最近開的岩桐 (7-12-11更新)

作者: spinnet 發表于 2010-2-26 13:47:35
37263 506
strawberry 發表於 2011-4-21 09:46:32 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-4-20 09:35
S. Mackenzie

Mackenzie 好似好難開到半重瓣, 我棵開過好多朵都未見過有半重瓣, 見妙妙網嗰d 又勁靚 ~
回復

spinnet 發表於 2011-4-21 14:31:50 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-4-21 09:46
Mackenzie 好似好難開到半重瓣, 我棵開過好多朵都未見過有半重瓣, 見妙妙網嗰d 又勁靚 ~   ...

我個棵開咗3次, 有一次係半重瓣, 個次係秋天...
我都覺得哩款好靚.
回復

spinnet 發表於 2011-5-4 15:03:14 |顯示全部樓層
Minnsesota Nice
番來第一次開花.

Katy-Linn
都係第一次開花, 有D似'Raspberries 'n' Cream'.

Sinn. Psychedelic
回復

GMT+8 發表於 2011-5-5 20:25:38 |顯示全部樓層
回復 spinnet 的帖子

Minnsesota nice 咁快開花, 正! 你用幾大既盆去種呀? 好似又唔係好大棵咁
Katy-Linn 真係同Raspberries 'N' Cream 一樣........所以我都只種Raspberries 'N' Cream
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-6 00:58:44 |顯示全部樓層
Minnsesota Nice d 點同紋好靚喎~
回復

spinnet 發表於 2011-5-6 09:01:56 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-5 20:25

Minnsesota nice 咁快開花, 正! 你用幾大既盆去種呀? 好似又唔係好大棵咁

Minnsesota nice, 我用2吋盤種, 佢算係中型品種.
我棵Raspberries 'N' Cream變了呆球, 宜家有Katy-Linn做代替品囉..
回復

spinnet 發表於 2011-5-6 09:04:47 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-6 00:58
Minnsesota Nice d 點同紋好靚喎~

謝謝賞花.....話時話, 你分享比我個塊大岩桐葉年初時出咗苗, 宜家就開花啦, 遲D upload 相比你睇吓.
回復

suzisan 發表於 2011-5-6 10:30:18 |顯示全部樓層
Minnsesota Nice 的花型 應該有比 Connect the Dots大吧?
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-7 00:38:57 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-6 09:04
謝謝賞花.....話時話, 你分享比我個塊大岩桐葉年初時出咗苗, 宜家就開花啦, 遲D upload 相比你睇吓. ...

好呀恭喜晒﹗
回復

spinnet 發表於 2011-5-7 07:53:40 |顯示全部樓層
suzisan 發表於 2011-5-6 10:30
Minnsesota Nice 的花型 應該有比 Connect the Dots大吧?

size差不多.
回復

+:栗子:+ 發表於 2011-5-7 09:44:47 |顯示全部樓層
minnsesota nice 同 connect the dots 都算中/大種嗎?
我棵connect the dots 大棵到呢...
回復

spinnet 發表於 2011-5-8 17:03:37 |顯示全部樓層
+:栗子:+ 發表於 2011-5-7 09:44
minnsesota nice 同 connect the dots 都算中/大種嗎?
我棵connect the dots 大棵到呢...

我個2棵Minnsesota Nice同connect the dots又唔係好大喎 (相對Ugly Girl, Pink Tiger, HCY's Fire Raindrops細好多)....你放佢地嘅位置夠係咪唔夠光呢?
回復

+:栗子:+ 發表於 2011-5-8 18:07:19 |顯示全部樓層

我用2枝T5燈照, 每日14小時
佢已經高到頂到盞燈
回復

spinnet 發表於 2011-5-9 10:48:58 |顯示全部樓層
+:栗子:+ 發表於 2011-5-8 18:07

我用2枝T5燈照, 每日14小時

應該唔夠光. 我放係窗邊早上有1個多小時日照, 現在有2吋高, 打橫葉距有4吋幾, 已有5個花苞.
回復

spinnet 發表於 2011-5-9 13:45:38 |顯示全部樓層
Sinn. HCY's Bold Print - 第一次開花.

Sinn. Mercury - 都係第一次開花.

Sinnn. Country Shortcake - 開番重瓣啦.

Sinn. An's Confusedly Abyss -開第2次, 班點都係小D.

Sinn. Country Prayer - 今次開得靚好多.

好pink 好靚呀, 我最鍾意重瓣~  發表於 2011-5-17 17:11
回復

strawberry 發表於 2011-5-11 11:04:38 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-9 13:45
Sinn. HCY's Bold Print - 第一次開花.

Sinn. Country Prayer 今次咁勁重瓣, 好靚!!!
回復

GMT+8 發表於 2011-5-11 15:02:33 |顯示全部樓層

回復 +:栗子:+ 的帖子

會唔會支光管夠期要換?
我用14W philips 840 一支光管 日照10小時
隻connect the dot 光管正下方種在2吋盆內
連盆計約4吋高,葉片約4cm長, 都有出花苞

回復

GMT+8 發表於 2011-5-11 15:26:02 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-9 13:45

一到春夏真係開個不停!
Mercury 真花應該有小小塋光色吧?
Country shortcake 超靚, 而且仲有花苞等住開, 正! 呢隻種耐左其實都唔係咁難種, 係d葉難攪d
Country Prayer 直頭成朵玫瑰花咁!
回復

spinnet 發表於 2011-5-11 17:57:19 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-5-11 11:04
Sinn. Country Prayer 今次咁勁重瓣, 好靚!!!

謝謝賞花....
回復

spinnet 發表於 2011-5-11 17:59:58 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-11 15:26
一到春夏真係開個不停!
Mercury 真花應該有小小塋光色吧?
Country shortcake 超靚, 而且仲有花苞等住開,  ...

係依段時間會勁開, 遲吓再熱D又呆嫁啦..
回復