最近開的岩桐 (7-12-11更新)

作者: spinnet 發表于 2010-2-26 13:47:35
37277 506
GMT+8 發表於 2011-5-11 18:08:47 |顯示全部樓層
回復 spinnet 的帖子

應該都唔會太呆, 不過就一定勁多k花..........
回復

spinnet 發表於 2011-5-14 15:38:26 |顯示全部樓層

1. 繽X雜交岩桐

2. Sinn. sp. Min. 'Lavender' - 花型幾特別.

3. Sinn. HCY's Coral Candy - cut頭再種都係得一棵成長, 從未有過側芽.

4. Sinn. Emily's sister - 開得唔係好靚..

5. Sinn. unknown - 買回來本是Sky High Red, 開花後發覺唔係, 有冇人知佢係邊隻??

6. Sinn. Eumorpha X S. Florianoplolis - 次次開都咁靚.

7. Sinn. HCY's Taurus - 超級易種嘅品種.

8. Sinn. Goodwill

9. Sinn. Ozark Doris Faye

10. Sinn. HCY's Joey

回復

GMT+8 發表於 2011-5-14 22:01:09 |顯示全部樓層
正, 今年好多人都開出神秘迷岩
次次追post都有驚喜!
疑似Sky High Red 會唁會係Country Shortcake 走左色?
定其實係你第一隻自家出品?
都係o個句~~~~~~~
恭喜老爺~~~~賀喜老爺~~~~~生左個靚女呀!
回復

spinnet 發表於 2011-5-14 22:12:59 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-14 22:01
正, 今年好多人都開出神秘迷岩
次次追post都有驚喜!
疑似Sky High Red 會唁會係Country Shortcake 走 ...

佢唔係我嘅出品..... 係來自專送錯貨嘅Bexxxx. 佢第一次開有D似S. Tai Pink, 但今次有深紅色邊白底又有D唔似, 但如果佢keep住哩個花色就好啦, 我覺得佢係我近期開花迷岩最靚嫁..
回復

GMT+8 發表於 2011-5-14 22:19:55 |顯示全部樓層

咁可能呢個先係Sky High Red 既真身?
回復

spinnet 發表於 2011-5-14 22:24:07 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-14 22:19

咁可能呢個先係Sky High Red 既真身?

同其他網友嘅Sky High Red差好遠呀.. 應該係紅色底, 唔係白色底.

回復

flower 發表於 2011-5-14 22:36:07 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-14 15:38
1. 繽X雜交岩桐

我隻Ozark Coral Candy 都係唔生側芽的, 好彩都算易種.......
回復

strawberry 發表於 2011-5-14 22:55:28 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-14 22:24
同其他網友嘅Sky High Red差好遠呀.. 應該係紅色底, 唔係白色底.

唔多似妙妙網睇到o既 Sky High Red, 反而有d 似 Tiger Chip 咁 ........ 好靚!!
回復

spinnet 發表於 2011-5-15 15:06:57 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-5-14 22:55
唔多似妙妙網睇到o既 Sky High Red, 反而有d 似 Tiger Chip 咁 ........ 好靚!!   ...

都有D似, 睇吓下朵出咩花先...
回復

spinnet 發表於 2011-5-17 15:18:19 |顯示全部樓層
S. Los Angeles - 第一次開, 花色都幾特別.

S. Ozark Coral Freckle - 除咗花size大D, 同迷幻藥都幾似.

S. Mark Twain - 普通的品種, 但花色就唔普通.

S. Country Freedom - 開咗單瓣, 期望下朵可開重瓣啦.

回復

strawberry 發表於 2011-5-18 10:14:11 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-17 15:18
S. Los Angeles - 第一次開, 花色都幾特別.

Sinn. 'Los Angeles' 好特別好靚!!
可惜我一直都冇機會種過呢隻 ~
回復

spinnet 發表於 2011-5-18 10:34:14 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-5-18 10:14
Sinn. 'Los Angeles' 好特別好靚!!  
可惜我一直都冇機會種過呢隻 ~   ...

佢個花色幾特別嫁, 搵黎種吓啦. 授吓粉話唔定出到好嘢呢..     
回復

GMT+8 發表於 2011-5-18 11:04:11 |顯示全部樓層

S. Los Angeles 好靚, 我棵今日都開左了

我棵Ozark Coral Freckles係橙色既Goodwill 咁
回復

spinnet 發表於 2011-5-18 14:13:53 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-18 11:04

濃濃的橙色, 你棵Ozark Coral Freckles真係靚...
回復

jo_jo 發表於 2011-5-18 15:50:40 |顯示全部樓層
回復 strawberry 的帖子

一定唔係 Tiger Chips,葉同花都唔似
回復

strawberry 發表於 2011-5-19 09:58:59 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-18 10:34
佢個花色幾特別嫁, 搵黎種吓啦. 授吓粉話唔定出到好嘢呢..

日後有機會可能會揾黎種吓, 援粉都唔玩住, 首要係清迷岩 ......... 哈
回復

strawberry 發表於 2011-5-19 10:01:21 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-18 11:04

你呢兩棵花色開得好靚!! 好艷麗 ~
回復

strawberry 發表於 2011-5-19 10:03:08 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2011-5-18 15:50
回復 strawberry 的帖子

一定唔係 Tiger Chips,葉同花都唔似

Tiger chips 未有種過 ...... 靠估下! 哈
回復

spinnet 發表於 2011-5-19 11:02:40 |顯示全部樓層
Cherry分享的大岩桐葉出花啦...

回復

cherrylwy 發表於 2011-5-20 00:39:06 |顯示全部樓層
好靚仔呀﹗比你真係一千個放心﹗
回復