新寵:葵扇尾短鰭鬥魚 (& 新增 new friend)

作者: 緲緲 發表于 2010-9-25 09:23:12
3751 14

呢位小朋友身長連尾約2吋(我估佢未成年......),平常光線底下顏色似黑色,

強光下就顯出深咖啡類似鐵銹色嘅本色&豹紋帶紅斑嘅鰭。行動敏捷似支箭,所以命名為「Espresso」。

Espresso 佢最大嗜好當然係「吃」,但奈何經常眼闊肚窄,吃得多好易便秘!
其次就係鍾意「照鏡」--- 其實係想搵對手打交,見到鏡內嘅自己以為係另一條魚......
得閒又喜歡「追」水泡,多過吹水泡。追到嘅水泡就會當佢係獵物咁篤爆!

billy72875 發表於 2010-9-25 14:38:27 |顯示全部樓層
哇~好型喎
D水草仲咁綠添,定係咩黎架?
回復

緲緲 發表於 2010-9-25 16:18:48 |顯示全部樓層
回復 2# billy72875
唔係水草來架,而係生咗根嘅富貴竹嫩葉。
試過插水草但啲葉好易甩,整到個缸四圍到係碎,
仲難清過魚屎(魚屎最多都係一日一小篤咋!)。

鬥魚原生地係水稻田,咁富貴竹嘅嫩枝/葉又有啲似水稻,
葉身大而柔軟唔會割親啲魚鰭咁我就當係水草咁插,
魚仔都好喜歡喺啲葉間捐窿捐罅同匿埋訓覺。
最重要係唔駛花錢買,呢啲嫩葉係剪自我啲種咗好多年嘅富貴竹。
回復

billy72875 發表於 2010-9-25 16:37:10 |顯示全部樓層
add10icon真細心
回復

緲緲 發表於 2010-9-29 07:15:21 |顯示全部樓層
加幾張相:

開餐前嘅慣性動作
全身垂直兩眼朝天!必要時仲會向住目標旋轉

與小電筒對恃
最近佢唔知做乜當支個電筒係「敵魚」,
都冇開著就開始 flare up,有時突然間拎支電筒埋缸邊,
佢仲會驚到即閃!

唔知係咪電筒正面有啲似佢同類嘅關係。
作為一條魚佢嘅聯想力都幾豐富吓......
回復

緲緲 發表於 2010-10-12 07:39:14 |顯示全部樓層
剛剛新帶返來嘅新朋友,呢條係皇冠尾鬥魚女,身長只得1.25 吋(一般女都係細條過仔)。

佢啲顏色更加模菱兩可,室內日光下見到主要係藍色有啲偏紫......
CT-F0.JPG     CT-F1.JPG

但閃光燈下,藍色嘅就變成湖水綠!本來胸鰭上嘅少少紅色都唔見埋!
CT-F2.JPG     CT-F3.JPG
回復

緲緲 發表於 2010-11-1 15:27:43 |顯示全部樓層
Espresso 把戲之:入圈等開飯!

最近喺youtube見到有條識玩幾種「把戲」嘅金魚,原來魚仔都可以訓練!
咁我又無無聊聊地試吓整個簡單動作睇吓我條鬥魚仔有幾受教。
圖中係一個用完嘅magic tape中間嗰個膠圈,加上吸盤固定喺魚缸邊上,
圈圈離水面嘅位置剛夠條魚游過。啱啱放上去時條魚都幾好奇,
都會由上到下或下到上穿過個圈探吓呢舊乜東東(最緊要係食唔食得!)
但呢啲動作佢好快就唔再做,可能佢發現唔到有乜著數(冇嘢食)......
為咗令佢養成慣性,於是一連幾日開始「引導」佢成功穿過個圈至餵一次糧,
經過一輪「訓練」後,而家佢好似知道要食嘢就要「入圈」,
唔駛畀指令(輕敲缸邊)都曉得自動自覺入圈(套)等餵,哈哈!

回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-5 15:46:48 |顯示全部樓層
叻叻呀魚仔
回復

緲緲 發表於 2011-3-10 01:39:17 |顯示全部樓層
兩日前,養咗有9個月嘅Expresso因急病藥石無靈而逝世!
死因似乎係體內受細菌感染(魚肚位置隱約見血斑)或腹水。
死前一日身體開始變淺色兼呼吸有困難又冇乜力游上水面,
放咗入個淺水細盒仔等佢唔駛郁就吸到空氣,唉佢捱咗一晚後終於捱唔住,
第二日正午就歸天,但出奇地死後顏色變返正常。
回復

緲緲 發表於 2011-3-10 13:12:31 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

水質問題又唔似,因為條魚女都係用同一樣嘅水&個兜細好多但反而健康得多。
魚仔一直都好容易甩魚潺同便秘,有時要用個電筒仔嚇吓佢至曉得便便,
我諗條魚本身有啲暗病,可能漚漚吓漚到家陣就頂唔住病發。

不知不覺間條藍綠色魚女大條咗,由原本嘅1吋零嘅魚毛到而家差唔多2吋長。
橫掂吉咗個大缸,消過毒後就同魚女搬屋喇!第二日佢就適應晒,連嗰個白色圈圈,
唔駛教都識得捐上捐落,好似玩得幾happy吓。等陣再貼相。
回復

corina 發表於 2011-3-10 13:22:09 |顯示全部樓層
回復 緲緲 的帖子

養魚真係好開心,以前睇過話金魚會掛住主人,請問你d魚會唔會認得你?
回復

corina 發表於 2011-3-10 12:36:58 |顯示全部樓層
養咗有9患急病死咗,真係會好唔捨得,傷心過後睇下咩原因而引致細菌感染,再養過!
回復

緲緲 發表於 2011-3-10 16:00:06 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

我啲魚會認得餵佢地食魚糧嗰樣嘢囉!手指呀、筷子之類,一見到就非常之興奮。
同埋我發現佢地嘅視力超勁,離遠同佢地揮手時(距離超過一個人伸開兩手臂咁遠),
假如中間冇嘢檔住佢地視線嘅話,佢地見到後會游到缸邊好興奮咁搖頭擺尾!
諗起死咗嗰條魚仔,如果你用魚糧引佢但又唔餵時(即係玩佢),
佢就會做出一種類似發猛憎嘅動作加上個口會開合得好大同急,好似要鬧人咁......
回復

corina 發表於 2011-3-10 19:13:06 |顯示全部樓層
好得意,魚真係好有性.
我有朋友以前養錦鯉,每次喂魚前會唱歌,久而久之,d錦鯉一聽到歌聲會好開心係池內打轉游,有時仲會跳起......可惜我有三隻頑皮貓,唔係都想養金魚!
回復

緲緲 發表於 2011-3-11 08:46:47 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-3-10 19:13
好得意,魚真係好有性.
我有朋友以前養錦鯉,每次喂魚前會唱歌,久而久之,d錦鯉一聽到歌聲會好開心係池內打 ...

可能係鬥魚比較醒目掛,呢種謎鰓類嘅魚進化到可以用鼻孔喺水面直接呼吸空氣喎,差在未變成兩棲咋。

補返幾張魚女搬竇後嘅相。鬥魚充滿好奇心,起碼我養嘅都好喜歡捐窿捐罅,
呢個白圈圈可謂滿足到佢地嘅呢樣嗜好!

魚女3.JPG     魚女2.JPG     魚女1.JPG

回復