好好味的 "馬蹄糕 " 呀 !

作者: fianfumy 發表于 2010-2-12 19:15:45
8946 29

今年跟了我一個好好的Blogger 整了好好味的馬蹄糕, 真係好好食, 好有彈性, 值得和大家分享一下 !

S 0201 -B .jpg

今次我是用蒸糕糖整 ( 右手面) , 整出來顏色好靚呀 , 蒸糕糖是每年農曆年前才有得賣, 大約賣十幾天啦 , 每片有半斤重,好香糖味,但不太甜。...

S 0201 - A .jpg

材料當然要有馬蹄粉及馬蹄啦....

S 0201 - C.jpg

S 0201 - D.jpg

S 0201 -E.jpg

S 10-0201 馬蹄糕 (12).jpg

S 10-0201 馬蹄糕 (16).jpg

S 10-0201 馬蹄糕 (18).jpg

這個材料是低糖版, 有d 人可能嫌唔夠甜架....

材料 :

蒸糕糖 150g 、馬蒂8粒、馬蹄粉125g、浸馬蹄粉水210ml、溶糖水560ml

水沸加糖煮溶,加入拍碎的馬蒂略煮
馬蹄粉用凍水浸至滑身沒有粗粒,用籂隔過,快手分4-5次加入剛收火的糖水,快手伴成奶黄色狀
熱水蒸30分鐘或呈透明狀
待涼後切件食得, 這個造法的馬蹄糕富彈性而且不黏手,較適合室温食 , 任何器皿都不用掃油在盆邊亦可放入雪櫃保存 , 但放入雪櫃後彈性會低d架

這個多星期 , 我一共做了18底呀 , 而且都做了Hello Kitty 型呀 , 不過原來我沒有影相呀 , 如果收到而有影相的花友, 請你幫手post 出來啦...

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2010-2-12 20:29:54 |顯示全部樓層
呵呵... 好好味,低糖版? 好似同我個版本差不多。
我的用料差不多是你的雙倍!
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-12 22:19:53 |顯示全部樓層
不同糖, 有兩個版本~ 唔知口感係咪都一樣呢?
回復

nuage 發表於 2010-2-12 22:49:16 |顯示全部樓層
回復 1# fianfumy

多謝fian,呢個整得好好味, 可惜~我食埋 hello  kitty個糕啦,無得幫你影﹗
回復

peggykyw 發表於 2010-2-12 23:23:41 |顯示全部樓層
我媽媽都經常整馬蹄糕, 做法同你差不多, 不過我媽媽唔係用蒸嘅方法, 係將調好的水粉倒落不銹鋼鑊炒熟, 不過就較為辛苦及好考功夫, 要眼明手快, 手有力,  但出來嘅效果特別彈牙 + E"銀"。大家可以試吓, 零舍不同!
回復

fianfumy 發表於 2010-2-13 00:05:45 |顯示全部樓層
我媽媽都經常整馬蹄糕, 做法同你差不多, 不過我媽媽唔係用蒸嘅方法, 係將調好的水粉倒落不銹鋼鑊炒熟, 不過 ...
peggykyw 發表於 2010-2-12 23:23

我這個都有你所說的口感, 是要用熱糖水撞馬蹛粉水, 都有少少技巧 , 太熱唔得, D 粉熟哂會好杰 , 凍了的糖水又唔得一粉漿會太稀, 粉又唔熟會沈低囉....
回復

fianfumy 發表於 2010-2-13 00:06:20 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

多謝fian,呢個整得好好味, 可惜~我食埋 hello  kitty個糕啦,無得幫你影﹗ ...
nuage 發表於 2010-2-12 22:49

唔緊要啦, 但唔知maymay 有冇影呢?
回復

Monse 發表於 2010-2-13 02:40:57 |顯示全部樓層
fian多謝晒你啊.
好彩我仲未得閒食 hello  kitty馬蹄糕, 剛剛拍的照.
回復

fianfumy 發表於 2010-2-13 02:47:59 |顯示全部樓層
fian多謝晒你啊.
好彩我仲未得閒食 hello  kitty馬蹄糕, 剛剛拍的照.
Monse 發表於 2010-2-13 02:40

唔該哂你呀 !

