最近開的岩桐 (7-12-11更新)

作者: spinnet 發表于 2010-2-26 13:47:35
37269 506
flower 發表於 2010-12-1 10:07:21 |顯示全部樓層
回復  flower

點解呀? 第二隻我都有, 好易種, 我棵都開到花呀朵花成個乒乓球咁大的!, 有虫仔時比你 ...
GMT+8 發表於 2010-11-30 19:02

嗶 ! 真係好多花 ....... 你放係咩位, 日照幾多小時呀 .....?  
屋企唔夠位, 公司又唔夠光 ......
回復

GMT+8 發表於 2010-12-1 12:01:30 |顯示全部樓層
嗶 ! 真係好多花 ....... 你放係咩位, 日照幾多小時呀 .....?  
屋企唔夠位, 公司又唔夠光 ...... ...
flower 發表於 2010-12-1 10:07

我放係窗邊, 同Tiny Red 一齊, 完全無陽光直射的, 反射散光每日約3小時啦!
你都見到我棵野好明顯係徙長 但都開到花, 你度光過我, 應該唔會徙長.
我用2.5吋盆種, d葉就有大有細, 最大既3.5吋左右, 細既就2吋左右啦, 其實都唔太大.
回復

spinnet 發表於 2010-12-4 11:23:31 |顯示全部樓層
S. Plum Delicious - 這個品種個花形幾靚. 花色同其他幾種有d相似, 但都唔錯.

S. Sister Diana - 笫一次閞, 中間d花紋都幾特別.

S. Gabriel's Horn - 今次開得偏紅, 我覺得仲靚d.
回復

flower 發表於 2010-12-4 22:58:33 |顯示全部樓層
我放係窗邊, 同Tiny Red 一齊, 完全無陽光直射的, 反射散光每日約3小時啦!
你都見到我棵野好明顯係 ...
GMT+8 發表於 2010-12-1 12:01

e .... 可以試下........ 多謝先
回復

flower 發表於 2010-12-4 23:00:11 |顯示全部樓層
S. Plum Delicious - 這個品種個花形幾靚. 花色同其他幾種有d相似, 但都唔錯.

S. Sister Diana - 笫一次 ...
spinnet 發表於 2010-12-4 11:23

Sister Diana 好大朵 ....
回復

spinnet 發表於 2010-12-6 15:15:31 |顯示全部樓層
C. Stardust - 睇番妙妙網, 朵花好似唔係好似咁.

S. Texas Zebra - 第一次開花.
回復

strawberry 發表於 2010-12-6 23:46:21 |顯示全部樓層
Plum Delicious 個花形又真係幾靚, 花色都唔錯 add6icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-12-7 22:17:15 |顯示全部樓層
回復 366# spinnet

我棵S. Texas Zebra種極都唔見有lum, 仲生到呎幾高添
回復

spinnet 發表於 2010-12-8 07:31:43 |顯示全部樓層
Plum Delicious 個花形又真係幾靚, 花色都唔錯
strawberry 發表於 2010-12-6 23:46

thanks............
回復

spinnet 發表於 2010-12-8 07:37:34 |顯示全部樓層
回復  spinnet

我棵S. Texas Zebra種極都唔見有lum, 仲生到呎幾高添
蕙蕙 發表於 2010-12-7 22:17

落d開花肥, 佢鍾意太陽曬或強光. 我個棵每日下午有2,3小時日照, 宣家大概有3吋高.
回復

蕙蕙 發表於 2010-12-8 12:31:33 |顯示全部樓層
回復 370# spinnet

花肥我有落架, 可能我放窗邊, 唔夠光呀……今朝仲發現佢高到跌低左, 而家要搵枝棍仔頂住添呀
回復

spinnet 發表於 2010-12-17 13:46:41 |顯示全部樓層
S. Eumorpha - 原來佢唔鍾意太曬, 而家放係屋外有頂的地方, d花靚好多.

S. Heartlands Double Dilly - 單瓣都唔錯.

S. Kansas City Blue - 第一次開花.
回復

strawberry 發表於 2010-12-18 09:40:49 |顯示全部樓層
今次開o既 S. Eumorpha 又大又靚
S. Kansas City Blue 真花顏色係咪同相一樣?
回復

spinnet 發表於 2010-12-19 10:09:45 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2010-12-18 09:40
今次開o既 S. Eumorpha 又大又靚
S. Kansas City Blue 真花顏色係咪同相一樣? ...

Thanks....S. Kansas City Blue 真花顏色係有D紫紫地.
回復

spinnet 發表於 2011-1-10 07:44:57 |顯示全部樓層
S. Mark Twain - 來至美國, 花色比我之前的Mark Twain美一點.

S. Seminole - 第一次開花, 花的size比黃香岩細一半.

S. Cherry Berry - 都係第一次開花.

S. Country Crocus - 粉紅色版, 開得淺色了.
回復

strawberry 發表於 2011-1-11 10:16:32 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-1-10 07:44
S. Mark Twain - 來至美國, 花色比我之前的Mark Twain美一點.

Cherry Berry 開得好紅好靚 ~
Country Crocus 粉紅版淺色也很正 ...
回復

flower 發表於 2011-1-11 10:46:40 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-1-10 07:44

我都覺得 Cherry Berry 同 Country Crocus 開得好靚 !  艷的艷, 粉的粉 .........
回復

suzisan 發表於 2011-1-11 14:31:44 |顯示全部樓層
Sinningia conspicua--Kansas City Blue--Seminole.jpg S. Kansas City Blue 花色好特別呢,我正好有存一張台灣花友的三款合照。紅香岩都不錯哦,希望我那棵快高長大。
回復

spinnet 發表於 2011-1-11 17:44:28 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-1-11 10:16
Cherry Berry 開得好紅好靚 ~  
Country Crocus 粉紅版淺色也很正 ...

Thanks....但Country Crous 得好小點點.
回復

spinnet 發表於 2011-1-11 17:47:25 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-1-11 10:46
我都覺得 Cherry Berry 同 Country Crocus 開得好靚 !  艷的艷, 粉的粉 .........

Thanks. 之前個棵Cherry Berry一路都唔出花, 後來把心一橫將佢cut頭, 無耐就有花啦.
回復