好Fresh 的 "檸檬芝士蛋糕 "

作者: fianfumy 發表于 2010-1-25 01:33:14
2511 7
這個蛋糕我是送給11月時maymay靚生日架, 這個蛋糕是酸酸甜甜, 好fresh 的感覺 , 這蛋糕是我第1次整, 當然又係整到樣樣衰衰, 但難得咁多位都食得開心, 咁我都安樂D ....

份量是8寸的 :

消化餅底 :

消化餅(壓碎) 180克           無鹽牛油溶液 90克

做法 : 拌勻後, 鋪於模底, 放雪櫃雪至硬身

檸檬芝士蛋糕 :

材料 (A) :

蛋白 2隻         砂糖 40g

材料 (B) :

忌廉芝士 500g       砂糖 60g           蛋黃 2隻

全蛋 1隻                 麵粉 10g           粟粉 10g

檸檬 2個(搾汁)       檸檬皮茸 隨意

做法 :

1. 焗爐預熱170℃

2. 蛋白打至發泡, 加入砂糖打至企身

3. 忌廉芝士(室溫放軟), 加入砂糖, 打至滑身

4. 分次加入蛋黃各雞蛋打勻

5. 加入檸檬汁及檸檬皮茸打勻

6. 加入已篩的麵粉及粟粉拌勻

7. 分2-3次加入打起蛋白拌勻

8. 倒進模中, 座於水盤上焗1小時

9. 取出攤涼, 置雪櫃雪一晚即成

檸檬啫喱  ----  餅面裝飾

材料 :   

水 200ml      檸檬汁 50ml     砂糖 35g     

魚膠粉 5克    檸檬皮茸 隨意

做法 :

所有材料置於煲內, 煲滾, 隔去 檸檬皮茸, 攤涼後雪至凝固即成

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2010-1-25 12:00:25 |顯示全部樓層
檸檬芝士係咁太軟,所以覺得好難「企身」?
我覺得都做得好靚,好好味咁喎。
回復

亞實 發表於 2010-1-25 12:35:29 |顯示全部樓層
都係睇見都想食
回復

新仔 發表於 2010-1-25 12:55:49 |顯示全部樓層
邊度樣衰, 好靚就真呀
回復

亞實 發表於 2010-1-25 13:03:34 |顯示全部樓層
我覺得個面是不是加左水果? 好靚,但我睇個食譜又好似沒有講
回復

fianfumy 發表於 2010-1-25 13:22:54 |顯示全部樓層
我覺得個面是不是加左水果? 好靚,但我睇個食譜又好似沒有講
亞實 發表於 2010-1-25 13:03

係呀 , 我加了芒果及藍莓 , 因為水果可自行就地取材...

所以我只寫了檸檬唶哩呀 , 因為要用檸檬汁做 , 而且可以做鏡面都得....
回復

曇花一現 發表於 2010-1-25 23:59:58 |顯示全部樓層
我係証人...証明好味 !!
回復

fianfumy 發表於 2010-1-26 00:52:01 |顯示全部樓層
檸檬芝士係咁太軟,所以覺得好難「企身」?
我覺得都做得好靚,好好味咁喎。 ...
八王爺 發表於 2010-1-25 12:00

多戲哂王爺讚賞 , 我都是膽粗粗去試整咋, 因為網上又沒有食譜, 找個類似自己再改良 , 而且我想做個焗出來的芝士cake  , 因為焗係會香好多, 加上有檸檬
又會fresh 一d , 又唔會太"漏"囉.....
回復