香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 芝士波波

芝士波波

作者: acmc 發表于 2010-3-18 09:54:01
9031 67
A材料︰
糯米粉 110克  
木薯粉   15克  
芝士粉   40克  
鹽  1/4茶匙   
B材料︰
已溶牛油 3湯匙   
蛋  1隻   
C材料︰
牛奶  約70毫升  

做法:
1.先將A放在碗內混合均勻 。
2.之後將B加入A內攪勻 。
3.攪勻之後先加C(若太乾可放多少少,太濕就減d啦)。
4.預熱焗爐200度 。
5.用整湯丸o既做法,搓成湯丸大小放響牛油紙上面 。
6.放入已預熱200度o既焗爐焗15-20mins即成。

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-3-18 11:44:39 |顯示全部樓層
嘩~ 呢個正呀~~ 口感如何??
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 11:45:55 |顯示全部樓層
蛋  1隻? 洗唔洗打起隻蛋呀?
回復

acmc 發表於 2010-3-18 12:05:34 |顯示全部樓層
蛋  1隻? 洗唔洗打起隻蛋呀?
jellyfishy 發表於 2010-3-18 11:45

外脆內煙韌, 隻蛋唔洗打起的, 全部料撈埋就得, 好易做, 而且洗少好多隻碗.
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 12:10:10 |顯示全部樓層
外脆內煙韌, 隻蛋唔洗打起的, 全部料撈埋就得, 好易做, 而且洗少好多隻碗. ...
acmc 發表於 2010-3-18 12:05

唔該晒~~~
好吸引~~
請問你用邊隻芝士粉? 
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 12:10:51 |顯示全部樓層
唔知超市/街市有無木薯粉 賣~?? 
回復

acmc 發表於 2010-3-18 12:45:29 |顯示全部樓層
唔該晒~~~
好吸引~~
請問你用邊隻芝士粉? 
jellyfishy 發表於 2010-3-18 12:10

一次要用半支, 我想用lactos試吓, 再用這隻芝士粉放面, 睇吓焗出來會有咩效果, 做好再影相比你睇.
回復

acmc 發表於 2010-3-18 12:48:29 |顯示全部樓層
唔知超市/街市有無木薯粉 賣~?? 
jellyfishy 發表於 2010-3-18 12:10

我琴晚去二德x入貨買的, 你可以去買泰國食品的舖頭都有, 我係超市同雜貨店都揾唔到.
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 13:08:24 |顯示全部樓層
一次要用半支, 我想用lactos試吓, 再用這隻芝士粉放面, 睇吓焗出來會有咩效果, 做好再影相比你睇. ...
acmc 發表於 2010-3-18 12:45

好喎~ 我諗緊邊隻粉香d~
回復

亞實 發表於 2010-3-18 13:08:35 |顯示全部樓層
木薯粉裕記都有得賣
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 13:09:06 |顯示全部樓層
木薯粉裕記都有得賣
亞實 發表於 2010-3-18 13:08

好喎~~ .... 不過屋企個區好似無...
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 13:10:58 |顯示全部樓層

呀~~ 想請問:
1.一般焗完唔即刻食的話,應點樣貯存?
2.如果我想拿出街,就咁用紙袋入住,d波波會唔會濕晒?
3.一般可以存放多少日呀?
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 13:19:17 |顯示全部樓層
講開又講,芝士波送白酒~ 應該幾夾~~
回復

fianfumy 發表於 2010-3-18 14:58:51 |顯示全部樓層
用Lactos 會唔好味呀 , 太濕啦...

你改用Parmesan cheese 來整會香好多, 再上加重口感可再加mozaarella cheese 咁就好好味呀 !

水母 .... 木薯好多地方都有得買架, 其實之前都post 過啦.....
回復

fianfumy 發表於 2010-3-18 15:04:23 |顯示全部樓層
呀~~ 想請問:
1.一般焗完唔即刻食的話,應點樣貯存?
2.如果我想拿出街,就咁用紙袋入住,d波波會 ...
jellyfishy 發表於 2010-3-18 13:10

哈哈....上星期maymay 才整比我食呀  !

你可用膠袋或食物盒儲存便可 , 按而家天氣室溫放一兩日好啦, 或可放入雪櫃便會keep 耐d , 至於想整番熱來吃, 就要預熱焗爐10 mins (約150度) 熄火, 然後把芝士波要先噴水少少水, 放入焗爐5-10mins (視乎有否放入焗爐)  ,  靠餘溫來整番熱來吃 , 咁又不會乾又會好似剛出爐咁.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-18 15:05:54 |顯示全部樓層

你改用Parmesan cheese 來整會香好多, 再上加重口感可再加mozaarella ch ...
fianfumy 發表於 2010-3-18 14:58

咁快又一年了~
我都仲係用緊多士焗~
呢兩日去搵搵泰國生粉先得~
回復

acmc 發表於 2010-3-18 22:45:37 |顯示全部樓層
好喎~ 我諗緊邊隻粉香d~
jellyfishy 發表於 2010-3-18 13:08

試咗, 用lactos無乜芝士味, 用卡夫芝士粉做香好多!
回復

acmc 發表於 2010-3-18 22:50:19 |顯示全部樓層

你改用Parmesan cheese 來整會香好多, 再上加重口感可再加mozaarella ch ...

用Lactos 會唔好味呀 , 太濕啦...收風收遲咗! 出咗手啦, 用lactos係無芝士味的, 用卡夫芝士粉好味d.

你改用Parmesan cheese 來整會香好多, 再上加重口感可再加mozaarella cheese 咁就好好味呀 !....意思是用Parmesan cheese 仲香過卡夫芝士粉嗎?
回復

acmc 發表於 2010-3-18 23:10:41 |顯示全部樓層

還有我見有些芝士波波食譜會加泡打粉, 你覺得有無必要呢?
泡打粉會唔會係d唔好嘅嘢? 有時我用來整蛋糕又唔覺個蛋糕鬆得去邊喎?
本來我唔食得蛋黃, 但最近我不停咁買好多蛋, 因為要做實驗, 我由第一次學整海綿蛋糕至今從沒失手, 次次都非常成功滿意, 但當要做其它味道, 除咗用粉類, 如果要加水加奶加汁加茸, 做出來的口感, 都唔夠海綿蛋糕那種綿法, 有辦法嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-19 00:00:20 |顯示全部樓層
acmc 個食譜易d, fian那個又好像好好吃~~
未決定用那個食譜~
回復

1234下一頁