 02:40:11 |顯示全部樓層
用Lactos 會唔好味呀 , 太濕啦...收風收遲咗! 出咗手啦, 用lactos係無芝士味的, 用卡夫芝士粉好味d.

你 ...
acmc 發表於 2010-3-18 22:50

用Lactos 會唔好味呀 , 太濕啦...收風收遲咗! 出咗手啦, 用lactos係無芝士味的, 用卡夫芝士粉好味d.

你改用Parmesan cheese 來整會香好多, 再上加重口感可再加mozaarella cheese 咁就好好味呀 !....意思是用Parmesan cheese 仲香過卡夫芝士粉嗎? 我從未用過芝士粉整 , 但我食過卜友用芝士粉整的, 我覺得芝士粉個味好假囉 , 感覺用芝士會實在d囉, 其實好多芝士都得架, 唔一定係我講的2種  ! 芝士碎我試過用車打、高打、依頓,亦試過在這些芝士中加入少許mozzarella芝士,每種都很好吃。   
回復

fianfumy 發表於 2010-3-19 02:48:07 |顯示全部樓層
還有我見有些芝士波波食譜會加泡打粉, 你覺得有無必要呢?
泡打粉會唔會係d唔好嘅嘢? 有時我用來整蛋糕又 ...
acmc 發表於 2010-3-18 23:10

還有我見有些芝士波波食譜會加泡打粉, 你覺得有無必要呢?  泡打粉即是發粉, 用來發起及讓它鬆軟呀 !

泡打粉會唔會係d唔好嘅嘢? 泡打粉你可買"無鋁" 那種, 紅色罐大約$20 .

有時我用來整蛋糕又唔覺個蛋糕鬆得去邊喎 ? 蛋糕係睇一DD 蛋糕 , 用作SCONE  , 鬆餅, 曲奇會較多, 如果是海綿蛋糕係靠你打起個蛋或蛋白來鬆軟 !

本來我唔食得蛋黃, 但最近我不停咁買好多蛋, 因為要做實驗, 我由第一次學整海綿蛋糕至今從沒失手, 次次都非常成功滿意, 但當要做其它味道, 除咗用粉類, 如果要加水加奶加汁加茸, 做出來的口感, 都唔夠海綿蛋糕那種綿法, 有辦法嗎? 海綿蛋糕當然係最軟啦, 如果你想冇咁易失手, 你可加乳化劑囉, 但整蛋糕唔係每一種都係咁軟喎 , 有D蛋糕係比較實身架 , 牛油蛋糕, 香蕉蛋糕, 柚子 / 芒果蛋糕等 , 只有水果或某D濕的材料係會差D , 仲有是牛油關係 , 用牛油會實少少, 你可改用葡萄籽或橄欖油囉, 當然香味會有少少分別囉 !  

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-3-19 09:12:38 |顯示全部樓層
acmc 和 fian 的食譜最大分別係木薯粉和粫米粉的份量.
請問用較多木薯粉的口感係點架?
回復

acmc 發表於 2010-3-19 09:12:38 |顯示全部樓層
acmc 個食譜易d, fian那個又好像好好吃~~
未決定用那個食譜~
jellyfishy 發表於 2010-3-19 00:00

功夫多d都唔會多得去邊, 都係當玩當娛樂, 你可以每個食譜份量只做一半, 即係一隻蛋分兩份, 唔啱口味都唔洗食咁多, 我都係咁做實驗!
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-19 09:15:11 |顯示全部樓層
功夫多d都唔會多得去邊, 都係當玩當娛樂, 你可以每個食譜份量只做一半, 即係一隻蛋分兩份, 唔啱口味都唔洗 ...
acmc 發表於 2010-3-19 09:12

一隻蛋分一半呀... 我成日開蛋打到天一半地一半....
都係試整完, 分俾同事食左去~ 無話食唔晒既...
回復

acmc 發表於 2010-3-19 09:32:32 |顯示全部樓層
一隻蛋分一半呀... 我成日開蛋打到天一半地一半....
都係試整完, 分俾同事食左去~ 無話食唔晒既...  ...
jellyfishy 發表於 2010-3-19 09:15

好似琴日咁, 用lactos試, 我都用咗兩個食譜試, 有個係90g糯米粉 30g木薯粉, 分別係多d木薯粉嘅"好似"無咁煙韌, 但唔排除係因為用咗lactos令至太濕造成, 唔好食點請人食, 要睇吓你d同事係邊種人, 我個honey毫不保留的, 通常最好味的都留比佢食, 差點味道的都係自己"近", 因我捨得食, 捨得用, 但就唔捨得浪費呀, 而fian個食譜話好好味喎, 所以我要去揾揾佢話嗰d碎芝士, 我會試吓.
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-19 09:37:28 |顯示全部樓層
我d 同事~~~ 垃圾桶~~~ 哈哈哈~~~~ (除非真係好難入口就另計 )

係呀 ~ fian個條form, 有些花友食過話好食, 所以我心郁郁想用佢多木薯粉和造法.
回復

acmc 發表於 2010-3-19 09:48:50 |顯示全部樓層
我d 同事~~~ 垃圾桶~~~ 哈哈哈~~~~ (除非真係好難入口就另計   )

係呀 ~ fian個條form, 有些花友食過 ...
jellyfishy 發表於 2010-3-19 09:37

我都一定會試.
回復

fianfumy 發表於 2010-3-19 14:00:49 |顯示全部樓層

口味係好個人 , 我建議兩個做哂先有比較,但第一次整的講番比你知點解....

