【轉】瑪利諾鬼樹今定生死

關閉 [複製鏈接]
作者: 緲緲 發表于 2010-2-4 07:52:41
2538 36

太陽報2010年2月4日港聞
瑪利諾鬼樹今定生死
【本報訊】九龍塘瑪利諾修院學校內有七十年樹齡的「鬼樹」南洋杉,再傳出面臨被斬,其命運最快今日揭盅!校方昨承認,早前在校內進行的渠務工程令鬼樹受損,學校管理層今日會與發展局等商討,決定鬼樹去留。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100204/00407_061.html

呢棵70歲嘅「鬼樹」都可算得上係棵徒長咗幾十年嘅植物喎!
生長形態顯得佢多年來光線接收不足(兼營養不良?),可能被棟樓遮檔咗啲陽光?
其實可唔可以移植唔駛斬佢唧?我見過有啲地方嘅公園要重建時,
粗大過呢棵嘅樹都會先連根掘起準備移植......
chiuso 發表於 2010-2-4 08:00:02 |顯示全部樓層
如果斬o左佢,真係好可惜........add2icon
回復

llaus 發表於 2010-2-4 08:19:32 |顯示全部樓層
咁高o既樹,其根部可伸展到有自己高度咁遠呀
要移植會有一定難度和會大傷其完氣啵
同時現唔移植或砍去,會對這x級古績有很大影響(結構問題)
可能因要棄車保帥都未定呀
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:08:06 |顯示全部樓層
棵樹根本就好健康, 少少根受損, 唔洗一年, 棵樹已經recover番啦, 仲會自己生番d 根固定自己位置和生向適合的direction.
南洋杉好長壽, 希望佢唔好俾人斬啦~
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:12:26 |顯示全部樓層
移植就好難喇, 咁老的樹, 移植的死亡率好高, 好似老人家移民咁, 好難重新適應新環境.
南洋杉d 根唔會好aggressive, 加上幾十年都無影響附近建築結構的話, 未來日子都唔會大機會影響~ 簡單d 諗, 棵樹頭三幾十年後生時, d 根都無爆地基, 幾十年後d 根都生定晒, 更少機會生到爆地基~
(以上只是個人想法, 唔啱咪爆頭呀~)
回復

cross 發表於 2010-2-4 09:52:45 |顯示全部樓層
咁高o既樹,其根部可伸展到有自己高度咁遠呀
要移植會有一定難度和會大傷其完氣啵
同時現唔移植或砍去,會對 ...
llaus 發表於 2010-2-4 08:19

你要知香港的樹木全部擠迫戶黎
回復

緲緲 發表於 2010-2-4 12:34:56 |顯示全部樓層
文滙報有張唔同角度嘅相,顯出樹根唔可能伸展得太遠:

但係啲分枝都生得好短吓喎、冇乜樹形,成棵樹得個高字,被剪成咁定係自然生成?
覺得呢個根本唔係一個好好嘅生長位置,棵樹好似生到同隔離座大樓個tower鬥高咁。
唔知當初係種樹先定起樓先嘅呢?
回復

tommysze8 發表於 2010-2-4 12:48:26 |顯示全部樓層
如果跌左落嚟點算?返學放學好多人嫁、、、 唔怕一萬,最怕萬一,睇吓點搬啦。
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 13:11:11 |顯示全部樓層
正常的樹係上面幾高下面幾長
你要知香港的樹木全部擠迫戶黎
cross 發表於 2010-2-4 09:52

樹根的主根正常情況下,只會在泥土以下至1.5m止,太低根本無空氣引d根下生.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 13:15:11 |顯示全部樓層
話明杉,其特質是高高瘦瘦,葉為針型,多生長在溫帶地區,下雪時不會負太多雪係枝葉上.
這棵樹生在軟軟又足泥的斜坡上,附近又無其他大樹同佢爭空間,佢斜向間屋,係因為當佢係靠山,好擋風,其實已經好好環境,無論外型和健康,望落去都好正常,家下係唔知渠道工程影響左幾多根.
回復

avery 發表於 2010-2-4 13:23:55 |顯示全部樓層
話明杉,其特質是高高瘦瘦,葉為針型,多生長在溫帶地區,下雪時不會負太多雪係枝葉上.
這棵樹生在軟軟又 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-4 13:15

完全同意
回復

corina 發表於 2010-2-4 13:31:10 |顯示全部樓層
我中學都喺九龍塘,以前返學放學實見到佢~
回復

Exodus 發表於 2010-2-4 14:57:34 |顯示全部樓層
這棵樹生在軟軟又 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-4 13:15

我真係唔明樓上堆花友見到佢生到一條野bell bell下咁就話人地唔健康
咁同依家話想要斬佢果班人有咩分別

南洋杉本來就有一枝獨秀既植物
杉唔係生到咁先奇怪, 就算係世界最高既長葉世界爺生過百米佢既覆蓋面積都係好細
回復

avery 發表於 2010-2-4 15:34:53 |顯示全部樓層
我真係唔明樓上堆花友見到佢生到一條野bell bell下咁就話人地唔健康
咁同依家話想要斬佢果班人有咩分別

...
Exodus 發表於 2010-2-4 14:57

呢個世界大吧咁既人啦 ~

我見到果句 "根部可伸展到有自己高度咁遠" 就即刻笑左出黎 ~~ 棵野成 50m 高, D 根咪 25m 長 ~ 南洋杉 喎 ~~~~
回復

八王爺 發表於 2010-2-4 16:02:09 |顯示全部樓層
衫樹真係唔多見架,砍一棵少一棵。
樹緊要 定幢樓緊要?
校方決定喇。
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 17:01:16 |顯示全部樓層
無喇,新聞話要斬~
好懷疑係邊個專家評出來~
如果又係那個Sammy Au, 咁就更加唔信得過!!!!
回復

八王爺 發表於 2010-2-4 17:57:31 |顯示全部樓層
斬咗黎做佢個棺?
回復

sammy 發表於 2010-2-4 19:32:33 |顯示全部樓層
人就係咁, 個個都怕孭鑊, 只要有0.000000000000000000001%會冧都要斬
回復

cross 發表於 2010-2-4 22:25:29 |顯示全部樓層
呢個世界大吧咁既人啦 ~  

我見到果句 "根部可伸展到有自己高度咁遠" 就即刻笑左出黎 ~~ 棵 ...
avery 發表於 2010-2-4 15:34

隨便笑啦.因為應該係錯誤的印象
唔記得邊樹睇過類似的東西
為左唔誤導人我自己刪番果句
回復

無比仔 發表於 2010-2-5 02:09:47 |顯示全部樓層

某位專家係主斬派, 郁d都話斬.
傳閒有一位攀樹師, 上次幫那位專家攀某棵樹做評估, 那位專家叫攀樹師唔好做禁快, dum多幾日賺多幾皮野. 專家在報告內又寫負面d, 諗住又賺一大筆.

講番棵南洋杉, 佢禁受關注, 點解監管人員可以禁疏忽任由渠務工程傷害d主根? 呢件事件給我感覺係有心去(造)棵樹. 另外今次做評估的是否又是上次那位專家? 若是的話學校若有心去評估救唔救到棵樹, 可否同時找多一兩位專家做評估呀? 中肯dwor...
回復

12下一頁