那晚我回到家, 我留起的2隻kitty馬蹄糕已消失至無影縱啦....
回復

亞實 發表於 2010-2-14 13:53:47 |顯示全部樓層
我下年都要跟你整馬蹄糕,原來我亞媽好鍾意食馬蹄糕的。

我今年剩係整左10底蘿蔔糕
回復

fianfumy 發表於 2010-2-15 01:05:45 |顯示全部樓層
我下年都要跟你整馬蹄糕,原來我亞媽好鍾意食馬蹄糕的。

我今年剩係整左10底蘿蔔糕 ...
亞實 發表於 2010-2-14 13:53

真係可以一試, maymay靚都有跟這個譜譜整呀 , 她都說好正呀 !
我本來好想整芋頭糕, 但我每年都很少在家, 整來都冇人食, 所以冇整囉, 而蘿蔔糕就有好幾底禮劵 , 為免浪費 , 唔好味都要食囉 , 始終人哋都要錢買架 !
回復

八王爺 發表於 2010-2-15 21:20:39 |顯示全部樓層
我外母話用另一種 紙袋包裝的 溏畔馬蹄粉更正喎!
而我 外祖母 就教咗我做 芋頭糕的小秘訣,話整出黎啲糕很糯芋頭鬆化!
回復

亞實 發表於 2010-2-15 21:48:02 |顯示全部樓層
真係可以一試, maymay靚都有跟這個譜譜整呀 , 她都說好正呀 !
我本來好想整芋頭糕, 但我每年都很少在家 ...
fianfumy 發表於 2010-2-15 01:05

我D卷全部都換左送比我屋企人, 又加自己整的送給媽媽,
點知佢唔領情, 佢話佢唔係咁鍾意食蘿蔔糕, 而最鍾意食馬蹄糕, 比佢激死
回復

claudiatang 發表於 2010-2-15 21:53:52 |顯示全部樓層
要留起這個帖。明年早些準備。今年食咗一塊最難下嚥的馬蹄糕。(還是某名牌大師主理的酒家出品的。)最後整盆扔掉。
回復

fianfumy 發表於 2010-2-15 23:32:03 |顯示全部樓層
我D卷全部都換左送比我屋企人, 又加自己整的送給媽媽,
點知佢唔領情, 佢話佢唔係咁鍾意食蘿蔔糕, 而 ...
亞實 發表於 2010-2-15 21:48

我D劵全部是我老爸及長輩送給我 , 有D已再轉送番比佢哋  , 我都鐘意食自已整蘿蔔糕, 但我會用焗爐焗 , 唔會蒸架, 焗出來無咁濕仲好香架, 等第日我用部新焗爐整番次, 然後POST食譜上來, 比大定研究一下囉。。。

其實我由細到大都愛吃馬蹄糕及芋頭糕, 但屋企從來冇人會整囉....
回復

fianfumy 發表於 2010-2-15 23:39:54 |顯示全部樓層
我外母話用另一種 紙袋包裝的 溏畔馬蹄粉更正喎!
而我 外祖母 就教咗我做 芋頭糕的小秘訣,話整出黎啲糕很 ...
八王爺 發表於 2010-2-15 21:20

以我所知 及網上有消息指"泮糖牌" 馬蹄粉市面上好多都不是正宗或是"假" 的 , 在不同超市買到一模一樣PACKING 但代理是不同,  但我又唔知邊隻先係最正宗 , 只知好多人說在廣州超市買的係好正好唔同口感咋....

王爺: 你外母的小秘訣第日POST 埋比我知喎 , 我都好想知呀 !
回復

candyafr 發表於 2010-2-16 00:12:12 |顯示全部樓層
以我所知 及網上有消息指"泮糖牌" 馬蹄粉市面上好多都不是正宗或是"假" 的 , 在不同超市買到一模一樣PACK ...
fianfumy 發表於 2010-2-15 23:39

係綠色紙包裝那隻才是正貨
回復

fianfumy 發表於 2010-2-16 00:24:35 |顯示全部樓層
係綠色紙包裝那隻才是正貨
candyafr 發表於 2010-2-16 00:12

我只係見到都是黃色紙盒裝咋, 有冇相可以睇下呢?
回復

candyafr 發表於 2010-2-16 00:29:39 |顯示全部樓層
我只係見到都是黃色紙盒裝咋, 有冇相可以睇下呢?
fianfumy 發表於 2010-2-16 00:24

我用完啦,無影相啊,不過我去x華國貨買的
回復

fianfumy 發表於 2010-2-16 00:31:45 |顯示全部樓層
我用完啦,無影相啊,不過我去x華國貨買的
candyafr 發表於 2010-2-16 00:29

好的.... 謝謝你呀 !
回復

12下一頁