我係由第一次整糯米粉多過木薯粉架 , 即是樓主咁上下份量 , 做出來都好味道...

但有卜友研究完掉轉D比例 , 發現木薯粉多於糯米粉出來會更軟呀 , 所以後來我係跟木薯粉多的做法 , 因為口感上軟好多 , 之後我就用POST出來食譜整囉 , 但切記一定要用心搓, 不可貪快及求其呀 。。。
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-19 14:03:41 |顯示全部樓層
口味係好個人 , 我建議兩個做哂先有比較,但第一次整的講番比你知點解....

我係由第一次整糯米粉多過木 ...
fianfumy 發表於 2010-3-19 14:00

咁你覺得邊種份量好食d?
回復

fianfumy 發表於 2010-3-19 14:10:18 |顯示全部樓層
咁你覺得邊種份量好食d?
jellyfishy 發表於 2010-3-19 14:03

係木薯粉多的食譜呀 !
回復

acmc 發表於 2010-3-19 15:03:46 |顯示全部樓層
係木薯粉多的食譜呀 !
fianfumy 發表於 2010-3-19 14:10

好心急想快 d 試吓呀!
我個係網上的"韋太"食譜.
回復

fianfumy 發表於 2010-3-19 17:04:39 |顯示全部樓層
好心急想快 d 試吓呀!
我個係網上的"韋太"食譜.
acmc 發表於 2010-3-19 15:03

哈哈.... 韋太真係好嘢架, 她真係整得好才Post 出來架, 不過她近年出書, 好多都冇寫食譜呀 , 要私人問她才攞到譜咋...
回復

acmc 發表於 2010-3-19 22:14:41 |顯示全部樓層
我d 同事~~~ 垃圾桶~~~ 哈哈哈~~~~ (除非真係好難入口就另計   )

係呀 ~ fian個條form, 有些花友食過 ...
jellyfishy 發表於 2010-3-19 09:37

我又試咗啦!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-19 22:47:41 |顯示全部樓層
你真係好快手呀 , 你係咪唔駛返工架, 咁多時間整嘢食的???

睇第2幅相好似有一粒粒既 ?
回復

catcat33 發表於 2010-3-19 23:07:21 |顯示全部樓層
泰國生粉(木薯粉)。百佳有得買,向粟粉附近。
回復

acmc 發表於 2010-3-19 23:32:12 |顯示全部樓層
你真係好快手呀 , 你係咪唔駛返工架, 咁多時間整嘢食的???

睇第2幅相好似有一粒粒既 ? ...
fianfumy 發表於 2010-3-19 22:47

我已是熟手技工, 要整的其實唔洗好多時間, 好快攪掂, 整這個之前, 都整好咗個文華紐約芝士蛋糕tim, 所以你見個焗盤底有些油, 我仲等緊你個舊食譜呀! 係未有信心學整麵包, 無信心, 所以無開始!!
無粒粒, 搓得舊粉都唔錯的, 但無韋太個食譜的粉團咁容易造型, 我用兩隻茶匙夾落個焗盤上, 個樣唔係咁靚囉, 唔想再洗手ma, 但焗起又圓返晒喇!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-21 00:19:22 |顯示全部樓層
我已是熟手技工, 要整的其實唔洗好多時間, 好快攪掂, 整這個之前, 都整好咗個文華紐約芝士蛋糕tim, 所以你 ...
acmc 發表於 2010-3-19 23:32

因為木薯粉多d , 較為黐囉....
因你沒有麵粉切割刀, 所以會較難分呀 !
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-27 10:28:29 |顯示全部樓層
終於整好左喇~~
因為驚衰,用平平地既芝士粉試下.
都幾好食,已經用卡夫芝士粉,但都係唔太重芝士味,想咸少少,下次要用芝士碎,應該好食好多.

焗左出來,軟軟綿綿,但個樣唔似你地個d咁鮮色,我個d似scone樣~
唔知係咪多士爐焗出來個樣都係咁呢?   ....
P1010806 copy.jpg

P1010808 copy.jpg
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-27 12:35:11 |顯示全部樓層
再做一次,今次用了芝士碎,個成品樣子同之前的好唔同.... 點算呀?! 點解會咁架?!

P1010811 copy.jpg

P1010812 copy.jpg

P1010813 copy.jpg
回復