幫幫手呀0吾該﹐屈金香球根發紅﹖﹖﹖

作者: wanglok 發表于 2010-1-27 17:25:37
2079 14
我種0左好幾盆屈金香﹐11月中落盆左右﹐到而家有好幾盆發現球根發紅(請看圖)﹐葉的部份都有﹐請問是什麼事﹖會不會是過凍呢﹖我一直都只係淋水﹐需0吾需要俾番D開花液之類的﹖而家有兩盆都有7寸高﹐隱約見到花lum啦。另外有D就只係得2寸幾3寸﹐高得比較慢﹐點解呢。有咩辦法可以救呀﹖特別係紅色既問題﹗多謝曬。
fnv234 發表於 2010-1-27 19:18:37 |顯示全部樓層
啡色果度發咗霉,用百菌清淋下啦
回復

evacatcat 發表於 2010-1-27 20:55:47 |顯示全部樓層
紅左應該無得救架啦,中晒菌
回復

wanglok 發表於 2010-1-27 21:27:33 |顯示全部樓層
0下。。。點解我盆盆都變紅。。。我0個度已經好通風0架啦。同埋我最高0個兩盆已經見到花lum。。。可0吾可以撐到開埋花呀。百菌清係點淋0架﹐淋落邊度 (淋落球根度咪濕晒﹖定係只係淋落D泥度)。。。
回復

jack872184 發表於 2010-1-27 22:04:47 |顯示全部樓層
撐到開埋花need to see see the 天la~
But u may use百菌清to try to makt it become ok~
淋落D泥度~

But is it the problem of "bulb division"?
回復

evacatcat 發表於 2010-1-30 16:15:05 |顯示全部樓層
會唔會係d泥本身有菌呀?
回復

夜魔 發表於 2010-1-30 16:40:21 |顯示全部樓層
紅左應該無得救架啦,中晒菌
evacatcat 發表於 2010-1-27 20:55

唔關事
曬左陽光, 花苞就出時就會紅...無野的...色素黎...葉都會紅紅地添

但你棵野有霉
括走左 d 霉加 d 除菌劑睇下點
回復

iekwork 發表於 2010-1-30 17:02:58 |顯示全部樓層
我個D都有甘既情況...
回復

wanglok 發表於 2010-1-30 23:58:58 |顯示全部樓層

估0吾到0個頭講完呢日kui就開花啦﹐不過好似0吾係0甘靚。

另外一盆都應該就快開啦 (看圖)﹐之但係點解個球根部份除0左紅之外仲0甘皺既﹐到底係咩問題呀

我仲有5盆矮成一半﹐都開始發紅啦﹐好驚0吾再長高開花﹐0吾知點算。
回復

夜魔 發表於 2010-1-31 01:42:13 |顯示全部樓層
#9:
紅無野喎...
Pic2 似球根發霉
回復

dave_wong 發表於 2010-1-31 12:56:32 |顯示全部樓層
快D加厚, 唔係砂石,  埋晒成個球, 因為個球曝露係空氣中係會令D菌生得更快。 蓋泥可以令D菌缺氧而死。
回復

dave_wong 發表於 2010-1-31 12:58:39 |顯示全部樓層
生到甘高, 有無3塊葉或以上? 如有, 差不多會見到花苞... 呢個時候要日日淋水, 同埋晒下太陽~ 我個D都就得LA~~~^^
回復

夜魔 發表於 2010-1-31 13:42:00 |顯示全部樓層
快D加厚泥, 唔係砂石,  埋晒成個球, 因為個球曝露係空氣中係會令D菌生得更快。 蓋泥可以令D菌缺氧而死。 ...
dave_wong 發表於 2010-1-31 12:56

埋晒落去濕度高仲易發霉呀 -.-

我習慣係生長初期(未標長葉芽時)只埋好少土壤
到佢標長葉芽時先埋多 d, 葉一標長左就唔會點發霉, 少量發霉亦唔會點影響開花...
回復

dave_wong 發表於 2010-1-31 14:46:46 |顯示全部樓層
埋晒落去濕度高仲易發霉呀 -.-

夜魔 發表於 2010-1-31 13:42

其實未必, 因為霉菌係真菌, 喜氧, 用泥蓋球是減少球根接觸太多氧氣, 防止真菌便不能生長,

球根本身有自我保護既能力, 只要我們幫佢抑制真菌, 佢就會分泌一些液體, 形成保護膜...(真菌就是妨礙球根形成保護膜)
這都是生物課中和GOOGLE一下所學到的

本身鬱金香生長於歐洲, 都是生長於泥土之中, 因為這樣, 才得以在冬天休眠, 若曝露於土表, 便會結冰凍死...

可見本身鬱金香是種入泥的  

當然, 球種於泥表是有很多人成功, 但卻多了消毒既步驟...

試想想植物本身大多都是生於泥中, 破土而出, 出於污泥而不染並非蓮荷獨有, 鬱金香會例外嗎?
回復

夜魔 發表於 2010-2-1 13:34:20 |顯示全部樓層

鬱金香球根特別惹霉 -.-
基本上如果球根落土前有傷口就肯定會唔多唔少發 d 霉...消左毒都總有 d
無傷口呢...就點種都唔會有霉

個人唔建議鬱金香深埋
種植初期宜淺埋, 如下
http://www.hkplants.com/thread-44303-1-2.html
到佢出到 2"-3" 葉芽先再加泥覆土
有傷口既鬱金香球根基本上不能避免發霉
淺埋有個好處係一旦發現有霉都可以及時清除及減少澆水, 等佢出到葉芽就會無事
深埋好多時發現它不長葉再起返佢時通常已經發霉發到太遲了

較剪蘭/小蒼蘭嗰 d 就抗霉力超高
就算粒野有幾殘都未試過見過有霉 XD
回復